8.1.2015 18:17

Ανταποδοτικά με εξηγήσεις

Η Δημοτική Αρχή, άπειρη ακόμη στη διαχείριση των "κρίσιμων" ζητημάτων που προκύπτουν ή προκαλούνται δείχνει να τσαλαβουτά στα προβλήματα που η ίδια φέρνει στην επιφάνεια.

Το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών προκάλεσε σκέψεις στην κοινωνία, πονοκέφαλο στο Δήμαρχο, περισσότερο όμως ένα ελεγχόμενο σοκ στις τάξεις της πλειοψηφίας με τους περισσότερους συμβούλους να δείχνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση να ορισθούν ανταποδοτικά τέλη κοντά στο 1,80 ευρώ. 

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πόλη ή τόπος που επιθυμεί να αλλάξει χωρίς οι πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη δεν υπάρχει. Μάλλον υπάρχει, στα μάτια και στη σκέψη εκείνων που θεωρούν ότι υφίσταται ακόμη ένα κράτος- τροφός των πάσης φύσεως αναγκών των Δήμων και άρα δεν χρειάζεται εμείς να κουραστούμε για τίποτα, ούτε να πληρώσουμε για τίποτα. Μήτε για τα σκουπίδια μας, μήτε για τους δρόμους μας, μήτε για το αύριο της πόλης μας. 

Η Δημοτική Αρχή είχε ένα υγιές σκεπτικό στη λογική των ανταποδοτικών. Πιθανά και λίγο πιο υπερβολικό από όσο θα απαιτούνταν προκειμένου να προκαλέσει θετικούς δείκτες στα ταμεία της. Ως εδώ ας πούμε ότι κάποια πράγματα δικαιολογούνται. Το άγχος και το εύρος των αναγκών ενός τόπου που πάσχει σε διάφορους τομείς, οδηγεί και σε τέτοιες καταστάσεις.

Το λάθος ωστόσο εντοπίζεται αλλού. Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί με "σύνδρομα" που δυσκολεύουν το επικοινωνιακό της έργο και κάνουν κάθε απόφασή της να περνά από σαράντα κύματα.   Αδυνατεί να εξηγήσει τα οφέλη που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της, αδυνατεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα απτά το αποτέλεσμα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών που εισηγείται, ενώ δεν έχει καν παρουσιάσει ακόμη που και πως θα διοχετευθούν τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση στα τέλη. Τι πιο απλό από το να αποδείξει  τι θα κάνει. Τι πιο απλό από το να κατηγοριοποιήσει τις ανάγκες και να δώσει ένα ξεκάθαρο πλάνο στο δημότη της για το ποιες αλλαγές θα τον ευνοήσουν αύριο από τα περισσότερα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει.

Μόνη της δυσκολεύει το έργο της και μόνη της προκαλεί ένα ορυμαγδό αντιδράσεων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Κι όσο πιο γρήγορα γίνει, χωρίς να φοβάται να ανοίγει κάθε φορά τα χαρτιά της, η αμφισβήτηση και η αντίδραση θα επιστρέφουν μεγαλύτερη πάνω στη λειτουργία της. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ