20.12.2022 10:23

ΠΥΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗ: Νεογοτθικού ρυθμού, σε έμπνευση του Χιώτη Τηλέμαχου Ράλλη

«Οι πύργοι ανήκουν στα παραμύθια, σε χώρες μακρινές με όμορφες πριγκίπισσες που ονειρεύονται το γενναίο πριγκιπόπουλο, καλυμμένοι πάντα από ένα πέπλο μυστηρίου…» Υπάρχει όμως ένας πύργος, ο νεογοτθικός κόκκινος πύργος, γνωστός ως Πύργος του Ράλλη, ο οποίος στέκει και σήμερα εκεί, αγέρωχος, καλωσορίζοντας τους ταξιδιώτες με προορισμό την Αίγινα. Ο κόκκινος πύργος, στη θέα του οποίου οι επιβάτες των πλοίων ετοιμάζονται να αποβιβαστούν στο λιμάνι του νησιού, βρίσκεται ακριβώς επάνω από τον αρχαίο Κρυπτό Λιμένα, και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1890. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του, ο Τηλέμαχος Ράλλης, γόνος της γνωστής αρχοντικής οικογένειας της Χίου, τον εμπνεύστηκε από έναν πύργο της Αγγλίας, όπου ταξίδευε για επαγγελματικούς λόγους πολύ συχνά. Σε μία από τις επιστροφές του από τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Αγγλία έφερε μαζί του και μια φωτογραφία η οποία απεικόνιζε τον πύργο των ονείρων του. Και αποφάσισε να χτίσει έναν ίδιο στην Αίγινα.

Εμπνευσμένος από την Αγγλία

«Πρόσεξε την κάθε λεπτομέρεια, ώστε να είναι όπως ακριβώς τον είχε φανταστεί, με αποτέλεσμα η δημιουργία του Πύργου να γίνει έργο ζωής για εκείνον» αναφέρει η δισέγγονη της αδερφής του, κ. Ανθή Λουίζου, σημερινή ιδιοκτήτρια του Πύργου. Με σήμα κατατεθέν το βαθύ κόκκινο χρώμα, που κυριαρχεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτίσματος, σε συνδυασμό με τις τοιχογραφίες και τις περίτεχνα ζωγραφισμένες οροφές, ο Πύργος του Ράλλη διατηρεί και σήμερα τη μεγαλοπρέπεια που επεδίωξε να του δώσει ο δημιουργός του. Οι σύγχρονες ιδιοκτήτριες άλλωστε προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα του και την αρχική του μορφή, ώστε να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η εικόνα του. Έπιπλα, δυστυχώς, δεν σώζονται, αλλά το σκαλιστό τζάκι με τον τεράστιο χρυσό καθρέφτη αρκεί για να σε παραπέμψει στην εποχή της ακμής του πύργου. Η τοιχογραφία μάλιστα που κοσμεί την είσοδο του κόκκινου πύργου, όπου απεικονίζεται ο Αχιλλέας να σέρνει με το άρμα του τον νεκρό Έκτορα αμέσως μετά τη μάχη, σε προϊδεάζει για τα αριστουργήματα που συναντάς στη συνέχεια.

Ο Τηλ. Ράλλης επιμελήθηκε την κάθε λεπτομέρεια, ώστε να είναι όπως ακριβώς τον είχε φανταστεί, για την ακρίβεια όπως είδε πολλά αντίστοιχα κτίσματα στη βρετανική εξοχή. Ο Πύργος αποτέλεσε στόχο και έργο ζωής για τον πρώτο ιδιοκτήτη του.

Στην πορεία του χρόνου

Ιστορικά ο πύργος δεν πέρασε απαρατήρητος από τους Γερμανούς, οι οποίοι τον επιτάξανε το 1940, καθώς η θέα από την ταράτσα, εκτός του ότι σου κόβει την ανάσα από την ομορφιά, αποτελούσε άκρως στρατηγικό σημείο, και για τον λόγο αυτό είχαν στήσει εκεί πολυβόλα. Για κάποιο διάστημα επίσης, επί Κατοχής πάλι, ο πύργος «φιλοξένησε» εξόριστους πολέμου. Πέρασε όμως και καλύτερες στιγμές, όταν χρησιμοποιήθηκε το 1960 από τον σκηνοθέτη Γιώργο Θεοδοσιάδη για τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας «Ερωτικά παιχνίδια», στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Λάμπρος Κωνσταντάρας, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Πάντζας και Γιάννης Γκιωνάκης.

Πώς είναι άραγε να ζει κάποιος σε πύργο τη σημερινή εποχή; «Δεν είναι εύκολο, ούτε δύσκολο να ζει κανείς σε αυτό το σπίτι, αλλά χρειάζεται αρκετή συντήρηση. Μετά από μια φωτιά και με αρκετά προβλήματα με το νερό, μπορώ να πω ότι το να ζει κανείς σε έναν πύργο είναι όπως αν ζούσε σε ένα οποιοδήποτε παλιό σπίτι που φέρει μια ιστορία και μια οικογενειακή παράδοση. Και σίγουρα πιο κρύο τον χειμώνα!» λέει γελώντας η κ. Ανθή Λουίζου. Ίσως. Αλλά για μας που το θαυμάζουμε απέξω, η ζωή εκεί φαντάζει σαν παραμύθι, σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν με τη μηχανή του χρόνου…

Το τοπόσημο της Αίγινας

Ο «Πύργος Ράλλη» αποτελεί πλέον τοπόσημο της Αίγινας. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στη μέση ενός υπέροχου κόλπου, πάνω στη θάλασσα, με θέα τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα της Αίγινας και το Ναό του Απόλλωνα ή «Κολώνα». Χτίστηκε γύρω στο 1890, σύμφωνα με την τάση της εποχής που έφερνε εξέχοντες Αθηναίους στο νησί για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά αρχοντικά διακοπών.Ο Πύργος έχει αντέξει πολλές καταιγίδες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μεταξύ άλλων, την κατάσχεση του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη χρήση του ως τόπου εξορίας. Εμπνευσμένος από το νεο-γοτθικό αρχιτεκτονικό ρεύμα της Αγγλίας, από όπου λέγεται ότι ο Ράλλης έφερε μια φωτογραφία επιστρέφοντας από ένα από τα πολλά ταξίδια του, διατυπώνεται η υπόθεση ότι θα χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είναι χτισμένος εξ’ ολοκλήρου από την πέτρα της Αίγινας, το «πουρί», ενώ οι τοίχοι και οι οροφές φέρουν περίτεχνες ζωγραφιές, βασισμένες σε αρχαία ελληνικά μοτίβα, με το βαθύ κόκκινο χρώμα να επικρατεί. Περιτριγυρισμένος από έναν όμορφο κήπο με ελιές, λεμονιές και συκιές και λουλούδια, ήταν και παραμένει η εξοχική κατοικία για τις τελευταίες πέντε γενιές της οικογένειας. Το πανέμορφο κτήμα, με το μοναδικό φόντο του Πύργου και της θάλασσας, διατίθεται σήμερα για γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Έχει ανακηρυχθεί επίσημα «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργον Τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγές:

  1. https://www.saronicmagazine.gr (Κείμενο της Βασιλικής Ταντάουι).
  2. https://www.pyrgosralli.gr/

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ