3.6.2025 12:19

Το τοματάκι της Χίου αποκτά ταυτότητα: Στο τελικό στάδιο η αναγνώριση Π.Ο.Π.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου Μάριος Γκολέμης εξηγεί τη διαδικασία και τα οφέλη από την πιστοποίηση

Μία σπουδαία εξέλιξη για την αγροτική παραγωγή της Χίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την πρόταση αναγνώρισης του άνυδρου τοματακίου του νησιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) να περνά στην τελική φάση. Όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου, Μάριος Γκολέμης, η διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προχωρά πλέον δυναμικά, ενώ οι μελέτες και τα στοιχεία που απαιτούνται έχουν συγκεντρωθεί και κατατεθεί.

«Μέσα στα όσα αρνητικά ακούγονται τελευταία για τον πρωτογενή τομέα, υπάρχει και μία θετική εξέλιξη σε τοπικό επίπεδο, καθώς προχωρά η διαδικασία ώστε να αναγνωριστεί το άνυδρο τοματάκι της Χίου σαν προϊόν Π.Ο.Π.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκολέμης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης αυτής τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού.

Από το χωράφι στο φάκελο της Π.Ο.Π.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2021, μέσα από προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο τη μελέτη και προώθηση παραδοσιακών προϊόντων των νησιών για την απόκτηση πιστοποίησης Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, είχαν προταθεί αρχικά δέκα προϊόντα, από τα οποία επιλέχθηκαν πέντε που πληρούσαν περισσότερες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν άμεσα. Για τη Χίο, επελέγη το τοματάκι.

«Η μελετητική ομάδα του Πανεπιστημίου εργάστηκε εντατικά, καταγράφοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία: την ποικιλία, την καλλιέργεια, τον τρόπο παραγωγής, τη σύνδεση με τον τόπο, καθώς και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις», τόνισε ο κ. Γκολέμης. Ο καθηγητής που ηγήθηκε της ομάδας πρόκειται να παρουσιάσει δημοσίως τον πλήρη φάκελο στην επικείμενη εκδήλωση της Περιφέρειας, προσδιορίζοντας τα τελικά βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης.

Ιδιαιτερότητες που ξεχωρίζουν

Το τοματάκι της Χίου έχει έντονη τοπική ταυτότητα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραδοσιακή καλλιέργεια. «Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τα τοματάκια να κρέμονται για αποξήρανση, διαδικασία που γίνεται υπό σκιά, διατηρώντας το έντονο κόκκινο χρώμα και τα αρώματα του καρπού», ανέφερε ο Προϊστάμενος. Η άνυδρη καλλιέργεια, σπάνια για το είδος, προσδίδει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και ανθεκτικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε, η καλλιέργεια είναι ακόμη περιορισμένη: λίγα στρέμματα σε πολλούς παραγωγούς. Ο χαρακτηρισμός Π.Ο.Π. μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, κινητοποιώντας παραγωγούς και δίνοντας ώθηση για οργανωμένη τυποποίηση και διάθεση.

Πλεονεκτήματα της πιστοποίησης

Η αναγνώριση ενός προϊόντος ως Π.Ο.Π. προσδίδει αναγνωρισιμότητα, προστιθέμενη αξία και δικαιώματα προστασίας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Γκολέμης:

«Η πιστοποίηση δεν είναι απλώς ένας τίτλος. Είναι μία ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να φέρει μεγάλα οφέλη στους παραγωγούς, στην τοπική οικονομία και στον αγροδιατροφικό τομέα του νησιού».

Επιπλέον, ενισχύει τη διατήρηση του προϊόντος στο πέρασμα του χρόνου και την προστασία του από υβριδικές και μαζικές ποικιλίες που απειλούν την αυθεντικότητα.

Προοπτικές για άλλα προϊόντα

Στην ίδια προγραμματική συμφωνία είχαν συμπεριληφθεί και άλλα προϊόντα, όπως το μέλι Χίου, το μέλι Ψαρών και τα τριαντάφυλλα του Αγίου Γεωργίου, τα οποία δεν έχουν αποκλειστεί, αλλά ενδέχεται να ακολουθήσουν στο επόμενο κύμα αξιολόγησης. Η επιλογή του τοματακίου έγινε ως πρώτη προτεραιότητα λόγω της πληρότητας των στοιχείων και των ευνοϊκών προοπτικών.

Ο κ. Γκολέμης επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αποτελέσει οδηγό για ανάλογες πρωτοβουλίες, καλώντας φορείς και παραγωγούς να στηρίξουν την προσπάθεια: «Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε σοβαρά την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ