18.9.2014 20:31

Ανάπτυξη πάνω κι ανάπτυξη κάτω

Αυτά είναι... Να ξέρουν οι Κινέζοι ότι στο υπέδαφος της Χίου υπάρχουν τόσα μεταλλεύματα υπερ-πολύτιμα και πανάκριβα και να μην το ξέρουμε εμείς που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει που χρόνια τώρα κάνουμε... τους Κινέζους.

Η Χίος δεν έχει άραγε γεωλόγους να γνωρίζουν το θέμα; Η Χίος δεν έχει άραγε τηλέφωνα να πάρουν σήμερα κιόλας στο ΕΛΚΕΘΕ ή στο ΙΓΜΕ και να πληροφορηθούν οι κάθε λογής αρμόδιοι τι είναι οι σπάνιες γαίες, που βρίσκονται ενδεχόμενα και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον;

Στο νησί μας όλα κινούνται γύρω από ένα απίστευτο πλαίσιο προχειρότητας και τσαπατσουλιάς όπου η δουλειά του καθενός είναι εκείνο που του ορίζει ο στρεβλός νόμος και τίποτα παραπάνω. Το μεράκι για δημιουργικότητα έχει πάει περίπατο, το μεράκι για προσφορά εξασθενεί, η διάθεση να μάθουμε με τα δικά μας μέσα (και όχι από τους άλλους επιτέλους) τι πολύτιμο διαθέτουμε και που βρίσκεται, επαφίεται καθαρά στα γούστα και τις ορέξεις του καθενός. Μέσα λοιπόν σε μια κατάσταση παντελώς πρόχειρη και αδιάφορη για τους περισσότερους εξ υμών, οι Κινέζοι γνωρίζουν τι έχουμε κάτω από τα πόδια μας! Προφανώς σε λίγο θα γνωρίζουν και τι εσώρουχο βάζουμε, αν βάζουμε και δεν βαριόμαστε και το ντύσιμο...

Το υπουργείο, όπως αναφέρετε στο εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής» γνωρίζει επίσης που εντοπίζονται τα κοιτάσματα των σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία. Παρόλα αυτά, για εθνικούς λόγους δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει κανέναν παρά μόνο τους Κινέζους και αυτό όταν οι ίδιοι άνοιξαν την κουβέντα.

Σκοπός και στόχος μας δεν είναι σίγουρα να αναλάβουμε, πατριωτικά πάντα, να βγάλουμε εμείς τις σπάνιες γαίες στην επιφάνεια, εφόσον υπάρχουν, κάτι που προς το παρών επιβεβαιώνεται.

Καλό θα ήταν βασικά να μην ασχοληθούμε καν με το ζήτημα γιατί στο τέλος μόνο ζημιά θα κάνουμε, όπως πράξαμε και στο θέμα της γεωθερμίας για παράδειγμα, καθώς από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το ζήτημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση... εξαφανίστηκαν τα κοιτάσματα!

Ας αφήσουμε λοιπόν τις γαίες εκεί που κάθονται μπας και έρθει κανένας Χριστιανός ή Βουδιστής ή Κομφουκιανιστής και σώσει την κατάσταση που θα ξέρει καλύτερα. Η δική μας η εμπειρία πάνω σε ζητήματα υψηλής τεχνολογίας και κοιτασμάτων αγγίζει ίσως τα όρια της καταδίκης τους σε αφανισμό, πράγμα που ωστόσο λίγη σημασία έχει μιας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τι υπάρχει από κάτω μας.

Αν όμως οφείλουμε μια παραδοχή στους εαυτούς μας είναι πως η προχειρότητα μας πάνω σε καίρια ζητήματα ανάπτυξης του τόπου αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από το προκαλέσουμε την ίδια την ανάπτυξη.

Νιώθεις δηλαδή πως είναι προτιμότερο να μην αλλάξει τίποτα, διαφορετικά μόνο κινδύνους στους εαυτούς μας μπορούμε να προκαλέσουμε.

Δεν ξέρω...αλλά πόση απογοήτευση μπορεί κάποιος να αντέξει;

Μέχρι τώρα δεν ξέραμε και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε  πάνω από το έδαφος... Τώρα θα αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε και από κάτω...   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ