13.1.2015 15:53

Αλλάξαμε δεν άλλαξαν

Ποιο χειρότερο από την πρόωρη προκήρυξη των εκλογών είναι η βραχεία πορεία προς αυτές. Μέσα σε 25 μέρες οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους, χωρίς να τους δίνετε η ευκαιρία να μελετήσουν σε βάθος τι πρεσβεύουν όσοι ζητούν την εμπιστοσύνη τους. Και δεν είναι λίγοι... Είναι αρκετοί οι υποψήφιοι, με διαφορετικές προελεύσεις και πιθανά διαφορετικές ιδέες αναφορικά με του που μπορεί και πρέπει να στρέψει ο τόπος. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τις εκλογές αυτές δεν τις ήθελε ο κόσμος, τουλάχιστον αυτό έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Τώρα, είναι υποχρεωμένος να επιλέξει και να παρασύρει με την ψήφο του τις εξελίξεις προς κάτι καλύτερο ή κάτι χειρότερο που ακόμη δεν το γνωρίζουμε. Και αν θέλουμε να μιλάμε χωρίς παρωπίδες, στο μεσοδιάστημα που προέκυψε το μόνο που δείχνει να έχει αλλάξει είναι η καθημερινότητα αυτών ακριβώς των ανθρώπων, όσων δηλαδή αύριο καλούνται να επιλέξουν. Στην πολιτική, ελάχιστα άλλαξαν και ελάχιστα διαφοροποιήθηκαν οι διαδικασίες. Οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν ως επί το πλείστον από τα κομματικά επιτελεία και μακριά από τη λαϊκή βούληση, η προεκλογική διαδικασία διεξάγεται ακριβώς όπως και τη δεκαετία του 80΄, οι μηχανισμοί και οι μηχανορραφίες δίνουν και παίρνουν και μια από τα ίδια....

Εδώ λοιπόν βρίσκεται μια σημαντική διαφορά. Οι εκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται με παρόμοιο τρόπο όπως και στην Ινδία, στο Πακιστάν και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.  Όπως εκεί, έτσι και εδώ οι πολιτικοί μηχανισμοί λειτουργούν με αποκλειστικό στοιχείο όχι να πείσουν με θέσεις και απόψεις, αλλά απλά να κερδίσουν με οποιοδήποτε κόστος και οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό και μόνο. Καμία θέση από όσες θα ακούσετε, καμία πρόταση και καμία εξαγγελία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αφού είναι προφανές πως κανένας βουλευτής δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία από μόνος του να προκαλέσει αλλαγές αν και το κόμμα στο οποίο ανήκει δεν συμφωνεί. Οι υποψήφιοι λοιπόν οφείλουν να εξηγήσουν ότι δεν μπορούν να έχουν θέση σε ζητήματα καίρια για την ανάπτυξη του τόπου μας. Πάντα αυτό συνέβαινε.

Άλλα λέμε εδώ μεταξύ μας, άλλα λέμε στο κοινοβούλιο και στο τέλος, άλλα εφαρμόζουμε. Γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη πολλών ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα κλονίζεται. Γι’ αυτό και οι εκλογές δεν μπορούν να εκβιάζονται. Με τι μυαλό λοιπόν και πόση λογική να φτάσεις στην σωστή απόφαση; Εμείς αλλάξαμε... Τα κόμματα και τα συμφέροντα από την άλλη... ούτε άλλαξαν, ούτε θα αλλάξουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ