Άποψη

21/9/16 16:00

τελ. ενημ.: 21/9/16 16:00

Απειρία ή αδεξιότητα;

Θα αποφύγω τη δύσκολη αποστολή της ανάγνωσης όσων κρύβονται από πίσω. Είναι συνήθως εικασίες που με μια δεύτερη ματιά υποτιμούν και αυτόν που την επιχείρησε και εκείνον τον οποίον στοχεύουν.

Τα πως και τα γιατί των χειρισμών της προσυνεδρίασης της «Πρωτοβουλίας», της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της ολιγόλεπτης συναγωγής στο γραφείο του δημάρχου των συμβούλων της παράταξης του είναι τελικά ιστορίες βαθιάς ανάλυσης, που η ανάγκη σύντομων στιβαρών αποφάσεων τα βγάζει στην άκρη.

Η τελική εικόνα είναι αυτή που μετρά σήμερα, αναμεταδίδεται σε όλο τον κόσμο και απασχολεί την τσουρουφλισμένη απ’ την αδυναμία σοβαρού χειρισμού του προσφυγικού τοπική κοινωνία. Όταν αποφασίζεις, σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον καθημερινών γεγονότων, να συγκαλέσεις συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό, εννοείται ότι νωρίτερα έχεις σφυρηλατήσει άποψη για την τελική σου θέση. Το αποτέλεσμα – επαναλαμβάνω – της εικόνας μιας κατακερματισμένης δημοτικής αρχής ανάμεσα στην πλειοψηφική άποψη των συμβούλων της να μην συγκατατεθεί ο Δήμος στη δημιουργία νέου hotspot και τη διαρκή ροπή του δημάρχου να φλερτάρει με την ιδέα δοκιμής ενός ακόμη, είναι τουλάχιστον τραγικό. Αν η διαπίστωση αφορούσε αποκλειστικά την τύχη της δημοτικής αρχής, ελαχίστων το καρφί θα καίγονταν. Θεσμικά όμως η δημοτική αρχή εκφράζει ακόμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον  τη θέση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η δική της αδυναμία, επομένως, να κατασταλάξει στο τι άμεσα επιδιώκει από την σκακιέρα του προσφυγικού, έχει ευθεία αρνητική αντανάκλαση στη Χιακή κοινωνία.

Δεν κάνεις, δήμαρχε, Δημοτικό Συμβούλιο όταν δεν έχεις πείσει τους συνεργάτες σου για το σχέδιο σου ή δεν έχεις πεισθεί από εκείνους. Πρώτα ομογενοποιείς, κατά το δυνατόν, τη στάση της παράταξης σου κι έπειτα την επιβάλλεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σ’ αυτό όμως έχεις αποτύχει τραγικά ως σήμερα, ίσως γιατί ποτέ δεν πίστεψες στην «Πρωτοβουλία».

Μέχρι σήμερα το ελαφρυντικό της απειρίας έσβηνε τα περισσότερα από τα ατοπήματα της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου. Το πέρασμα του χρόνου κάνει την απειρία ολοένα να οπισθοχωρεί, δίνοντας γήπεδο στην αδεξιότητα. Και οι καιροί είναι πολύ σκληροί για να καταπιούμε ότι θα πορευτούμε με συνοδηγούς αδέξιους την προσεχή περίοδο. Συνέλθετε εγκαίρως λοιπόν, έχετε τις προδιαγραφές για αυτό, ή αρχίσετε να εξετάζετε πρόωρες εναλλακτικές λύσεις. 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση