15.9.2016 19:04

Απαιτούμε από την πολιτεία να μεριμνήσει για τα σχολεία μας

Με αφορμή την έναρξη του νέου Σχολικού Έτους (2016-17) αισθανόμαστε την ανάγκη, για μια ακόμη –πολλοστή– φορά, να επισημάνουμε δημόσια την ΑΠΑΙΤΗΣΗ μας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, από την Πολιτεία, να μεριμνήσει για τα Σχολεία μας.

Ειδικότερα, επιθυμούμε να διατρανώσουμε –προς κάθε κατεύθυνση– την ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ και συνάμα ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΡΑΞΙΑ της κεντρικής Διοίκησης και των επί μέρους ιθυνόντων, απέναντι στα δίκαια, εύλογα και διαχρονικά αιτήματά μας, για την ανέγερση και επέκταση των σχολείων της Χίου, ζήτημα που αδυνατεί να διευθετήσει η κεντρική Πολιτεία εδώ και αρκετά έτη.

Το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά περί τις 50.000 Ευρώ ετησίως (εδώ και πολλά χρόνια) για να ενοικιάζει ιδιωτικά ακίνητα προς στέγαση Σχολικών Μονάδων στην πόλη της Χίου, ενώ Σχολεία που χρήζουν είτε επεκτάσεων είτε εκτεταμένων επισκευαστικών παρεμβάσεων (που ξεπερνούν τις δυνατότητες του τακτικού προϋπολογισμού ενός νησιωτικού Δήμου) έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, παρά το γεγονός ότι, έχουμε εκπονήσει μελέτες (ή εκπονούμε) και παρά το γεγονός ότι, προσπαθούμε -με ίδια μέσα- σε ετήσια βάση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ η κεντρική Πολιτεία αγνοεί την προεργασία που έχουμε κάνει.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει (ως Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) και έχουμε εργαστεί άοκνα προς υλοποίησή τους, αφορούν τις εξής Σχολικές Μονάδες:   

1) Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών

2) Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Νενήτων

3) Επέκταση ΕΠΑΛ Χίου

4) Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Χίου

5) Ανέγερση 11ου Νηπιαγωγείου Χίου

6) Ανέγερση 12ου Νηπιαγωγείου

7) Προσθήκη Τμήματος Ένταξης Νηπιαγωγείου Κάμπου

8) Εκπόνηση Μελέτης Ειδικού Σχολείου Χίου

9) Κτιριακή αναβάθμιση 3ου Γυμνασίου Χίου

10) Κτιριακή αναβάθμιση 2ου Λυκείου Χίου

11) Κτιριακή αναβάθμιση 1ου-3ου Λυκείων Χίου

12) Κατασκευή τουαλετών 1ου Γυμνασίου Χίου

13) Ανέγερση Νηπιαγωγείου Αγίου Μηνά-Νεοχωρίου

14) Κτιριακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Πυργίου

Ήδη, για τις περιπτώσεις 1), 2), 4), 5), 6), 7) και 12) εκπονούνται την τρέχουσα περίοδο μελέτες-τεχνικές περιγραφές από την ΕΤΑΧ ή τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Για την περίπτωση 8) και 11) ο Ο.Σ.Κ. έχει επιδείξει πρωτοφανή αδιαφορία παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας (κι ενώ για την περίπτωση 11 εκπονήσαμε ήδη μελέτη από τον Αύγουστο του 2015 και την υποβάλαμε στον Ο.Σ.Κ.), ενώ για τις περιπτώσεις 3), 4), 5) και 6) δεν μας χορήγησε θετική γνωμοδότηση, πρόσφατα, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Βορ. Αιγαίου για να υποβληθούν σε συγκεκριμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.      

Εξυπακούεται ότι, στην ανωτέρω πρόταση δεν συμπεριλαμβάνονται τα Σχολεία που χρήζουν μικρών επισκευαστικών εργασιών και που τις πραγματοποιεί ο Δήμος Χίου, από τις τακτικές πιστώσεις ΣΑΤΑ Σχολικών Κτιρίων, σε ετήσια βάση.

Ευελπιστούμε η κεντρική Πολιτεία (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υποδομών, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.-πρώην Ο.Σ.Κ., Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης) να συνδράμουν για την επίτευξη του σκοπού μας: Την ανέγερση νέων διδακτηρίων και την επέκταση κάποιων εκ των υπαρχόντων, μιας και οι εκπαιδευτικές ανάγκες αυξάνονται (και παρά το γεγονός ότι, ο μαθητικός πληθυσμός σημειώνει ελαφρά μείωση).

Όποιοι εξακολουθούν να αδιαφορούν στα αιτήματα και τις εκκλήσεις μας θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι, η δε ανάλγητη πολιτική και απραξία τους θα καταγγέλλεται συχνά πυκνά στο χιώτικο λαό, προς γνώση και ενημέρωση, αλλά και περαιτέρω διεκδίκηση.

Καλή Σχολική Χρονιά, με υγεία, πρόοδο και από Θεού φώτιση 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ