10.3.2014 16:37

9-15 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος

Η εβδομάδα από τις 9 έως τις 15 Μαρτίου 2014 είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος. Αλλά τι είναι το Γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών νόσων που προσκαλούν προοδευτικά βλάβη του οπτικού νεύρου. Εάν αφεθούν  χωρίς θεραπεία τείνουν (χωρίς προειδοποίηση, ούτε εμφανή συμπτώματα) προς βαθμιαία επιδείνωση της οπτικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν αυτό συμβεί η οπτική βλάβη είναι μη αναστρέψιμη αυτός είναι ο λόγος  που η νόσος του γλαύκωμα περιγράφετε και ως ο «κλέφτης της όρασης»

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο ισχυρή αίτια τύφλωσης  παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατ. Άτομα παγκόσμιος είναι τυφλά εξαιτίας του γλαυκώματος και ο ότι ο αριθμός θα ανέλθει σε  11,2 εκατ. έως το 19210. Αξίζει  να σημειωθεί ότι λόγω της σιωπηλής  εξέλιξης  της νόσου – τουλάχιστον στα αρχικά στάδια- έως 50% των προσβεβλημένων ατόμων στις αναπτυγμένες χώρες δεν  γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα. Αυτός ο αριθμός μπορεί  να αυξηθεί σε υπανάπτυκτες περιοχές του κόσμου.

Εφόσον το γλαύκωμα ενδέχεται να μην εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να μην συζητήσουμε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι οι εξής:

  • Ηλικία άνω των 45ετων
  • Ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια
  • Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.
  • Άτομα με μεγάλη μυωπία

Οι πιο κοινοί τύποι γλαυκώματος  στους ενήλικες είναι το  Πρωτοπαθές Γλαύκωμα Ανοικτής Γωνίας και το Γλαύκωμα Κλειστής Γωνίας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η απώλεια της όρασης στο γλαύκωμα είναι μη ανατρέψιμη. Η φαρμακευτική αγωγή και η  χειρουργική επέμβαση γίνεται με σκοπό τον έλεγχο της ενδοφλέβιας πίεσης και μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την επιδείνωση της όρασης. Συνεπώς μόνο η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη αυτής της σοβαρής νόσου. Ο οφθαλμίατρος μετά από πλήρη οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει το γλαύκωμα στα αρχικά στάδια και να συμβουλεύσει για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

Ποιο είναι το μήνυμα: Το γλαύκωμα είναι «ο κλέφτης της όρασης» Είναι ένας σιωπηλός, αόρατος, επικίνδυνος  διαρρήκτης. Πρέπει να τον συλλάβου. Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε:

Προλάβετε το Γλαύκωμα. Κάντε οφθαλμολογική εξέταση!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ