19.1.2016 16:34

Το άδικον ουκ ευλογείται

Τί συμβαίνει με τη Μονή των Αγίων Πατέρων στη Χίο; Ποιά στοιχεία οδήγησαν το δικαστήριο σ´αυτή την ερμαφρόδιτη απόφαση και γιατί;

Από τον περασμένο Μάιο που εκοιμήθη ο Γέροντας Αμβρόσιος των Αγίων Πατέρων στη Χίο, η σεβαστή και επιβλητική Σκήτη που δεσπόζει της περιοχής, έναντι του Προβάτειου όρους, έχει περιέλθει σε μια ιδιάζουσα κατάσταση.
Με την εντελώς αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη παρέμβαση του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου( που αμφιβάλλω αν είχε ποτέ επισκεφθεί την Σκήτη όσο ήταν λαϊκός και αργότερα όταν έγινε κληρικός στη Χίο) ζητήθηκε από τις δικαστικές αρχές του νομού να σφραγισθεί η Μονή διότι...." αποτελεί εμβατίκιο της Ι. Νέας Μονής". Επομένως ανήκει στη δικαιοδοσία της Ι.Μητρόπολης Χίου.

Για να προβεί βέβαια ο Μητροπολίτης Μάρκος σε αυτή την ενέργεια οι πληροφορίες μας λένε οτι "φτιάχτηκε" αρνητικά από κάποιους καλοθελητές, οι οποίοι μέχρι τότε παρίσταναν τους Ηρακλείς της Μονής των Αγίων Πατέρων και τους εξ απορρήτων του Γέροντα Αμβροσίου! Πλην όμως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν κοινοί εφιάλτες. 
Οι δικαστικές αρχές, αφού το ζήτησε ο Μητροπολίτης Μάρκος και χωρίς να εξετάσουν την ορθότητα του ισχυρισμού του, έδωσαν εντολή στην Αστυνομία να προχωρήσει στο σφράγισμα της Μονής παρουσία Συμβολαιογράφου. Και σφραγίσθηκαν, πράγματι, η Βιβλιοθήκη, το Αγιογραφείο και το προσωπικό κελλάκι του Γέροντα Αμβροσίου. 
 Από τότε και μέχρι σήμερα τα σημεία αυτά εξακολουθούν να παραμένουν σφραγισμένα.

Στη δίκης τών ασφαλιστικών μέτρων που έγινε προ ολίγων μηνών( τον περασμένο Σεπτέμβριο) ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες, ικανές να παραποιήσουν την κατάσταση ,να παρασύρουν το δικαστήριο και να το οδηγήσουν σε λάθος ετυμηγορία. 
 Έφτασαν στο σημείο να πούν οι ευφάνταστοι και ανερμάτιστοι "μάρτυρες" που κουβάλησε στο δικαστήριο η ..."πλευρά του Μάρκου"( άσχετο αν ο Μάρκος παρουσιάζεται ως Πόντιος Πιλάτος και αθώος του αίματος τούτου),οτι υπήρχε δήθεν μυστική συμφωνία μεταξύ του μακαριστού Μητροπολίτη Χίου Διονυσίου και του Γέροντα Αμβροσίου, να ηγουμενεύει την Σκήτη ως απεσταλμένος του. Μόνον αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να πούν και να καταθέσουν τέτοιες ανακριβείς αθλιότητες- προϊόντα της αδειανής ψυχής τους! 
Και να σκεφτεί κανείς οτι τους ανθρώπους αυτούς τους είχε κοντά του και τους εμπιστευότανε ο Αμβρόσιος!

Αλλά ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου!!
Για την ιστορία να πούμε οτι ο αείμνηστος Χίου Διονύσιος πράγματι ξεχώριζε και εκτιμούσε τον Αμβρόσιο! Και τις δύο φορές που επισκεφθήκαμε παρέα τον αείμνηστο Αστορίας Πέτρο, στην έδρα του στην Αγία Μαρκέλλα Αστορίας στις ΗΠΑ, του είχε ζητήσει να του δώσει τον Αμβρόσιο για να τον εγκαταστήσει στο Μερσινίδι ! Ο Πέτρος του απάντησε οτι αυτό δεν είναι εύκολο για τους λόγους που γνωρίζει! Αλλά τον βεβαίωσε οτι ο Αμβρόσιος θέλει να γυρίσει στη Χίο κάποια στιγμή!

 
 --"Θέλει να πάει στους Αγίους Πατέρες," του είπε! Και οι Άγιοι Πατέρες ανήκαν πάντα στο παλαιό εορτολόγιο τα τελευταία 92 χρόνια.
Αυτό ειπώθηκε μπροστά σε μένα και στον ομογενή επιχειρηματία Στέλιο Τάτση, Πρόεδρο την εποχή εκείνη του Παγχιακού Νέας Υόρκης " ο Κοραής".Αν αυτό αποτελεί προϊόν συνωμοσίας μεταξύ του Διονυσίου και του Αμβροσίου, τότε κάποιοι άνθρωποι στερούνται στοιχειώδους λογικής! 
 Στο μεταξύ το δικαστήριο εξέδωσε την σεβαστή απόφασή του αλλά δεν απέδωσε την αναμενόμενη δικαιοσύνη!


Αντιθέτως ζητά να εξακολουθήσουν να είναι σφραγισμένοι οι τρείς χώροι που σφραγίσθηκαν εξ αρχής. Με εξαίρεση το κελί του Γέροντα για το οποίο ζήτησε να αποσφραγισθεί προσωρινά για να το καθαρίσουν και να το σφραγίσουν και πάλι.
Επίσης ζήτησε από την Αδελφότητα να προσκομίσει γραπτώς στο Δικαστήριο τα Ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στην Σκήτη! Αλλά ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η Μονή, μας λένε οι καλώς γνωρίζοντες τα της Μονής, ευρίσκονται εντός της Βιβλιοθήκης και του Αγιογραφείου, που είναι σφραγισμένα! Επομένως πώς θα κάνουν λεπτομερή και υπεύθυνη καταγραφή; Δεν στέκει το μέρος αυτό της απόφασης! 


 Εξάλλου όσο ζούσε ο Γέροντας είχε επιτρέψει στον Ιστοριοδίφη ιατρό και Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, να κάνει λεπτομερή περιγραφή των υπαρχόντων σπανίων βιβλίων που φυλάσσονται εντός της βιβλιοθήκης της Μονής. Ολα αυτά υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και αντίγραφό τους διαθέτει σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και ο κ. Μιχαηλίδης. Ας το παραδώσει στο δικαστήριο! Έτσι κι αλλιώς κατάλαβε τώρα κι αυτός το ρόλο του Μάρκου! 

Επί της ουσίας, πάντως, η απόφαση αυτή εξακολουθεί να διατηρεί την εκκρεμότητα και να ταράσσει τον ήσυχο βίο που πρέπει να διάγουν οι Μοναχοί εντός της Σκήτης.

Στο μεταξύ και παρά τα προβλήματα που προκάλεσε όλη αυτή κατάσταση,η νέα αδελφότητα που εγκαταστάθηκε στην Σκήτη, ευθύς αμέσως μετά την Κοίμηση του Γέροντα, τα πάει εξαιρετικά.

 Η αδελφότητα εγκαταστάθηκε με την φροντίδα του Μητροπολίτη ΓΟΧ Χρυσοστόμου, ο οποίος έχει την εποπτεία του πληρώματος της Χίου που ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο και μέχρι στιγμής έχει προσαρμοστεί πλήρως στο περιβάλλον και έχει γίνει αποδεκτή με αγάπη και σεβασμό από τον κόσμο που εκκλησιάζεται στην ορεινή Ιερά Σκήτη. Μάλιστα οι πιστοί που πηγαίνουν και παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες έφθασαν στο σημείο να λένε οτι νοιώθουν τύψεις απέναντι στη μνήμη του Γέροντα, γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γέροντας, για να καταλάβουν πόσο πολύ αγαπούν την Σκήτη. 

 -- "Θα μας βλέπει τώρα από εκεί που είναι ο Γέρων Αμβρόσιος και θα χαίρεται αλλά και θα απορεί" μας είπε ένας πιστός που εκκλησιάζεται ανελλειπώς στη Μονή. "

Όσο ζούσε μας παρακαλούσε να πηγαίνουμε και μείς τον θεωρούσαμε δεδομένο! Τώρα που έφυγε δίνουμε δυναμικά το παρών".


 Στο μεταξύ ο Μάρκος ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική λέγει σε όσους του κάνουν λόγο για την Σκήτη να αφήσει ήσυχους τους Μοναχούς στο έργο τους, οτι ο ίδιος δεν....ασχολείται και δεν κάνει τίποτα και ό,τι αυτοί που κινούν τα νήματα για να ενταχθεί η Μονή στην δικαιοδοσία του Μάρκου, είναι -- άκουσον, άκουσον--- παλιοί φίλοι και κοντινοί άνθρωποι του Γέροντα Αμβροσίου!!!


Δηλαδή "δίνει" ευθέως και απεριφράστως τους ρουφιάνους που προκάλεσαν την όλη αναστάτωση! 
Οι Άγιοι Πατέρες λένε αποτελεί "εμβατίκιο της Ιεράς Νέας Μονής".
- Πού το βρήκαν αυτό;
- Πού ήταν η Μητρόπολη και πού η Νέα Μονή για 92 χρόνια;
- Έχουν βάλει έστω ένα τούβλο, ένα καρφί όλα αυτά τα χρόνια; 
- Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται!
Διότι αν οι άλλες Μονές που υπάγονται στην Μητρόπολη έσφυζαν από ζωή και ήταν όλες επανδρωμένες, τότε πολύ σωστά να διεκδικούσε και τις υπόλοιπες για να τις επανδρώσει και να τις ενδυναμώσει. 
Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν Μονές,οπως το Μερσινίδι, που βρίσκονται σε πλήρη παρακμή πώς διεκδικείς τις άλλες;Για να γεμίσει η Χίος με Μονές- νεκροταφεία;
Είναι ενέργειες που έχουν το ακαταλόγιστο ! 
Ας ελπίσουμε οτι οι Άγιοι Πατέρες και τα Αγιασμένα Οστά των Αγίων που εμόνασαν στην Σκήτη --όπως του Οσίου Παχωμίου, του Γέροντα Θεοδούλου και του προσφάτως κοιμηθέντος Αμβροσίου-- δεν θα αφήσουν την ιστορική αυτή Μονή "βορά ",στα στόματα των επιτηδείων.
Το άδικον ουκ ευλογείται....!

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ