22.9.2015 14:05

«Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας»

Το προηγούμενο διάστημα, εμείς στη Λαϊκή Ενότητα, δώσαμε έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Έναν αγώνα αντίστασης στις πολιτικές των μνημονίων που ενισχύουν την πλήρη μετατροπή της κοινωνίας μας σε αποικία χρέους. Μείναμε πιστοί στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας και μιλήσαμε με ειλικρίνεια στους συμπολίτες μας για το εναλλακτικό μας σχέδιο, καθώς και για τη σημασία να εκφραστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Χωρίς οικονομικούς, αλλά και ανθρώπινους, πόρους, χωρίς οργανωτική δομή λόγω της fast track εκλογικής διαδικασίας, με όλα σχεδόν τα πολιτικά σχήματα (και όχι μόνο) απέναντι μας, απευθυνθήκαμε σε εσάς, καταθέτοντας τις αγωνίες μας, και ζητώντας άλλη μια υπέρβαση μετά απ’ αυτήν της 5ης Ιουλίου. Δυστυχώς, αυτή δεν έγινε. Δυστυχώς, χάσαμε για λίγες χιλιάδες ψήφους. Και μαζί με εμάς, δεν έχασε μόνο η αριστερά. Έχασε, κυρίως, η κοινωνία, η δημοκρατία, η ελπίδα.

Αποτύχαμε, σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, να άρουμε την απογοήτευση που ακολούθησε την ψήφιση του 3ου μνημονίου από την αριστερά που μεταλλάχθηκε, να πείσουμε ότι η εκλογική αποχή, όταν μάλιστα δεν συνδυάζεται με κοινωνική συμμετοχή, είναι βούτυρο στο ψωμί της εξουσίας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για αυτή την αποτυχία, και αυτό θα αναδειχθεί μέσα από τον απαραίτητο διάλογο που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μετανιώνουμε για τις πολιτικές επιλογές διαφοροποίησης μας από όσα έλαβαν χώρα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας για αυτές τις επιλογές, καθώς και ότι ο καθένας μας έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να επιτευχθεί ο σκοπός να αποτελέσει η Λαϊκή Ενότητα το αναγκαίο ανάχωμα στα μέτρα-οδοστρωτήρας που έρχονται από την 1η Οκτωβρίου.

Αποδεικνύεται, εκ του αποτελέσματος, ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά μας, δεν ήταν αρκετά για να αποτελέσουμε επιλογή της κοινωνίας. Και αυτό δεν έγινε με ΜΟΝΗ αποκλειστική δική μας ευθύνη, από τη στιγμή που επιλέχθηκε, αντί υμών, ο φαιδρός και ανύπαρκτος Λεβέντης να αντιπροσωπεύσει το λαό στην ελληνική βουλή, από τη στιγμή που πολιτικές δυνάμεις όπως ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ έμειναν σταθερές, ουσιαστικά, στα ποσοστά τους. Στις δύσκολες μέρες που έρχονται, οι πολίτες που βάλλονται δεν επέλεξαν να έχουν στο πλευρό τους εκείνους που είναι πάντα παρόντες στους αγώνες, εκείνους που κάθε στιγμή τους υπερασπίζονται. Προτίμησαν, κάποιοι τη διαπλοκή, κάποιοι τη διαφθορά, κάποιοι το παλιό ή το παλιό με νέο προσωπείο, άλλοι την ψευτιά και τα ατομικά συμφέροντα, άλλοι την απαιδευσία, και εν τέλει, αρκετοί προτίμησαν την αδράνεια, στη λογική, πιθανά, της αποποίησης ευθυνών τους. Περισσότερο, όμως υπερίσχυσε το αίσθημα της «ασφάλειας».

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η συμμετοχή σε οποιοδήποτε αγώνα προϋποθέτει, κατά την άποψη μας, και την ετοιμότητα της αποδοχής της ήττας, αλλά και αυτήν της διαχείρισής της, δηλώνουμε ότι η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για το χώρο μας. Αν και δεν το επιθυμούμε, είμαστε βέβαιοι ότι η «νίκη» όσων πανηγυρίζουν σήμερα θα είναι πύρρειος. Παρά τις επιπλέον δυσκολίες που απορρέουν από το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και παρούσες στους αγώνες που έρχονται. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και περισσότερο σε εκείνους που μας ακολούθησαν σε ετούτο το δύσβατο δρόμο. Δεν θα αποσυρθούμε στη δυσκολία. Ποτέ δεν το κάναμε. Άλλωστε «ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και τώρα δεν έχουμε απλά φουρτούνα… … γιατί ένας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος… γιατί ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ