20.7.2021 11:56

Για τον Ηλία Μιχαλάκη

«Η αρχοντιά δεν είναι συνώνυμο με την αριστοκρατικότητα, δεν σημαίνει καμία ταξική διαφορά ή μία διαφορά πλούτου. Αλλά δεν είναι και ένα ηθικό απλώς γνώρισμα. Είναι μία σύνθεση υπερηφάνειας, ευπρέπειας, αυτοπεποίθησης, μεγαλοψυχίας. 

Άρχοντες βρίσκεις εγκατεσπαρμένους σε όλα τα είδη ανθρώπων. Ο άρχοντας δεν γίνεται ποτέ μάζα, σε όποια τάξη και αν ανήκει, μένει πάντα πρόσωπο. Δεν μπορώ – ίσως αδυναμία μου- με μία φράση να την ορίσω την αρχοντιά. Αλλά όταν συναντώ κάποιον που έχει αυτό το σύμπλεγμα των αρετών που την απαρτίζουν, τότε την αναγνωρίζω. Λέω μέσα μου: Αυτός είναι άρχοντας. Ανήκει σε αυτή την εκλεκτή κατηγορία ανθρώπων».

- Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987) * από την Ευθύνη, τχ. 169 / Ιανουάριος 1986

Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκε ο Ηλίας Μιχαλάκης. Άρχοντας, πάντα ευθυτενής, προσηνής και κυρίως γενναιόδωρος. Αυτή την αίσθηση και την εντύπωση αποκόμιζε αμέσως κάθε άνθρωπος που τον συναντούσε. Εξέπεμπε κάτι το ξεχωριστό και κάτι το ιδιαίτερο. Ήταν άνθρωπος με πλούσια αισθήματα, κυρίως όμως ήταν προοδευτικός που με καινοτόμες ιδέες του, έβλεπε πέρα από την εποχή του.

Ο Ηλίας Μιχαλάκης με την παρουσία του έδινε κύρος στη γενέτειρά του, ενώ με τον ακαταμάχητο δυναμισμό του αναδείκνυε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν το νησί. Προσπάθησε και ανέδειξε πολλά θέματα της Χίου και με τις παρεμβάσεις του ανάγκαζε θεσμούς και κρατικούς λειτουργούς να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα της Χίου για να βρουν λύσεις. Όσον αφορά τη πολιτική, παρόλο που την αγαπούσε, δεν θέλησε ποτέ να μπει στη πρώτη γραμμή και να διεκδικήσει αξιώματα, πιστεύοντας ότι είχε τις δυνατότητες από μόνος του και αυτοβούλως να προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσε στον τόπο του, όπως και έκανε. Μόνο μία φορά κατέβηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Χίου και ήρθε πρώτος σε σταυρούς Δ.Σ. από όλους τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων. 

Παρέλαβε το Επιμελητήριο σε πρώιμη μορφή και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ανέδειξε στο σημαντικότερο από όλα τα νησιωτικά Επιμελητήρια, τοποθετώντας το παράλληλα στο βάθρο των πιο ενεργών και αποτελεσματικών Επιμελητηρίων της Ελλάδος. Επίσης, δημιούργησε τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν. (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών), όπου υπήρξε πρώτος πρόεδρος του. Η σημερινή διοικούσα επιτροπή και ο πρόεδρος της «απολαμβάνοντας» το κύρος και τον δυναμισμό του Επιμελητηρίου Χίου, θα έπρεπε, ως αναγνώριση του έργου του Ηλία Μιχαλάκη, να πει δύο λόγια στην εξόδια ακολουθία. Ήταν μία παράλειψη, η οποία ακόμα και αυτή ήταν αρκετή για να καταγραφεί και δια των «συζητήσεων» να ξαναθυμηθεί ο κόσμος ποιος ήταν ο Ηλίας Μιχαλάκης και το έργο που προσέφερε στο Επιμελητήριο. 

Πολλές φορές θα τον αναπολούμε και ακόμα πιο πολλές φορές θα τον αναζητούμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ