20.6.2023 13:42

Γκρίζες και σκοτεινές θαλάσσιες ζώνες δεν υπάρχουν, γεννιούνται σε σκοτεινά μυαλά

Το τραγικό ναυάγιο ΝΔ της Πελοποννήσου αποκάλυψε το πόσο επικίνδυνοι γίνονται κάποιοι πολιτικοί μας ακόμα και όταν μπαίνει στο άλλο τάσι της ωφελιμιστικής ζυγαριάς η πατρίδα.

Αν και απόλυτα αναρμόδιος και τουλάχιστον ανίδεος στα θαλασσινά πράγματα ιδιαίτερα τα διεθνή προέτρεξε να εκφραστεί για το τραγικό συμβάν ο π. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης.

Τι δήλωσε; “ το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων. ”

Αδυνατώ να πιστέψω ότι πρώην Υπουργός Μετανάστευσης ακόμα και ο κ. Μηταράκης δεν γνωρίζει ότι πέραν από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία προσδιορίζει γενικά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Κρατών στις θάλασσες του πλανήτη, κατ’ εφαρμογή των προνοιών της έχουν υιοθετηθεί ειδικότερες Διεθνείς Συμβάσεις και Πρωτόκολλα που δεν αφήνουν τίποτα και κανένα σημείο των θαλασσών ακάλυπτο για την έρευνα και διάσωση, για την πάταξη του εγκλήματος, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κλπ.

Πλήθος επίσης σχετικών πρωτοκόλλων, αποφάσεων, οδηγιών και εγκυκλίων έχουν εκδοθεί από την Ε. Ε. και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό που καθορίζουν λεπτομερώς τις διαδικασίες συνεργασίας Χωρών και Αρχών τόσο για την παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί όσο και για τον έλεγχο ύποπτων για παράνομες και εγκληματικές πράξεις στην ανοικτή θάλασσα π. χ. η Διεθνής Σύμβαση για την καταστολή παρανόμων πράξεων κατά της ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (Suppression of Unlawful Acts against the Safety of Maritime Navigation).

Η Ελλάδα πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου με ένα εξαιρετικά έμπειρο και αποτελεσματικό εργαλείο παγκόσμιας αναγνώρισης, το Λιμενικό Σώμα, με πλήθος διακεκριμένων επιτυχημένων επεμβάσεων στις θάλασσες ευθύνης της Χώρας μας αλλά και όπου αλλού ζητήθηκε δεν είναι ανεκτό τόσες μέρες να ‘’κρύβεται’’.

Επιβάλλεται άμεσα ο αρμόδιος υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτιλίας από κοινού με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να βγουν μπροστά να δώσουν απαντήσεις στα δικαιολογημένα ερωτήματα αναφορικά με την διαχείριση του τραγικού ναυτικού ατυχήματος σε περιοχή ευθύνης μας.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε. α) Λ. Σ.

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κίνημα-Αλλαγής

Χίος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ