1.4.2019 17:58

Προσανατολισμός εξαγωγής του χιώτικου κατσικίσιου γάλακτος

• Το «λουκέτο» στην «Πελινναίον» επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα απορρόφησης των αδιάθετων ποσοτήτων

Την υποχρεωτική εξαγωγική στροφή των κτηνοτρόφων του νησιού σε εταιρείες μεταποίησης γάλακτος θέτει εκ νέου ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου με δηλώσεις του στον «π».

Η περίοδος του Πάσχα πλησιάζει, τα ερίφια θα διατεθούν όπως κάθε χρόνο στην αγορά, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει απότομα τις ποσότητες γίδινου γάλακτος που δεν μπορούν να απορροφηθούν από την τοπική κατανάλωση.

Η προ ετών απόφαση να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων «Πελινναίον» είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η απορρόφηση των ποσοτήτων γίδινου γάλακτος, παρά την αρχική καλή διάθεση που επέδειξαν οι οικογενειακού τύπου μεταποιητικές μονάδες που δημιουργήθηκαν.

«Δυστυχώς οι νεότερες γενιές δεν είναι εξοικειωμένες διατροφικά με την τοπική κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός με τα τυποποιημένα αγελαδινά προϊόντα να πιέζει διαρκώς αρνητικά τη ζήτηση. Ο Σύλλογος μας, διαπιστώνοντας το πρόβλημα, κινείται σε δυο παράλληλες κατευθύνσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου, Γιάννης Γεωργούλης.

Εξαγωγικός προσανατολισμός

Σαν άμεση κίνηση οι κτηνοτρόφοι δημοσιοποιούν τη δυνατότητα καθημερινής διάθεσης κατσικίσιου γάλακτος σε μονάδες εκτός Χίου. «Ήδη απευθυνόμαστε σε Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας που δίνουν βάση στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δημοσιοποιώντας την πρόθεση μας να πουληθούν σημαντικές ποσότητες γάλακτος και εκτός Χίου. Πέρα από τη μεμονωμένη δυνατότητα του κάθε κτηνοτρόφου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας μπορεί να γίνει και συνολική προώθηση της αδιάθετης στο νησί παραγωγής. Τρόπος υπάρχει και η μετακίνηση μπορεί να γίνεται αυθημερόν ώστε το προϊόν να μην χάνει τη φρεσκάδα του. Από το άρμεγμα σχεδόν σε 24 ώρες θα μπορεί να διατίθεται για μεταποίηση και εκτός Χίου», εξηγεί ο Γιάννης Γεωργούλης.

Αναβάθμιση … ετικέτας

Ταυτόχρονα ο Σύλλογος των ποιμένων προετοιμάζεται να τονώσει το ίδιο το προϊόν στην καταναλωτική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. «Το τοπικό τυρί, η μυζήθρα και τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν χάσει την πρωταγωνιστική θέση που κατείχαν στο χιώτικο τραπέζι. Η έλλειψη προβολής και η απουσία γνώσης για τη θρεπτική του αξία έχει μειώσει τις καταναλώσεις», διαπιστώνει ο κ. Γεωργούλης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χίου βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πιτυούς ώστε μέσα στον Ιούλιο να διοργανωθεί η πρώτη διήμερη γιορτή κτηνοτροφίας στο νησί μας.

«Επιλέξαμε το Πιτυός γιατί βρίσκεται στην καρδιά της Χίου και διαθέτει πλούσια κτηνοτροφική παράδοση. Ο Σύλλογος του είναι πρόθυμος να συμπράξει και εμείς με τη σειρά μας θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την κοινωνία της Χίου για την αγνότητα των προϊόντων μας και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Στο διήμερο θα μπορεί να δει κανείς από κοντά τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τη θυσία των κτηνοτρόφων πάνω στα βουνά και φυσικά να διαπιστώσει ότι η χρήση των κτηνοτροφικών προϊόντων είναι πηγή διαφοροποίησης για την τοπική κουζίνα», εξηγεί ο κ. Γεωργούλης.

Πρόθεση πάντως της διοίκησης του Συλλόγου είναι στο προσεχές διάστημα μια κρούση ελεύθερης συζήτησης με τη Mediterra, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία της στην τυποποίηση πρώτων υλών και το δίκτυο της σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ