10.4.2014 18:01

Διαφάνεια και διαδικασίες συμμετοχής

Σ’ ένα πυκνό ακροατήριο, στο «Παλιό Τελωνείο», το κτίριο, όπου οι Ελευθερωτές του Νοέμβρη του 1912 ύψωσαν για πρώτη φορά τη γαλανόλευκη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ παρουσίασε την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου τις θέσεις και τους στόχους του για την αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών και το δημοκρατικό προγραμματισμό του ακριτικού Δήμου στην επόμενη πενταετία.

«Στα μικρά κι απομακρυσμένα νησιά του Αρχιπελάγους, όπως οι Οινούσσες, ο πολίτης έχει απόλυτη ανάγκη από την αξιόπιστη, σοβαρή, αντιπροσωπευτική Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο, που θα πατάει με ασφάλεια στα πόδια του, θα κλείνει τα χάσματα του πολίτη με τη Διοίκηση, θα επουλώνει τα τραύματα των κακών χειρισμών του παρελθόντος, έναν Δήμο, που θα κατακτά καθημερινά την εκτίμηση και τη συνεργασία του ακρίτα δημότη και θα απολαμβάνει σχέση εμπιστοσύνης και συναλληλίας» τόνισε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Δύναμη Ευθύνης».

Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο νυν Πρόεδρος του δήλωσε: «Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ενθαρρύνει με εντατικές προσπάθειες ένα στιβαρό πολιτικό προσωπικό αντάξιο του Δήμου προτύπου, που θέλουμε, ικανό ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Χρειαζόμαστε Δημοτικό Συμβούλιο ευρυτάτης εκπροσώπησης και συμμετοχής της κοινωνίας των Οινουσσών, της εντός και εκτός της γεωγραφικής της ενότητας. Στο ψηφοδέλτιο μας συμπορεύονται πατριώτες με ισχυρό λόγο και περίσσιο δυναμισμό, με γνώση και πάθος, με σοβαρότητα και συνέπεια στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο τους». Στο σημείο αυτό παρουσίασε το στελεχιακό δυναμικό της παράταξής του, που τον πλαισίωνε και διαβεβαίωσε ότι η τελική σύνθεση θα είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης της Αιγνούσας.

Ακολούθως ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης του Δήμου και στη στρατηγική, που θ’ ακολουθήσει, στα ζητήματα της διαφάνειας και του κόστους των υπηρεσιών υποστηρίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα είναι οι γρήγορες, ασφαλείς, αξιόπιστες και οικονομικές δημοτικές υπηρεσίες, ώστε ν’ αμβλυνθεί το βάρος από τον χρήστη των υπηρεσιών αυτών και ν’ αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του πολίτη και Δήμου.

Στο καίριο ζήτημα της Υπηρεσίας Ύδρευσης τόνισε ότι μόνο η συνεργασία με τους κατοίκους, ώστε να γίνει πραγματική οικονομία στο νερό, αλλά και με τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών ύδρευσης μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό της διαχείρισης του ανεκτίμητου αυτού αγαθού, το οποίο δεν μπορεί να μένει στα ευχολόγια.

Αναφορικά με το ζήτημα των υπηρεσιών καθαριότητας επέμεινε να προσχωρήσει η κοινωνία της Αιγνούσας στην κεντρική επιλογή της πρόληψης της ρύπανσης, της διαχείρισης των υπολειμμάτων στην πηγή δηλ. στον τόπο παραγωγής τους στα σπίτια και καταστήματα, στην επέκταση της ανακύκλωσης ως τρόπου ζωής, στην καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης και στην παροχή κινήτρων στους καταναλωτές, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή τη διαδικασία. «Έτσι θα έχουμε πόρους και οικονομία από τα σκουπίδια και θα προστατεύσουμε καλύτερα το νησί μας».

Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών ο διεκδικητής του νησιωτικού Δήμου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης βρεφονηπιακού σταθμού, ώστε οι γονείς να εργάζονται απερίσπαστοι για τα νήπια τους και να στηριχθεί η ακριτική οικογένεια και δήλωσε ότι το πλάνο αυτό θα το ξεκινήσει αμέσως μετά την εκλογή του.

Τόνισε επιπρόσθετα ότι πρέπει να επανέλθει μια οικονομικότερη και παρεμφερής προς το «Βοήθεια στο σπίτι» δομή για τους γέροντες και μοναχικούς συμπολίτες και ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με το Δήμο Χίου για την στήριξη κοινωνικών υπηρεσιών κυρίως στα ζητήματα της επιστημονικής αρωγής εκείνων, που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Τέλος, κλείνοντας αναφέρθηκε στο κυρίαρχο αίτημα της εποχής μας, τη Διαφάνεια, επισημαίνοντας ότι είναι αναπόδραστη ανάγκη η διασφάλιση κι επέκτασή της σε όλους τους τομείς της δημοτικής λειτουργίας. Συμμετοχικοί θεσμοί και κυρίως προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα εναρμονισμένα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του πολίτη και όχι με τους κωδικούς και τις δικλείδες της γραφειοκρατίας είναι εφικτοί κι άμεσα υλοποιήσιμοι στόχοι και πρωτοβουλίες της νέας Δημοτικής Αρχής, που νικηφόρα θα κληθεί να αναλάβει στις 18 Μαΐου η ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ