26.9.2022 6:56

Δημόσια ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βολισσού ζητούν απαντήσεις.

Αυτή τη στιγμή στη Βολισσό υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, επί ζητημάτων βασικής υποδομής. Αν δεν επιλυθούν αυτά, δεν μπορεί ούτε να μιλάει κανείς για μέλλον στο χωριό, ούτε να το ονειρεύεται. 

Το ένα πρόβλημα λέγεται ύδρευση και το άλλο αποχέτευση. Και τα δύο χρονίζουν και επιδεινώνονται επειδή η ΔΕΥΑΝΧ και η κοινότητα Βολισσού, στο ένα αρνούνται να δουν τη λύση και στο άλλο αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, καταστρέφοντας συνειδητά το χωριό και τον τόπο. 

Όσον αφορά στην ύδρευση, αμφότεροι κοιτούν το πρόβλημα μικροπολιτικα και μικροσυμφεροντολογικα.  Έτσι, μη θέλοντας να κακοκαρδισουν τους ψηφοφόρους ή πελάτες τους δεν το ονοματίζουν καν. Δεν λένε καν ότι αυτή τη στιγμή στη Βολισσό υπάρχουν εκατοντάδες παράνομες παροχές πάνω στο δίκτυο ύδρευσης, οι οποίες ρουφάνε όλο το νερό του χωριού και το οδηγούν σε χωράφια και σε τροχοβιλες. Δεν κάνουν το παραμικρό για να διακοπεί αυτή η παράνομη και πέρα πάσης λογικής κατάσταση που στερεί το πόσιμο νερό από κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις του χωριού, για να ποτίζονται κήποι και δέντρα κ πέργκολες σε αγροτεμάχια και τροχόσπιτα. Εδώ ΔΕΥΑΝΧ κ Κοινότητα ομονοούν και συγκαλύπτουν την παρανομία εις βάρος του τόπου, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας δεν αντέχει άλλο. Ήδη οι γεωτρήσεις τραβάνε χώμα, τα πηγάδια έχουν χαμηλή στάθμη και σε περιοχές όπως στην Σκάφη ήδη τραβάνε θάλασσα. Η καταστροφή μας έχει αρχίσει αλλά ΔΕΥΑΝΧ κ Κοινότητα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για να μη χαλάσουν χατίρια σε φίλους, πελάτες και ψηφοφόρους τους. Έτσι, η πρώτη κάνει κι άλλες γεωτρήσεις επιταχύνοντας την καταστροφή μας και η δεύτερη αρκείται στο να ζητάει εξηγήσεις, δεξαμενές, επισκευές δικτύων κλπ.

Όσον αφορά στην αποχέτευση, η ΔΕΥΑΝΧ έχει εδώ και δύο χρόνια εξασφαλίσει το κονδύλι της κατασκευής του βιολογικού, ο οποίος έχει ήδη μελετηθεί και σχεδιαστεί στην περιοχή όπου καταλήγουν τα αποχετευτικά δίκτυα του χωριού και βρίσκονται ήδη οι βόθροι, αλλά η Κοινότητα και η λαϊκή συνέλευση διαφωνούν και θέλουν να κατασκευαστεί ο βιολογικός 2 χλμ πιο ψηλά, με ο.τι σημαίνει αυτό σε κόστος και με τελικό αποτέλεσμα να μην κατασκευάζεται πουθενά διότι χρειαζεται άλλες μελέτες και άλλα κονδύλια, με κίνδυνο να χαθεί οριστικά το έργο. 

Αυτά που συμβαίνουν στη Βολισσό είναι ανεπίτρεπτα και απογοητευτικά. Οι νέοι άνθρωποι του χωριού, που είναι σπουδασμένοι και έχουν άποψη τεκμηριωμένη, δεν ενδιαφέρονται ή μιλάνε μόνο αναμεταξύ τους και όχι δημόσια. Ο σύλλογος βολισσιανων Αττικής το ίδιο. Πέρασε άλλο ένα καλοκαίρι αλλά ουδεμία δημόσια τοποθέτηση είδαμε. Τι άποψη έχουν άραγε για όλα αυτά; Με ποιον τρόπο θα ζήσουμε στη Βολισσο και θα διαφυλάξουμε και τον τόπο μας; Τους αρέσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί και το μέλλον που προοιωνίζεται;

Θέτω για άλλη μια φορά σε δημόσιο βήμα τα δύο αυτά ζητήματα του χωριού, με την ελπίδα να ανοίξει επιτέλους ένας δημόσιος διαλογος, μήπως οδηγηθούμε στη λύση τους πριν γίνει η καταστροφή μας μη αναστρέψιμη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ