26.6.2014 12:09

Αιχμάλωτοι του ΕΓΩ!

Μια μικρή συνέχεια στο χθεσινό μου σημείωμα θα δώσω απλά και μόνο για να μην δημιουργούνται υπόνοιες  ότι πίσω από όσα καθημερινά προσπαθώ να μεταφέρω ως προβληματισμό έχω ονόματα, ανθρώπους και παραστάσεις.

Φαντάζομαι ότι όταν αναφερόμαστε συλλογικά στο τέλμα των υποδομών στο νησί και στα αδιέξοδα που με μορφή χιονοστιβάδας προβάλλουν, είναι αδύνατον να αναζητούμε ευθύνες από ένα ή δύο ή τρία πρόσωπα. Δεν θα ήταν λογικό.

Το πρόβλημα το τοπικό, εκείνο που μας σέρνει από τη μια θέση στην άλλη και από την μια πενταετία μας βρίσκει να συζητάμε το ίδιο ζήτημα την επόμενη, βρίσκεται στις ιδεοληψίες που κουβαλάμε.

 Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι περισσότεροι που θα κληθούν να λάβουν μια απόφαση δεν θα το πράξουν με γνώμονα τη δική τους άποψη, την προσωπική πάνω στο θέμα, την φτωχά εμπειρική αλλά και χρήσιμη, αντίθετα όμως, τις περισσότερες φορές θα λογαριάσουν με βάση τη γραμμή συμφέροντος του κόμματος το οποίο στηρίζουν, που ανάθεμα κι αν ξέρει (το κόμμα) που πέφτουν τα Μεστά ή ποια είναι η ανάγκη του κεντρικού λιμένα της Χίου ή άλλης καταγεγραμμένης ανάγκης.

Αυτές οι γενικότητες έχουν κάνει τη Χίο να θέλει να γίνει... Ηράκλειο και το Σουφλί... Μύκονος.  

Δεν είναι όμως μόνο τα κόμματα που με τις ιδεοληψίες τους παρασέρνουν πλήθος τοπικών κοινωνιών σε λάθος επιλογές. Είμαστε και εμείς οι ίδιοι. Παρασυρμένοι από την φιλοδοξία, την ματαιοδοξία και τόσα άλλα αυτοβαπτιζόμαστε «ειδικοί», «σωτήρες», «γνώστες» και αρχίζουμε τους αφορισμούς σε όποια άποψη κατατίθεται πέρα από τη δική μας οπτική.

Εκεί ξεκινά ο φαύλος κύκλος. Από εκείνο το σημείο και μετά ο διάλογος δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής, δεν υπάρχει πια στόχευση. Σκορπάμε δυνάμεις, σκορπάμε ιδέες και αρχίζουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα εδώ και χρόνια το ράβε- ξήλωνε πάνω σε έργα, σε υποδομές, σχεδιάζουμε φαραωνικά πράγματα και όταν μετράμε τα φράγκα μας δεν μας βγαίνουμε... Έχουμε όμως όπως πάντα ήδη ξεκινήσει... Ξεκάθαρα πράγματα. Όταν κάποιος χτυπήσει δεν θα πάει στον παππά της ενορίας του. Θα πάει στο γιατρό. Αυτό το κατέχει το γιατρικό όχι ο παππάς. Το ίδιο είναι και τα έργα και οι υποδομές. Όταν θέλουμε δρόμο δεν θα τον σχεδιάσει ο Δήμαρχος, ούτε ο Κατσαράκης. Θα πούμε τι χρειαζόμαστε σε εκείνους που έχουν σπουδάσει να κάνουν δρόμους και θα μας το φέρουνε.

Τόσο απλά και τόσο παιδικά...

Τελειώνω με κάτι που χθες με άφησε μου άφησε μια γεύση πικρίας...

Η μελέτη για την ανάπλαση του Ελληνικού που μπορεί να είδατε στις τηλεοράσεις διήρκεσε 1,5 μήνα! Και αφορά σε έργο 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων....

Στη Χίο για ένα βοθρολίμανο 200 στρεμμάτων παλεύουμε 15 χρόνια.

Καληνύχτα σας...

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ