23.11.2016 10:22

Από το ελληνικό κράτος υπονομεύεται η Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Τούρκος Πρόεδρος για ακόμα μία φορά αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, με απαξιώτικο τρόπο. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε εμείς, σαν άμεσα θιγόμενοι, ακρίτες και Χιώτες, είναι ότι τελικά είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί. Γιατί το αναφέρω αυτό. Αν κάποιος από εμάς πραγματικά ενδιαφέρεται για τη γεωπολιτική και την εν δύναμή εξέλιξη της περιοχής που ζούμε, θα πρέπει να ανατρέξει στην απογραφή πληθυσμού του 2001 και 2011. Διαπιστώνουμε  ότι, λίγο - πολύ, ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν μεταβάλεται σε απόλυτα νούμερα. Η Χίος όμως είναι από τα λίγα μέρη που ο πληθυσμός μειώνεται. Το δεύτερο στοιχείο της απογραφής είναι η πλήρης ερημοποίηση των χωριών μας, που σημαίνει και την ολοσχερή εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Το τρίτο και πιο τρομαχτικό είναι η υπερμεγέθης ομάδα των συνταξιούχων και των ατόμων πάνω από τα πενήντα. Η απουσία της ηλικιακής ομάδας των 18 με 35, είναι εμφανέστατη.

Τα παραπάνω στοιχεία μας δίνουν την πορεία και την εξέλιξη μιας περιοχής. Όταν ένας νέος φτάσει στα 18, φεύγει για σπουδές. Όταν ολοκληρώσει τις σπουδές, μάλλον δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ στη Χίο, καθώς εδώ δεν υπάρχει εργασία γι αυτόν. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πολύ έντονα τα τελευταία 20 χρόνια και κανένας δεν το παίρνει στα σοβαρά. Η συνέπεια αυτού του φαινομένου θα φέρει σταδιακά την πλήρη γήρανση του τοπικού πληθυσμού, την αδράνεια του και τελικά την ερημοποίηση του νησιού (και των άλλων νησιών τα οποία στερούνται οικονομικής δραστηριότητας).

Έρχομαι λοιπόν ξανά στον Ερντογκάν και στη Συνθήκη της Λωζάνης. Οι Τούρκοι είναι ένας λαός με φοβερή συνέπεια στην εξωτερική τους πολιτική και στις διεκδικήσεις τους εδώ και χρόνια. Επίσης είναι ένας λαός που έχουν συνηθίσει τον Σουλτάνο και τους δικτάτορες, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. (Η εισβολή στην Κύπρο έγινε σε παρόμοιες συνθήκες και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους Αμερικάνους). Πάντα εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες όλων των γειτόνων και έκαναν ντου.

Η Ελλάδα, αφήνοντας να μαραζώνουν οικονομικά τα νησιά και η Χίος, δίνει πάτημα στους Τούρκους σε βάθος χρόνου να τα φέρουν πιο κοντά τους. Πρέπει άμεσα το ανόητο αυτό κράτος που ζούμε να ξυπνήσει και να δώσει κίνητρα στον κόσμο να μένει στα νησιά. Η οικονομική εξόντωση, η συνεχείς μείωση του πληθυσμού και η απομόνωση από τον κεντρικό κορμό της χώρας σε λίγο καιρό θα καταργήσουν από μόνες τους τη Συνθήκη της Λωζάνης στην περιοχή μας, γιατί δεν θα έχει μείνει κανένας να την υπερασπίσει (τη Συνθήκη και τα νησιά). Προβληματισμό από τα καμώματα του γείτονα και των δικών μας φωστήρων. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ