21.5.2021 14:14

Ευτυχώς για την Χίο...

Σε κάθε δημοτική περίοδο δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν μεγάλα και σπουδαία έργα που αφορούν βασικές υποδομές του τόπου μας.

Τα έργα αυτά ακολουθούν μια μακρά διαδρομή για να φτάσουν στο σημείο ωρίμανσης, ένταξης, χρηματοδότησης, εκτέλεσης τους και περνούν «χίλια μύρια κύματα» (μελέτες, εγκρίσεις, αποφάσεις συμβουλίων, αδειοδοτήσεις, ελέγχους, υπογραφές από υπηρεσίες, εύρεση χρηματοδότησης, τεύχη δημοπράτησης, δημοπρασίες, ενστάσεις, προσφυγές, δικαστήρια, πολιτικές παρεμβάσεις και πολλά άλλα).

Ένα από αυτά είναι η ένταξη του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού της πόλης Χίου με προϋπολογισμό. 

5.000.000 € στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πρώην «Φιλόδημος» και το προσπαθούν εδώ και χρόνια όλες οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΝΧ, σε συνεργασία πάντα με τους εξαιρετικούς εργαζόμενους της.

Στο έργο αυτό θα γίνει πλήρης επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και θα γίνει από δευτεροβάθμιος σε τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό, με το επεξεργασμένο νερό 4.000 κυβικά ημερησίως να αρδεύει τον Κάμπο και τα Καμπόχωρα.

Η διαδικασία πληρωμής του έργου αυτού και όλων των έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πανελλαδικά γίνεται με δανειακή σύμβαση, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την οποία νομοθετημένα πληρώνει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση και επιβάρυνση σε κανένα ΟΤΑ και κατ´ επέκταση στους δημότες.

Ο Δήμος Χίου καλώς έχει εντάξει έργα ύψους 17.000.000 περίπου στο πρόγραμμα αυτό.

Σε αυτή λοιπόν την πραγματικότητα χτες στο ΔΣ του Δήμου μας (20/5/2021) έπρεπε να εγκριθεί η διαδικασία αυτή, για να προχωρήσει αμέσως μετά στην εκτέλεση του έργου η ΔΕΥΑΝΧ, η οποία είναι καθόλα έτοιμη για να δημοπρατήσει.

Θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του και θέλει να πηγαίνει ένα βήμα μπροστά κάθε φορά, ότι ομόφωνα το ΔΣ θα ψήφιζε την υλοποίηση του έργου αυτού, που κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα υποδομής που έχουν γίνει στο Δήμο Χίου την δεκαετία του 1990, επί Δημαρχίας Γιάννη Μπουμπάρη.

Και όμως η αυτονόητη ομοφωνία δεν υπήρξε!

Ο κ. Καραβασίλης με συμβούλους του, η Χιακή Συμπολιτεία και δύο ανεξάρτητοι ΔΣ δεν ψήφισαν το έργο αυτό.

Η τυφλή αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται από ορισμένους είναι, να μην γίνει τίποτα στην Χίο.

Όμως όλες οι άλλες παρατάξεις υπερψήφισαν το έργο αυτό που αφορά όλη την Χίο, γεγονός που τιμά τον ρόλο και την θέση τους μέσα στο ΔΣ.

Η ψηφοφορία ήταν 18 υπέρ του έργου αυτού και 6 κατά.

Ευτυχώς για την Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ