7.11.2013 11:20

Απλωταριά… εν δράσει!

Συνειδητά αποφάσισα από το 1990 να ασχοληθώ με το εμπόριο και την ελεύθερη αγορά.

Από τότε, όσες φορές ταξίδευα για επαγγελματικούς λόγους - και όχι μόνο – στην Ευρώπη (εκθέσεις κ.λ.π.), επέστρεφα με μια ανανεωμένη επιχειρηματική διάθεση, προσπαθώντας να μεταφέρω τα όσα είδα στη μικρή αγορά μας.

Λίγο πολύ νομίζω ότι τα κατάφερα, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πως πρέπει να λειτουργούμε επιχειρηματικά και εμπορικά.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πριν από περίπου 2 μήνες βρέθηκα στις Βρυξέλλες με το δήμαρχο και άλλους τοπικούς παράγοντες, επιδιώκοντας να πείσουμε τους ευρωπαίους αξιωματούχους για θέματα νησιωτικότητας, απομόνωσης, μονοπωλιακών καταστάσεων, που μας πλήττουν, ως κοινωνία, ατομικά και συλλογικά.

Περπατώντας το Σαββατοκύριακο στους δρόμους των Βρυξελλών διαπίστωσα κάτι ξεχωριστό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό, που έδινε ζωντάνια, ρυθμό και ενέργεια στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η ενέργεια και ο ρυθμός αυτός δεν προέρχονταν από τα επιβλητικά κτίρια αλλά από τους ντόπιους πολίτες των Βρυξελλών, που συντονισμένα και μεμονωμένα τραγουδούσαν, χόρευαν, δημιουργούσαν, προσφέροντας κάτι το μοναδικό και ταυτόχρονα παραδοσιακό.

Ολοκληρώνοντας το έργο ανάπλασης της Απλωταριάς, για το οποίο από αρκετούς πολίτες ακούω θετικά σχόλια, θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε το απόγευμα της Παρασκευής και το μεσημέρι του Σαββάτου κάτι ανάλογο, που θα προσέδιδε μια άλλη διάσταση στο κέντρο της αγοράς της πόλης μας.

Από την πλευρά του Δήμου θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια (π.χ. Φιλαρμονική), αλλά χρειάζεται και η ενεργή συμμετοχή συλλόγων και οργανώσεων, που εθελοντικά θα παρουσιάζουν δρώμενα στους κεντρικούς δρόμους, ενισχύοντας αυτή την πρωτοβουλία.

Πιθανότατα θα χρειαζόταν και η συνδρομή του εμπορικού κόσμου, αλλά - υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες - θα μπορούσαμε  να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια με τη συνεργασία του Δήμου Χίου με τις πολιτιστικές και εθελοντικές ομάδες.

Είναι σίγουρο ότι η διαφοροποίηση μπορεί να φέρει ουσιαστική ανατροπή, αναπτυξιακή προοπτική κι ελπίδα.

Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με την πραγματοποίηση της «λευκής νύχτας», που έχει επιτυχώς γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, προσκαλώντας συμπολίτες και επισκέπτες να συμμετάσχουν, δημιουργώντας  μια άλλη εικόνα στην πόλη μας. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ