14.4.2016 17:36

Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος στο Δήμο Χίου

H πρώτη ανάκληση άδειας παράτασης ωραρίου μουσικής στον δήμο της Χίου είναι γεγονός. Ο δήμος και συγκεκριμένα η επιτροπή ποιότητας ζωής που απαρτίζεται από τους (Καράλη Δημήτριο, Σμυρνιούδη Ηλία, Καραμανή Γεώργιο, Καλκούνη Εύη, Συριώδη Σωκράτη και Νύκτα Νικόλαο) αποφάσισαν με ψήφους 4-2 την αφαίρεση της εν λόγω άδειας για το κατάστημά μας, λαμβάνοντας υπ' όψιν δύο ΜΗ αποδεδειγμένες νομικά σε αρμόδιο δικαστήριο ενημερώσεις για υπέρβαση του ορίου της επιτρεπόμενης ηχοστάθμης των 80 db μετά τις 22:00 το βράδυ! Μία στις 22:35 και μία δεύτερη στις 23:20. Η επιτροπή και κατ' επέκταση ο δήμος πήρε την γενναία αυτή απόφαση θέλοντας να πρωτοστατίσει, καθώς όπου και να ψάξαμε σε κανέναν δήμο δεν έχει ληφθεί παρόμοια απόφαση.

     Ως γνωστόν οι άδειες μουσικής, δίδονται από την αρμόδια υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου μέχρι τις 22:00 για τους χειμέριους μήνες και μέχρι τις 23:00 κατά την θερινή περίοδο. Στην ουσία ΚΑΜΙΑ από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με μουσική δεν είναι δυνατόν να τηρεί το όριο της επιτρεπόμενης ηχοστάθμης και τους όρους που προβλέπει η κανονιστική διάταξη του δήμου (κλειστές πόρτες, καμία καταγγελία από περίοικους) μετά τις 10 και 11 το βράδυ αντίστοιχα, καθώς ένα μαγαζί γεμάτο από κόσμο και με κλειστή την μουσική έχει μετρηθεί από έγκυρο ηχόμετρο στα 87-90 db μόνο από τις ομιλίες του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που κανένα δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την επιχείρησή μας καμία φορά. Το καθεστώς αυτό παρόλο τον παραλογισμό του, επικρατεί από το 1993 με τον νόμο του Παπαθεμελή γιατί εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη τα οποία αμφιβάλλω αν τα μέλη της επιτροπής έχουν πλήρη γνώση. Αν η επιτροπή θέλει να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα, θα πρέπει να μάθει ότι ο νόμος επιτρέπει την χρήση της μουσικής μέχρι τις 10 και 11 το βράδυ αντίστοιχα και μετά η όποια παράταση δίδεται από τον δήμο υπό αυτούς τους όρους.

     Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου σε όσους πραγματικά ή ψευδώς ενοχλούνται από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.Το μεσημέρι της Τρίτης επιχειρηματίες και άλλων καταστημάτων (Sueno, 44, Central - puravida, plan b, Ρόδι) ήταν παρόντες αντιλαμβανόμενοι το τι πρόκειται να ακολουθήσει από τις ανώνυμες καταγγελίες μέσω καρτοτηλεφώνων που δέχονται καθημερινά και τους ευχαριστώ προσωπικά που είδαν το πρόβλημα συλλογικά. Το ερώτημα που προκύπτει μεταξύ των συναδέλφων μας είναι το αν ο δήμος θα κληθεί να αφαιρέσει μαζικά τις άδειες παράτασης ωραρίου εφόσον προκύπτουν καθημερινά ανώνυμες καταγγελίες ή θα αρκεστεί στην παραδειγματική τιμωρία της δικής μας επιχείρησης.

    Η επιχείρησή μας με τεράστια υπευθυνότητα έχει προσπαθήσει να λύσει το όποιο πρόβλημα έχει με ΕΝΑΝ συγκεκριμένο από τους συνολικά περίπου 10 περιοίκους συνορεύουν κ. Μπόλλα, προτείνοντας ηχομονωτικές παρεμβάσεις στον χώρο τους.  Έχουμε επενδύσει πολλές χιλιάδες ευρώ σεβόμενοι το δικαίωμά τους να ζουν με ησυχία τις ώρες κοινής ησυχίας σε μία περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως εμπορική. Είμαστε εμείς που τους έχουμε καλέσει επανειλημμένως σε διάλογο για να επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση συνύπαρξης αναλαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. Αντί αυτού, εισπράττουμε οχετό προσβλητικών ύβρεων εισερχόμενοι στο ίδιο μας το κατάστημα απειλώντας μας με φθορές, συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε γονείς που μεγαλώνουν παιδιά και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε μαθημένοι να απαντάμε με τον αντίστοιχο τρόπο. Οι ίδιοι γονείς ζήτησαν να μη δοθεί άδεια μουσικής και παράταση ωραρίου στην γειτονική επιχείρηση ''ΜΕΖΕ'', γιατί προφανώς έχουν δημιουργήσει έναν δικό τους χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή, όπου οι επιχειρήσεις μας δεν είναι επιθυμητές. Αυτές οι συμπεριφορές επιβραβεύονται με την απόφαση της επιτροπής η οποία πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις της περί ποιότητας ζωής, λαμβάνοντας υπ' όψιν της τους νόμους αλλά και τον δόλο του κάθε πολίτη που αποτελεί εξαίρεση στην επιθυμητή συμβίωσή μας. Αν η απόφασή της είναι να μην υπάρχουν επιχειρήσεις μετά τις 10 το βράδυ, ας το ανακοινώσει υπεύθυνα για να πάψουμε και εμείς να επιχειρούμε και να επενδύουμε σε αυτόν τον τόπο.

     Συνοψίζοντας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η επιχείρηση Oz cocktail bar έχει κινηθεί νομικά τηρώντας το έννομο συμφέρον της ενάντια σε όσους παίρνουν παράνομες αποφάσεις εις βάρος της σε προσωπικό επίπεδο. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για τις φορολογικά και δημοτικά ενήμερες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους μειώνοντας την ανεργία, διαφημίζουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αποτελούν βασικό πυλώνα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μεταφέρουν έσοδα σε άλλους οικονομικούς κλάδους και όχι να αδιαφορούν για την βιωσιμότητά τους αποφασίζοντας ατομικά και κατ' εξαίρεση. Ο δήμος οφείλει να μεριμνεί για τα δικαιώματα του ΜΕΣΟΥ πολίτη μέσω των νόμιμων οδών και όχι τα παραπλανητικά προσωπικά οφέλη του κάθε εξαιρούμενου της κοινωνίας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ