5.4.2012 11:06

Τα κειμήλια φέρουν τη δική τους ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΗ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Αφορμή, είναι αλήθεια, στάθηκε η πρόσφατη σχετική αρθρογραφία του δρ. Ιστορίας της Ιατρικής, ιατρού-ρευματολόγου και προέδρου πλέον, του Συλλόγου «Οι φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραή»,  ότι δηλαδή, στο κορυφαίο πνευματικό μας Ίδρυμα έχουν κατά καιρούς δωριθεί αντικείμενα και κειμήλια, που, πέρα της αντικειμενικής αξίας τους, προσδιορίζουν την ίδια την ιστορία του τόπου.
Όμως στη Βιβλιοθήκη, από τον όγκο των βιβλίων αρχικά και από τις μη οργανωτικές  παλαιότερες πρακτικές, διάφορα αντικείμενα είναι τοποθετημένα σε κιβώτια και ερμάρια, σε αποθήκες και βιβλιοστάσια, εντός και εκτός κεντρικού κτιρίου.
Ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους ή την ταυτότητα κάθε αντικειμένου, δεν έχουν καταγραφεί ποτέ και για την ακρίβεια, επειδή μερικά φέρουν μία ή και δύο διαφορετικές αριθμήσεις, η όποια καταγραφή είναι άνευ ουσιαστικής αξίας.
 
Ατακτοποίητο υλικό
Το κυριότερο -και αφορά περισσότερο το διοικητικό προσωπικό, παρά τα εφορευτικά συμβούλια, αφού έρχονται και παρέρχονται-, κανείς απερχόμενος δεν παρέδωσε με πρωτόκολλο στους διαδόχους του, ενώ οι τελευταίοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις.
Παρά ταύτα, με τη βοήθεια του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου Π. Καλογεράκη, του προϊσταμένου Τ. Σαρρή και του στελέχους Αρ. Κουφοπαντελή, κάποια αντικείμενα ανασύρθηκαν από τη λήθη και την «κρυψώνα» τους για τις ανάγκες του αφιερώματος, με την ευχή το «παρελθόν» να επανέλθει ενόψει και των επετειακών εκατοστών Ελευθερίων.
Στη συμπλήρωση των φωτογραφιών συνέβαλε παράλληλα ο ιατρός Α. Μιχαηλίδης, με την παραχώρηση δύο από το προσωπικό του αρχείο, αυτής με τη σορό του ήρωα Νικ. Ρίτσου και η άλλη με το αραβούργημα κάτω από τη λαβή του σπαθιού του Ζιχνή Μπέη.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1.     Φωτογραφία από τη νεκρώσιμο ακολουθία στο Μητροπολιτικό ναό, με τη σωρό του Νικολάου Ρίτσου. (παραχώρηση Α. Μιχαηλίδη)
2.     Κιβωτίδιο ασυρμάτου τηλεφώνου, από τα λάφυρα των μαχών της Απελευθέρωσης του νησιού.
3.     Τρεις πιστόλες, πακεταρισμένες μαζί, που φέρουν στο κοντάκι την παλαιά αρίθμηση 7, 8 και 9.
4.     Ξιφολόγχη με τη δερμάτινη θήκη της, η οποία φέρει και αυτή την ίδια αρίθμηση, αλλά δεν αναφέρεται η προέλευσή της.
5.     Τέσσερα σπαθιά σε κακή κατάσταση, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αναφοράς ότι παραδόθηκαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα.
6.     Ένα από τα τέσσερα φέρει αραβούργημα, κάτω ακριβώς από τη λαβή.
7.     Παρόμοια διακόσμηση, αλλά όχι ίδια, υπάρχει στο σπαθί του Ζιχνή Μπέη (παραχώρηση Α. Μιχαηλίδη).
8.     Από τα γνωστότερα εκθέματα είναι η πρώτη ελληνική σημαία που αναρτήθηκε στο Φρούριο, σε ένα όμως υπόγειο διάδρομο φυλάσσεται σε καλή κατάσταση η πρώτη σημαία προσκοπικού χιακού Συστήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ