3.4.2014 10:57

Η Αθήνα τίμησε τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Χρειάστηκε να προσθέσουν πολλά νέα καθίσματα για να γίνει κατάμεστη από ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών  η αίθουσα  ‘’Κωστής Παλαμάς’’ του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Η έκθεση γλυπτών της συμπατριώτισσας μας κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου  που άρχισε στις 2/4/14 αφορούσε την ενότητα  ‘’Η αρπαγή της Ευρώπης’’  σύνθετο όνομα από το ‘’ευ’’ και το ‘’ορώ’’  που σημαίνει ευπαρουσίαστη- όμορφη.  Κούκλα λοιπόν ήταν  η πριγκίπισσα της Ελληνικής αποικίας της Φρυγίας Ευρώπη  και την πρόσεξε ο μεγάλος γυναικάς ο Δίας που έκανε δουλειές πίσω από την πλάτη της συζύγου του της Ήρας.  Για να ξεγελάσει λοιπόν την Ευρώπη όπως συνήθως συμβαίνει με τα αρσενικά,  έγινε ένας καλοκάγαθος ταύρος και άπλωσε την ράχη του για να καθίσει πάνω να την πάει μια βόλτα.  Έτσι ξεγέλασε το κοριτσάκι και μετά που τον είδατε,  έβαλε πορεία προς την Ελλάδα.

Τα διάφορα επεισόδια του μύθου αυτού απεικονίζει με μοναδική  μαεστρία η  κ. Παπακωνσταντίνου, ένα ακόμη δείγμα της απαράμιλλης τέχνης της γλύπτριας  που η διεθνής φήμη της την έφθασε μέχρι την μακρινή Αυστραλία για να κοσμήσει την πρωτεύουσα Καμπέρα με το άγαλμα της Θέμιδος.  Είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε ότι το προαιώνιο ελάττωμα των Ελλήνων  να αποδίδουν  τιμές στους επιφανείς μετά θάνατον,  άρχισε να χλομιάζει στην εποχή μας.  Ικανός αριθμός  πνευματικών ανθρώπων  αντιπροσωπευτικός του πνευματικού κόσμου των Αθηνών γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα. Ήταν εκεί οι πατριώτες της οι Αιγνουσιώτες, αρκετοί Χιώτες και δύο Καρδαμυλίτες.

Πέρασαν χρόνοι και καιροί από τότε που η κλεμμένη πριγκίπισσα έδωσε το όνομά της στην Ευρωπαϊκή  Ήπειρο  για να θυμίζει στην ‘’εκλεκτή’’ Αριανή φυλή ότι γαλουχήθηκε με το γάλα των Ελλήνων.  Ο ελληνικός πολιτισμός διαπέρασε την Ευρωπαϊκή ήπειρο, δεν εξάλειψε όμως το γονίδιο της  αλαζονίας και αχαριστίας σε μια περιοχή που ήδη μπήκε σε ένα πολιτιστικό Μεσαίωνα.  Ευγνώμονες όμως  αποδείχθηκαν οι Έλληνες συμπολίτες της που παρευρέθηκαν στην έκθεση. Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευαγ. Αγγελάκος και ομιλητές οι Καθηγητές Παν. Αθηνών κ. Γεωργ. Κρεατσάς και κ. Λαυρ. Δελλασούδας. ¨Ολοι οι παρόντες ήταν αξιόλογοι  με χαρακτηριστικά δείγματα  τον κ.  Στ.  Κριμιζή, τον κ. Κ. Τριαντάφυλλο, τον κ. Αργ. Κοκκινάκη,

 Ήρθαν για να τιμήσουν  την γλύπτρια  με τον τίτλο ‘’Γυναίκα της Ευρώπης’’ και αντιπρόσωπο της Χώρα της το έτος 1989-90 στο  Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.  Ήρθαν να την θαυμάσουν και να της ευχηθούν μακροζωία, ευζωία  και συνέχεια στο  μακρόπνοο, διαχρονικό και χρήσιμο έργο της.

Υ.Γ. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα που κοσμούσαν την αίθουσα, είχαν σταλεί από την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.           

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ