2.2.2021 16:15

Η Ψυχική Υγεία: Ολίγα… στατιστικά

Σε μεγάλη και σοβαρή εφημερίδα (ΕΣΤΙΑ, 5/1/2021) βλέπω άρθρο μου (υπό τύπον επιστολής) με τίτλο: «Το Σύνδρομο της Επαγγελματικής Εξουθενώσεως», που αναφέρεται στα προβλήματα των εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο»[1]. Την ίδια ώρα σχεδόν, βλέπω μπροστά μου ένα μηνιαίο περιοδικό της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, το οποίο στη σελίδα 12 αναφέρεται στην «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020» και γράφει χαρακτηριστικά (αντιγράφω):

«Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με γενικό στόχο την ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και την κινητοποίηση των προσπαθειών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ψυχική υγεία εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Περίπου ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι με ψυχική διαταραχή, τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία επηρεάζει περαιτέρω την ψυχική υγεία των ανθρώπων.»

Εγώ, λόγω της εμπλοκής μου στη Διοίκηση του «Δρομοκαϊτείου» επί 40ετία, έχω αποκτήσει κάποια εμπειρία στα θέματα Ψυχικής Υγείας, παρ’ ότι η ειδικότητά μου είναι η Αγγειοχειρουργική, και παράλληλα έχω και περισσότερη ευαισθησία από τον μέσο άνθρωπο, για τα προβλήματα και των νοσηλευομένων (ασθενών) και των εργαζομένων στα Ψυχιατρεία, ανεξάρτητα αν είναι καθαριστές (ή καθαρίστριες) ή ανήκουν στα «ηγετικά» στελέχη!...

Δευτέρα πρωί λοιπόν, πλησιάζει 10 π.μ. και ο χώρος μπροστά στο Εφημερείο είναι «καθαρός» ακόμα από ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα (μεταφέρουν τις Εισαγγελικές Εντολές), κάτι πρωτόγνωρο για τις ημέρες που εφημερεύει το Ψυχιατρείο μας! Όταν διαβάζω ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία, δεν πιστεύω στα μάτια μου: ΜΗΔΕΝ (ακόμα) εισαγωγές στο Εφημερείο!...

Βέβαια το γεγονός ότι η ψυχική υγεία είναι «ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας» δεν χρειάζεται να το τονίζει ούτε ο κ. Δημ. Σκουτέλης, ούτε ο κ. Τζαννής Πολυκανδριώτης, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματεύς της «Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος» αντίστοιχα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ήδη είναι επιβεβαιωμένη από τα «κακά» οικονομικά μας, επιβαρύνθηκε αφόρητα από τον κορωνοϊό και επιβάλλεται να δώσομε περισσότερη προσοχή στη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως των συνανθρώπων μας, αυξάνοντας τα κονδύλια που διαθέτομε γι’ αυτό το σκοπό, ούτως ώστε και νέες προσλήψεις να γίνουν και βελτίωση των εγκαταστάσεων και των χώρων διαβιώσεως που ζουν οι συνάνθρωποί μας να γίνει!

Ας φροντίσει το Κράτος για τα πιο πάνω που αναφέρω, διότι οι περισσότεροι ψυχασθενείς είναι εγκαταλελειμμένοι από τους συγγενείς και τους φίλους τους!...

Τελειώνω με μια επισήμανση: Μη μετράτε τους ψυχασθενείς «εντός των τειχών» των Ψυχιατρείων. Με την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» που προώθησε ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς[2], πάρα πολλοί ψυχασθενείς ζουν μεταξύ μας (εκτός των τειχών) στις λεγόμενες «Εξωνοσοκομειακές Ψυχιατρικές Μονάδες» για τις οποίες θα επανέλθομε αργότερα! Προς το παρόν, Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά, ιδιαιτέρως στους Φώτηδες και τους Γιάννηδες.

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

 

 

[1]     Ο γράφων – ως Χιώτης – ευρίσκεται στο Δ.Σ. του «Δρομοκαϊτείου» επί 40ετία, εις διάφορες θέσεις (7 χρόνια ως Πρόεδρος).

[2]     Και μη νομίσει κανείς ότι ήμουν οπαδός του, απλώς γράφω την αλήθεια!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ