Απόψεις

21/11/13 19:48

τελ. ενημ.: 21/11/13 19:48

Αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες συνοικιών και χωριών

Από τη θητεία μου στον τότε Δήμο Χίου είχα βιώσει το βαθμό δυσκολίας στην άμεση επαφή του δημάρχου με την καθημερινότητα των συνοικιών. Ο όγκος των υποχρεώσεων εντός του δημαρχείου περιόριζε το διαθέσιμο χρόνο περιοδείας και επί τόπου διαβούλευσης με τους δημότες στις γειτονιές. 

Από τότε είχα προβλέψει ότι αν ως δήμαρχος του περιορισμένου γεωγραφικά Δήμου Χίου στερείσαι αυτής της δυνατότητας θα είναι πολλαπλάσιο το πρόβλημα στο Δήμο Χίου με ενσωματωμένες όλες τις δημοτικές ενότητες. Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε από την αδυναμία συντονισμού και αποκεντρωτικής άσκησης πολιτικής από τη σημερινή δημοτική αρχή. Όποιο χωριό κι αν επισκεφτώ, όποια μακρινή συνοικία της πόλης, δέχομαι σωρεία διαμαρτυριών για εγκατάλειψη ακόμα και στα στοιχειώδη. Για να αλλάξει ένας σβησμένος λαμπτήρας του δημοτικού φωτισμού ή να μπαλωθεί το νεροφαγωμένο αγροτικό δίκτυο που σε πάει στο χωράφι το αίτημα κάνει υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι και αν ικανοποιηθεί. Ο δημότης στο χωριό και στη συνοικία δεν ξέρει που να απευθυνθεί ή απευθύνεται σε τιτλούχους χωρίς καμία αρμοδιότητα.

Η συζήτηση για το πόσοι δήμοι χρειάζονται στη Χίο επιβάλλεται να ανοίξει θεσμικά. Ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία δεν δικαιολογούνται να την καθυστερούν άλλο. Να εξεταστεί αν με αλλαγή του σημερινού δημοτικού μοντέλου λειτουργίας η φωνή της περιφέρειας μπορεί να φτάνει στον κεντρικό σταθμό διοίκησης ή είναι υποχρεωτικό, από τη γεωφυσική φυσιογνωμία του νησιού μας, να απαιτήσουμε ό,τι με τη νομοθετική υποχρεωτικότητα μας στερήθηκε, τους τρεις δήμους.

Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της δεύτερης λύσης. Ακράδαντα πιστεύω βέβαια πως είναι εφικτό να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και ένας ενιαίος Δήμος, με δήμαρχο που εμπιστεύεται τους συνεργάτες του, τους παρέχει εργαλεία διοίκησης στην πράξη  κι όχι μόνο στους τίτλους.

Το τέλος των μεγαλουπόλεων, όπως σήμερα το ζούμε, είναι η ευκαιρία των χωριών μας. Για να τονωθεί είναι αναγκαία η δημοτική φροντίδα που σήμερα απουσιάζει. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση