Στο πλευρό των θηλαζουσών γυναικών στέκεται για ακόμη μία χρονιά η Χίος, συμμετέχοντας στην 16η Πανελλαδική Εκδήλωση Εορτασμού Θηλασμού και Μητρότητας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η οποία πραγματοποιείται από την 1η έως και την 7η Νοεμβρίου.
Το ετήσιο εορταστικό ραντεβού θα δοθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025 στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο της Χίου, όπου μητέρες, υποστηρικτές του θηλασμού και μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, ενώνουν δυνάμεις με στόχο την προώθηση, ενημέρωση και στήριξη του μητρικού θηλασμού.
Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε το 2010 από λίγες μητέρες-εθελόντριες, που θέλησαν να προσφέρουν βοήθεια σε άλλες γυναίκες ώστε να γνωρίσουν την τέχνη του θηλασμού. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, η προσπάθεια αυτή έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό με πανελλαδική εμβέλεια και πολυεπίπεδη κοινωνική απήχηση.
Με βασικό μήνυμα «Θηλασμός: Μια σταγόνα αγάπης, ένας ωκεανός δύναμης», οι φετινές δράσεις επιδιώκουν να αναδείξουν την αξία της μητρικής προσφοράς, αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος γύρω από τη θηλάζουσα.
«Καθημερινά μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλες μητέρες, γίνεται αντιληπτό ότι η θηλάζουσα χρήζει υποστήριξης, ενημέρωσης και ενθάρρυνσης στο μοναδικό ταξίδι, αυτό της μητρότητας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα του Πανελλήνιου Δικτύου.
Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές, το δίκτυο συνεχίζει να προσφέρει εθελοντικά και ανιδιοτελώς γνώση και βοήθεια, ώστε κάθε μητέρα, σε κάθε γωνιά της χώρας, να μπορεί να ξεκινήσει, να συνεχίσει και να απολαύσει τον θηλασμό με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.
Η φετινή εκδήλωση φιλοδοξεί να φέρει κοντά μητέρες που θηλάζουν, θήλασαν ή σκοπεύουν να θηλάσουν, αλλά και ανθρώπους που επιθυμούν να ενισχύσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κουλτούρα του θηλασμού.
«Σε αυτό το ταξίδι καμία δεν είναι μόνη. Γιορτάζουμε, μιλάμε, υποστηρίζουμε κάθε μητέρα, κάθε γυναίκα ώστε να καταφέρει αυτό που ονειρεύεται», υπογραμμίζεται στο κάλεσμα του δικτύου.
Ο θηλασμός δεν είναι απλώς μια φυσιολογική πράξη – είναι δικαίωμα, ανάγκη και θέμα δημόσιας υγείας. Για τον λόγο αυτό, οι εθελοντές και οι διοργανωτές επιμένουν στην ανάγκη:
Υποστήριξης των γυναικών σε κάθε στάδιο της μητρότητας
Ενθάρρυνσης των θηλαζουσών να συνεχίσουν, ακόμη και όταν επιστρέφουν στην εργασία τους
Αποδοχής και ένταξης της οικογένειας στο συνολικό υποστηρικτικό πλαίσιο
«Υποστήριξη, γιατί είναι δικαίωμά μου και του παιδιού μου. Ενθάρρυνση των μητέρων να θηλάσουν όσο θέλουν. Μόνο έτσι μειώνονται οι ανισότητες στον θηλασμό», τονίζεται από τις συμμετέχουσες ομάδες.
Η εκδήλωση του 2025 συνεχίζει να τιμά τον θεσμό του θηλασμού και να ενώνει μητέρες από όλη την Ελλάδα. Στην καρδιά του εγχειρήματος βρίσκεται η γυναικεία αλληλεγγύη, η ανάγκη για ενημέρωση και η βαθιά επιθυμία να γαλουχηθούν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον φροντίδας, αποδοχής και στήριξης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.