22.9.2014 11:31

Έργα ανθρώπων θαυμαστά

Και τα έργα αυτά δεν είναι γεφύρια και κτίρια, φράγματα κ.λ.π. αλλά κάτι σημαντικότερο, είναι έργα πνευματικά.  Είναι έργα που κάνουν τους ανθρώπους να σκέπτονται και να δρουν συλλογικά. Είναι έργα που κάνουν την κοινωνία ισχυρότερη για να αντιπαλέψει κινδύνους  εσωτερικούς και εξωτερικούς, προμαχώνες της ελευθερίας  που δίνει στους πολίτες τροφή σωματική και ελεύθερη σκέψη για να μην τους παραπλανούν.
            Ζούμε πάλι πανθομολογουμένως περίοδο κρίσης αξιών και κινδύνων Εθνικών  την ίδια περίπου κρίση που ζήσαμε μετά την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους το 1821. Ήταν τότε που  ενώ οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες έτρωγαν ποντίκια, οι οπλαρχηγοί έξω από τον Τουρκικό κλοιό ‘’άνοιγαν τις κοιλιές τους’.  Με την ‘’βοήθεια’’ των ξένων έγινε το Ελληνικό έθνος αλλά οι Έλληνες απλώς άλλαξαν αφεντικά.  Ήταν τότε που ο Κολοκοτρώνης εγκαινιάζοντας το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο στην Πλάκα είχε πει:  ‘’Ετούτο που κτίστηκε εδώ θα γκρεμίσει εκείνο εκεί, και έδειξε το παλάτι των Φαυβαρών. και ο Γενάρχης ο Αδ. Κοραής είχε πει: Δεν βλέπω άλλο τρόπο να ορθοποδήσει αυτό το Έθνος παρά μόνον την παιδείαν.
            Δύο αιώνες πέρασαν από τότε με εθνικές περιπέτειες και κινδύνους που ξεπεράστηκαν και τώρα μια νέα κρίση απειλεί την Ελευθερία σκέψης και το ψωμί που είναι στο τραπέζι μας. Γι’ αυτό τώρα ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα πολιτιστικές οργανώσεις  και πρόσφατα στις οργανώσεις της Χίου προστέθηκε ο οργανισμός της βιβλιοθήκης Αδ. Κοραής. Ήταν ένας φάρος σβηστός που κάποιοι τον άναψαν και άστραψε και φώτισε το νησί μας  αλλά και πέρα από τα όρια του νησιού. Σε δύσκολους καιρούς εξακτινώνει παιδείαν  με ένα πλήθος από πολιτιστικές δραστηριότητες και αγάλλονται τα οστά του Αδ. Κοραή, του Μεγάλου γενάρχη που μαζί με άλλους πήραν τότε μια πολύμορφη κοινωνία πολιτών και διαμόρφωσαν μια συμπαγή ομοιογενή Εθνική οντότητα ικανή να αντιπαλεύει τους εχθρούς. 
           Πολύ χρόνο και κόπο καταθέτουν οι εθελοντές  της βιβλιοθήκης και κάνουν έργα θαυμαστά , λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, προβολή του έργου ανδρών επιφανών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά.  Κρατούν τα πνευματικά όπλα του Κολοκοτρώνη, του Κοραή και των άλλων  γεναρχών,  ένα πλήθος από Χιώτες τους πλαισιώνουν και προχωρούν όλοι εμπρός.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ