Απόψεις

14/11/16 11:57

τελ. ενημ.: 14/11/16 11:57

Γράμμα στην υπουργό Θεανώ Φωτίου

Σεβαστή και αξιαγάπητη κυρία Υπουργίνα μας,

   Αποφάσισα να σας γράψω τούτο το γράμμα μιάς και, τώρα τελευταία, σας βλέπω στην τηλεόραση κακόκεφη και λιγάκι σταναχωρεμένη. Εδιάβασα κάπου ότι, γι΄αυτό φταίει ο ανασχηματισμός που έκανε ο Εξοχώτατος κ. Πρωθυπουργός και από το καπέλωμά σας από μια Υπουργίνα νιάνιαρο. Λες και δεν εμπορούσατε εσείς, κοτζάμ καθηγήτρια Πολυτεχνείου, να τα βγάλετενε πέρα μ' αυτούς τους τρισκατάρατους και πανούργους τροϊκανούς.

  Ας είναι όμως. Όπως λέμενε, “βασιλικιά διαταγή και τα σκυλιά δεμένα”. Αφού έτσι αποφάσισε ο Εξοχώτατος, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Μπορεί να διάλεξενε την πιτσιρίκα, αλλά ας ξέρει ότι, οι παλιοί ελέγανε ότι, “τα βερβελίδια των κατσικακιών, γρήγορα ξερένουντενε”.

  Όσο το σκέφτομαι κυρία Θεανώ μου τόσο σας καταλαβαίνω και σας δικαιολογώ. Άκου λέει, νάχεις πανωκέφαλο ένα κοριτσάκι τριάντα χρονώ που θα μπορούσε νάναι φοιτήτριά σου, ακόμη και εγγονή σου. Μέχρι γούσουρα μπορεί να σου φέρει. Γι' αυτό και, επειδή τα εβδομήντα σας χρόνια αξιότιμη κ. Υπουργίνα δεν είναι και λίγα, σας συμβουλεύω να δώκετενε τόπο στην οργή και να φροντίζετενε την υγεία σας και τίποτα άλλο. Ό,τιέγινε, έγινε. Όπως λέ κι ένα τραγουδάκι, “δε θέλω να στεναχωριέσαι και να πικραίνεσαι”.

   Θα μου πεις βέβαια, μόνο οι αναίσθητοι δεν στεναχωριούντενε. Να, καλή ώρα, τούτο το διάστημα, κι εγώ είμαι λιγάκι στεναχωρεμένος με το πάθημα του αγαπητού μου κυρίου Κατρούγκαλου. Πριν καλά-καλά προλάβει να πάρει το γράμμα μου, με το οποίο απαντούσα στο δικό του, το σχετικό με το νέο κόψιμο στις συντάξεις μας, ο κ. Τσίπρας τούδωκενε τα παπούτσια του στο χέρι. Λες κυρία Θεανώ να τούφερενε γρουσουζιά το γράμμα μου; Ή μήπως επιάσανε οι κατάρες που του σούρναμενε οι χιλιάδες συνταξιούχοι; Μάλλον το δεύτερο πρέπει να φταίει.

   Αν και, εδώ που τα λέμενε και, όξω λόγος μη δοθεί, μπορεί και να τον ήφανε η καινούργια Υπουργίνα, η πιτσιρίκα, που την είχενε δίπλα του και ήτανε, κατά που λένε, το δεξί του χέρι. Άκου δεξί του χέρι, λες και εχάθηκενε το αριστερό για έναν κομμουνιστή Υπουργό όπως ο κύριος Κατρούγκαλος, καλή του ώρα, ό,που και αν βρίσκεται τώρα.

   Σεβαστή μου κυρία Θεανώ, πριν κλείσω τούτο το γράμμα, θέλω να σας κάμω μια εξομολόγηση και σας παρακαλώ πολύ να μη σας κακοφανεί ούτε και να με παρεξηγήσετενε. Στην αρχή, πριν μάθω ότι είστενε καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο και μάλιστα αυστηρή, ενόμιζα ότι έχετενε σχέση με τη μαγειρική. Είχα σκεφτεί, βρε λες να την ήβαλενε σ' ευτή τη θέση ο κύριος Πρωθυπουργός για να μας δίνει φτηνές συνταγές μαγειρικής, τώρα που εσταματήσανε να κάμνουνε τέτοιες εκπομπές η κυρία Βέφα και ο κύριος Μαμαλάκης; Κρίση έχομενε και αναδουλειές, τα λεφτά όλο και λιγοστεύουνε, τί πιο φυσικό και λογικό να σας ήβαλενε ο κ. Τσίπρας στο Υπυργείο της πρόνοιας μιάς και ξέρετενε καλά από κουζίνα και συνταγές μαγειρικής; Νά όμως που ήκαμα λάθος και γι' αυτό σας ζητώ συγνώμη.

   ΄Ενα πάντως να ξέρετενε κυρία Θεανώ μου.

 ΄Ολοι, σας έχομενε στην καρδιά μας και σας θεωρούμενε άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Στο σπίτι και στη γειτονιά, σας λατρεύουνε όλοι. Με το απλό σας χτένισμα, τα όμορφα εμπριμέ φουστάνια και με όσα λέτενε, είστενε μια απλή γυναίκα σαν και τις δικές μας, γι' αυτό και δεν σας ήκοψα στην αρχή για καθηγήτρια. Μπράβο και πάλι μπράβο σας. Όσο για την πιτσιρίκα, τη νέα Υπουργίνα με τα αριστερά φανταχτερά σκολαρίκια, τα αριστερά χρυσά και τα αριστερά νταντελωτά φουστάνια, καλά θα κάμει να διαβάσει και καένα παραμύθι, όχι απ' αυτά που ξέρει να μας λε η ίδια, αλλά από τα άλλα, τα παλιά όμορφα και διδακτικά παραμύθια, όπως αυτό της κοκκινοσκουφίτσας. Κοκκινοσκουφίτσα μου θυμίζει η κοπελούδα, που της εδώκανε ένα καλαθάκι για να διαβεί το κακοτράχαλο μονοπάτι του δάσους και να πα νάβρει τη γιαγιά της... Ας έχει όμως κατά νου, ότι, στο δάσος τριγυρίζουνε λύκοι πολλοί και πεινασμένοι. Γι' αυτό, ας έχει μάτια δεκατέσσερα.

  Το άσχημο με τη νεαρή Υπουργίνα μας, είναι και το δύσκολο επίθετό της, που ούτε που το θυμούμαι. Μόνο τα εύκολα αρχικά έχω συγκρατήσει, δηλαδή το ΑΧ, μιας και εμείς οι συνταξιούχοι, το λέμενε κάθε τόσο και λιγάκι.

   Να της πείτενε τους χαιρετισμούς μου στον δε Εξοχώτατο υποβάλω τα σέβη μου.

 Σας χαιρετώ με σεβασμό και αγάπη

(αντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος)

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση