18.10.2019 13:45

1922: Από τη δόξα στην τραγωδία

Το αφιέρωμα της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από αφηγήσεις απλών στρατιωτών

(Αφιέρωμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» σε επιμέλεια του Κουρουνιώτη συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Τζαννή στην εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Το υλικό παραχώρησε ο φίλος, εκ Κουρουνίων επίσης, κ. Γιώργος Κεφάλας, ο γνωστός «Πάροικος» του «Αυλόγυρος», της εφημερίδας των Κουρουνιωτών-Εγρηγοριανών).

Οι δύο Κουρουνιώτες του Μικρασιατικού Μετώπου

Αρχικά πρόκειται για τον Γεώργιο Σπανό του Δημητρίου ο οποίος πολέμησε στο μακεδονικό μέτωπο κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έλαβε μέρος στη μάχη του Σκρα και του Παγγαίου και συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία πολεμώντας στη μάχη του Αφιόν Καραχισάρ. Η συνολική του θητεία ανήλθε στα 9 χρόνια και επτά μήνες. Ο έτερος, ο Νικόλαος Κεφάλας του Ιωάννου πολέμησε στην Μ. Ασία, στις μάχες του Σαγγάριου και του Αφιόν Καραχισάρ και διετέλεσε πρόεδρος του χωριού του από το 1934 μέχρι το 1950.  

«Μας εγελάσαν Γιώργη! Μας εγελάσαν!»

Για πολλά χρόνια μετά, όταν αντάμωναν στο χωριό τους η συζήτηση μεταξύ τους γύριζε στην Μικρασιατική εκστρατεία και ο Ν. Κεφάλας έλεγε στον παλιό του συμπολεμιστή, για συμμάχους και εχθρούς, «Μας εγελάσαν Γιώργη! Μας εγελάσαν!». «Θυμάμαι τον Γ. Σπανό», γράφει ο Γ. Τζαννής στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, «ηλικιωμένο, με τις παραδοσιακές βράκες, να μας διηγείται τις εμπειρίες του από το μέτωπο. Έλεγε συχνά ότι είχε πολεμήσει «στο ανταρτικό». Και εννοούσε ότι ανήκε στο σώμα εκείνο που καταδίωκε τους άτακτους τσέτες, που ήταν μάστιγα, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά ακόμα και για τους Τούρκους χωρικούς, όπως φαίνεται σε μία από τις επιστολές του σε κάποιον θείο του, όταν ήταν στο Αδραμύττιο της Μ. Ασίας, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 1921, όταν πλέον είχε αρχίσει να διαφαίνεται το αδιέξοδο για τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η επιστολή                                                                                                                

Η επιστολή του Ν. Κεφάλα μεταφέρεται αυτούσια, έτσι ώστε να δώσει το ακριβές στίγμα και την εικόνα των τραγικών στιγμών, ενώ στοιχεία από το ίδιο αφιέρωμα, από κείμενα του Γ. Σπανού θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο: ««Τα κατ’  εμάς θείε ως τώρα πάνε ωραία. Εις τας 6 Ιουλίου εκατέβησαν εις πέριξ χωρίον της περιφερείας Αγούνιας (sic) άγνωστος αριθμός τουρκοτατάρων οι οποίοι έκλεψαν, ατίμασαν, δήμευσαν πολλά χρήματα από τούρκους, επήραν και 11 χριστιανούς τυχόντας εις εκείνο το χωργιό (sic) . Οι 2 εξ αυτών ήσαν Μυτιληνιοί και είχαν εκεί μαγαζί». Τέλος, μόλις μας ειδοποίησαν επιδράμαμε προς καταδίωξή τους, 34 άνδρες 20 φαντάροι και 14 χωροφύλακες. Τους φθάσαμε εις απόσταση 4ων ωρών μακράν του ληστευθέντος χωρίου. Μάχη 5ωρος. Απώλειαι ημετέρων θάνατος ενός στρατιώτη τραυματίαι 2, ο ένας Χιώτης, Ζερβούδης λοχίας από τα κάτω μέρη. Ο δεύτερος Δραματινός. Εξ αυτών άνω των 10 φονευμένοι και τραυματίαι εις αιχμαλωσία εξ (6)  τραυματίαι. Από εκείνους  εμάθαμε ότι (ε)κείνη την ημέρα είχαν συνάντηση οι καπετανέοι εις το όρος όπου τους βρήκαμε, ονομάζεται δε το όρος Αραπ Γουρούν. Οι χριστιανοί αιχμάλωτοι τους 4 τους πήραμε ζωντανούς από τους όνυχας των αγρίων τους 2 νεκρούς»».

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ