19.5.2016 9:03

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ

Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίο της κ. Ευαγγελίας Χρ. Παπαζή, όπου καταγράφονται 296 παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες. Και ενώ το βιβλίο είναι «πολύ σεμνό και ταπεινό»[1] στην εμφάνιση, το έργο αυτό καθαυτό είναι ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 302 φωτογραφίες στολίζουν το περιεχόμενο, για το οποίο περιεχόμενο η κ. Παπαζή πρέπει να «ξόδεψε» πολλές εργατοώρες γυρίζοντας την Ελλάδα από Βορρά μέχρι Νότο, και από Ανατολή μέχρι Δύση.

Την κ. Παπαζή δεν είχα την τύχη να τη γνωρίζω προσωπικά (έχω διαβάσει μερικά κείμενά της). Απλά το επίθετό της μου έφερνε στο μυαλό τον (Βρονταδούση) Καθηγητή μου (Ανδρεάδειο Γυμνάσιο) Δημήτριο Παπαζή. Από αυτά που βλέπω στο βιογραφικό της, η κ. Παπαζή είναι «βέρα» Καρδαμυλιά και η επιτυχία της αφενός μεν οφείλεται σε θεϊκό χάρισμα (δεν περιγράφεται αυτό που εγώ εννοώ – ίσως η λέξη «ταλέντο» λέει κάτι), αφετέρου – προφανώς – στο κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε (απλά: το χωράφι ήταν «γόνιμο»).

Εγώ στην παρουσίαση του βιβλίου ένιωσα… λίγο Πυργούσης (ακού­σαμε πολλά για το Πυργί – και οι δύο παρουσιαστές ήταν Πυργούσοι), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπώ το Πυργί και τους Πυργούσους (άλλωστε ο παππούς του κ. Γ. Μπαχά ήταν… Βρονταδούσης) αλλά, βρε αδελφέ, χάρηκα όταν διάβασα και για τους… τρατάρηδες διότι κι εγώ στα εφηβικά μου χρόνια έζησα για λίγο ως τρατάρης!...

Τελειώνω, συγχαίροντας την κ. Παπαζή και τις Εκδόσεις «Άλφα-Πι», και την κ. Μαρία Παπαμακαρίου-Μπρη η οποία διοργάνωσε την όλη εκδήλωση και η οποία Πρόεδρος των Πυργούσων Αττικής μας έχει προσφέρει κατά καιρούς ωραιότατες εκδηλώσεις.

Χρόνια Πολλά και Καλά. Χριστός Ανέστη!
[1]     Ούτε τετραχρωμίες, ούτε χαρτί πολυτελείας, ούτε «φρου-φρού κι αρώματα» - ο νοών νοείτο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ