Άποψη

17/9/16 18:04

τελ. ενημ.: 17/9/16 18:04

Αντί για τον γάιδαρο βαράμε το σαμάρι

Ο στρουθοκαμηλισμός είναι σκέτη ανοησία. Είναι όντως κουτό να καμώνεσαι ότι δεν βλέπεις αυτό που υπάρχει, αυτό που συμβαίνει, όσο δυσάρεστο και αν είναι αυτό.

Άρα το να προσποιηθούν οι Χιακές Αρχές ότι “δεν βλέπουν” το τεράστιο και πολλαπλά επικίνδυνο οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα, θα ήταν μεγάλο λάθος τους.

Άλλο όμως αυτό, άλλο η πρόθυμη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατατρεγμένους που αναζητούν σωτηρία και καλύτερη τύχη και άλλο να προσπαθούν πονηρά κάποιοι να σου φορτώσουν ευθύνες δικές τους, ευθύνες που δεν σου αναλογούν.

Μιλώ χωρίς περιστροφές και γίνομαι συγκεκριμένος.

Σε όλους μας είναι γνωστό το πώς, ποιοί και γιατί προκαλούν τούτα τα απάνθρωπα φαινόμενα. Όπως γνωστό είναι ότι, η υλοποίηση μιάς απλοϊκής, εν πολλοίς ανεύθυνης και βαθύτατα ιδεοληπτικής πολιτικής από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όξυνε το προϋπάρχον προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο, στη συνέχεια, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, αδυνατεί να διαχειρισθεί επιτυχώς. Ευρισκόμενη λοιπόν η Κυβέρνηση σε διευρυνόμενα αδιέξοδα, προσπαθεί συνεχώς και εναγωνίως να μεταθέσει μέρος των δικών της ευθυνών και να τις απωθέσει στις πλάτες τοπικών κοινωνιών (κυρίως νησιωτικών) αλλά και των εκεί αυτοδιοικητικών και λοιπών Αρχών.

Το αποτέλεσμα το βιώνουμε ήδη και στο νησί μας με τρόπο δραματικό. Ναι μεν “κάποιοι βρήκαν δουλειά” και “κάποιοι άλλοι βγάζουν λεφτά” από το όλο πρόβλημα (Μ.Κ.Ο. και άλλοι), όμως οι τοπικές μας κοινωνίες δέχονται συνεχή και πολλαπλή πίεση. Οι αντιδράσεις συνεχώς οξύνονται και, από γνωστούς ακροδεξιούς, καλλιεργείται κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Αντί να “δέρνουμε δε τον γάϊδαρο” κατά την γνωστή παροιμία, “δέρνουμε το σαμάρι” δηλαδή τις τοπικές Αρχές που κι αυτές έχουν εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα.

Οι Τοπικές Αρχές του νησιού μας (όπως και αλλού), εξέλαβαν ως ειλικρινείς τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ του αρμόδιου Υπουργού κ. Μουζάλα αλλά κυρίως του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ότι “η παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας θα διαρκεί το πολύ τρεις (3) ημέρες (72 ώρες) και ειδικά εδώ δεν θα υπερβαίνει τους 1.100.

Η  δήλωση-δέσμευση ούτε τηρήθηκε ούτε και θα τηρηθεί. Αυτό πλέον είναι βέβαιο και αποτελεί κοινή πεποίθηση.

Αφού λοιπόν δεν τηρήθηκε η ΚΥΡΙΑ, η ΒΑΣΙΚΗ αυτή ΔΕΣΜΕΥΣΗ, γιατί σήμερα, κάποιοι μέμφονται τον Τάκη Κάρματζη που δηλώνει ευθαρσώς ότι ούτε κι εκείνος δεσμεύεται από την πρόσφατη συμφωνία με τον κ. Μουζάλα η οποία θα προκαλέσει (αν υλοποιηθεί) νέα,ασφαλώς οξύτερα, προβλήματα στο νησί μας;

Ο Τάκης έπραξε το πρέπον και το ορθόν. Δείχνει, μεταξύ άλλων, να αφουγκράζεται τον παλμό της τοπικής κοινωνίας αλλά και να σέβεται τις απόψεις δεκάδων Φορέων και Παρατάξεων που έχουν λάβει θέση επί του θέματος. Θα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ να μείναι άκαμπτος σε ό,ποια τοποθέτησή του και στη συμφωνία που έγινε στο γραφείο του κ. Υπουργού ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΗ απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων.

Όπως θα είναι λάθος τεραστίων διαστάσεων αν ο Δήμαρχος Χίου, φίλος  Μανώλης Βουρνούς, δεν λάβει τελικά υπόψη του την ό,ποια σχετική απόφαση του δικού του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ, δηλαδή του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ας μη στέρξουν όλοι τους να “φορτωθούν” ευθύνες της Κεντρικής Εξουσίας και μάλιστα τόσο πρόθυμα, όπως μέχρι σήμερα.

Και κάτι τελευταίο:

-Ας σκεφθούν τις ευθύνες τους αν, ακροδεξιά στοιχεία, εισπράξοιυν στο ακέραιο την αγανάκτηση και τους φόβους των απλών πολιτών, μετατρέποντας αυτά σε αύξηση των εκλογικών ποσοστών τους.

Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, “κοιμάται τον ύπνο του δικαίου”....

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση