1.9.2021 16:38

Η Ιερά Μητρόπολις Σύρου στο Μέγαρο Πρωίου

Πορτρέτο του Στ. Πρώιου, κοσμεί την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμουπόλεως.

Ένα ακόμη ιστορικό Μέγαρο της Ερμούπολης

Στην Ερμούπολη κάθε κτήριο και μια ιστορία, κάθε μεγαλοπρεπές μέγαρο συνθέτει το παζλ της νεότερης ιστορίας μας, αρχής γενομένης από την Επανάσταση του 1821. Άλλωστε η ίδια η πόλη είναι δημιούργημα του πολέμου, γνωστά και χιλιοειπωμένα όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων παραμένει ανεξάντλητη πηγή έρευνας για το δαιμόνιο του Έλληνα και όσον μας αφορά, το δαιμόνιο των προγόνων μας, των κατατρεγμένων Χιωτών, που η θυσία τους συνέβαλε τόσο στην ανεξαρτησία του Έθνους.

Μέγας Ευεργέτης Πρώιος

Εκεί λοιπόν, στην πιο αριστοκρατική, την πλέον λαμπερή συνοικία της πόλης, προς τα «Βαπόρια», αριστερά του περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, του επονομαζόμενου και «Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος», ορθώνεται η πορφυρά κατοικία Σταματίου Πρωίου, νυν μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου-Τήνου. Επιβλητικό, όσο και λιτό, το κτήριο αποτέλεσε την κατοικία του μεγάλου ευεργέτη της Σύρου και της Χίου, στη συνέχεια καθίσταται έδρα της γερμανικής διοίκησης κατά την περίοδο της Κατοχής, για να καταλήξει στη σημερινή του χρήση. Ο αείμνηστος Σταμάτιος Κωνσταντίνου Πρώιος, είναι αυτός που συμβάλει με αδρή χορηγία στην ίδρυση του Νοσοκομείου της Σύρου. Συγκεκριμένα το 1882, μεταξύ των άλλων, αφήνει υπέρ του Δημοτικού Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ», όπως ήταν η επωνυμία του, ένα κληροδότημα 600.000 δρχ. (145 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας), με τις προσόδους των οποίων από το έτος 1885 και μετά, εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων λειτουργίας του. Κατά την περιήγηση στο εσωτερικό του μεγάρου πάντως, αναδεικνύεται η βούληση της σημερινής ιδιοκτησίας, να προβάλει την ιστορία του στο πέρασμα του χρόνου, παράλληλα με τη χρήση, πολυσχιδή από κάθε άποψη, λόγω των αναγκών των πιστών και της κοινωνίας γενικότερα.

 

Η επιβλητική είσοδος του μεγάρου, με μόνη προσθήκη το όνομα της ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κ.λπ.

Το αστραφτερό χολ του 1ου Ορόφου, όπου θρησκευτικά κειμήλια ανακατεύονται αρμονικά με σπαράγματα μιας άλλης εποχής.

Το πορτρέτο της καλλονής δεσπόζει στο κλιμακοστάσιο.

Η αναθηματική πινακίδα με τα γενεαλογικά στοιχεία της εν λόγω οικοδέσποινας, Αργυρής Αθανασίου Κρίνου θυγατέρας Κων. Πρωίου, και μητέρας της Σμαράγδας Δημ. Βαφειαδάκη.

Τα υπόγεια κατά την Κατοχή μετατρέπονται σε κολαστήρια- μπουντρούμια κρατητήρια αντιστασιακών. Η πόρτα κελιού κοσμεί την είσοδο, τιμά τους νεκρούς αγωνιστές και υπηρετεί την ιστορική μνήμη.

Η σοφίτα ή το παρατηρητήριο του κλιμακοστασίου. Προσφέρει άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου και συνάμα αναδεικνύει τον περίτεχνο διάκοσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ