Άποψη

18/10/16 13:19

τελ. ενημ.: 18/10/16 13:19

Αναφορικά με τις προτάσεις για την ανέγερση διδακτηρίων στο ΕΣΠΑ

Επειδή, τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει αρκετός λόγος για την μη υποβολή προτάσεων (στο μέτρο του ΕΣΠΑ, που αφορά την ανέγερση διδακτηρίων) εκ μέρους του Δήμου Χίου, προς ενημέρωση των συμπολιτών μας – αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου – θέλω να επισημάνω τα εξής:

Α). Για να υποβάλλεις πρόταση ένταξης έργου, οφείλεις να έχεις μελέτη για το προτεινόμενο έργο. Και η μελέτη αυτή να είναι ΄΄ώριμη΄΄, δηλαδή να έχει διέλθει από τα προπαρασκευαστικά εκείνα –χρονικά– στάδια, που να την έχουν καταστήσει επιλέξιμη από πλευράς Διαχειριστικής Αρχής και του αρμόδιου Υπουργείου.

Β). Στη Χίο, οι τελευταίες μελέτες για ανέγερση διδακτηρίων εκπονήθηκαν προ δεκαετίας περίπου (είτε από τους τότε <<Καποδιστριακούς>> Δήμους, είτε τον Δήμο Χίου, είτε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) και οι μελέτες αυτές εντάχθηκαν σε σχετικά επιδοτούμενα μέτρα της Ε.Ε. ή της Πολιτείας ευρύτερα. Όμως, τα τελευταία 8-10 έτη δεν εκπονήθηκαν μελέτες ανέγερσης διδακτηρίων.

Γ). Συνεπώς, ο Δήμος Χίου, για να προτείνει σήμερα έργα προς ένταξη, έπρεπε να βρει μελέτες ΄΄ώριμες΄΄. Δεν βρήκε ούτε μια, από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Απεναντίας, ήδη εδώ και έξι μήνες, με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εγκρίναμε την εκπόνηση τριών (3) μελετών για την ανέγερση τριών Νηπιαγωγείων (7ου, 11ου και 12ου ) στην πόλη της Χίου. Ομοίως, εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης για την επέκταση του ΕΠΑΛ Χίου (αυτά, που για χρόνια κάποιοι έλεγαν πολλά, αλλά έκαναν λίγα. Και δεν έκαναν το βασικότερο, δηλαδή να φτιάξουν μελέτες για να μπορέσουν κάποτε να γίνουν…).

Δ). Για τις ανωτέρω περιπτώσεις, όπου ο Δήμος Χίου μεριμνά και δραστηριοποιείται προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ. Καλάργαλης χορήγησε ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ για την ένταξή τους στο αντίστοιχο μέτρο του ΕΣΠΑ, στις 23-08-2016, δηλαδή ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΕ να ενταχθούν στην παρούσα φάση του ΕΣΠΑ.

Θα αναμέναμε δημόσια τοποθέτηση για το θέμα, από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Χίου (ως συνδικαλιστικά όργανα του Κλάδου) αλλά ουδέν τοιούτον είδαμεν.

Θα αναμέναμε και τα –άλλοτε λαλίστατα– κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Χίου (εκπαιδευτικοί Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης) να λάβουν θέση για την εξέλιξη αυτή, αλλά σιωπούν ενόχως… Και ενώ κάποτε είχαν καταγγελτικό και διεκδικητικό λόγο επί παντός επιστητού περί την εκπαίδευση, σήμερα έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και ποιούν την νύσσαν…

                Ε). Από τα ίδια στελέχη, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης στη Χίο, ζητούμε τη συνδρομή τους και για ακόμη 3 ζητήματα, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βάλει στον ΄΄πάγο΄΄ και τείνει να στείλει στις καλένδες:

                1). Την ανέγερση του Νηπιαγωγείου Αγ. Μηνά στο Νεοχώρι (που, ετσιθελικά, δεν προχωρά ο Ο.Σ.Κ. ενώ έχει γίνει όλη η διαδικασία δημοπράτησής του, μάλιστα δυο φορές)

                2). Τη στεγανοποίηση του σχολικού συγκροτήματος 1ου και 3ου Γενικών Λυκείων Χίου (όπου έχουμε στείλει μελέτη εδώ και 15 μήνες στον Ο.Σ.Κ., για έργο προϋπολογισμού 530.000 Ευρώ και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα)

                3). Για την εκπόνηση μελέτης, για την ανέγερση Ειδικού Σχολείου στη Χίο (την οποία αναμένουμε και επιζητούμε από το 2012).

Για όλα τούτα, τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – και τα φερέφωνά τους – έχουν κάτι να μας πουν;  

Δείτε επίσης