14.2.2021 19:57

Φάρμα Παφυλίδα: Το Χιώτικο Πρόβατο επιστρέφει στον πυρήνα προέλευσής του

-Μια φυλή που κατατάσσεται στις τρείς πρώτες φυλές παγκοσμίως για γαλακτοπαραγωγή

Τον δρόμο προς την ηθική παραγωγή και κατανάλωση έχει ανοίξει στη Χίο η Φάρμα Παφυλίδα που βρίσκεται στην περιοχή του Δαφνώνα. Η Φάρμα ξεκίνησε με 100 κότες, ενθουσιασμό και μεράκι και είναι ευρέως γνωστή για τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής.

Ο Θοδωρής Πολίτης ιδιοκτήτης της φάρμας, εκτός από αυγά ελευθέρας βοσκής εκτρέφει και χιώτικο πρόβατο. Τα τελευταία χρόνια το χιώτικο πρόβατο δεν έχει γνωρίσει την αίγλη που του αρμόζει στη Χίο καθώς η εκτροφή του υπήρχε στην Λιβύη και την Τουρκία, όχι όμως στη Χίο.

Ο «π» ωστόσο δεν αγνόησε αυτή την ξεχωριστή φυλή γι’ αυτό και συνάντησε τον ιδιοκτήτη της φάρμας Παφυλίδα, Θοδωρή Πολίτη.

Γιατί το χιώτικο πρόβατο αποτελεί μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη φυλή για γαλακτοπαραγωγή; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του;

Η Φάρμα Παφυλίδα πού οφείλει το όνομα της και ποιος ο στόχος της;

Η ονομασία προήλθε από την περιοχή Παφυλίδα όπου ξεκίνησε την λειτουργία της η φάρμα. Κύριο προϊόν προς το παρόν είναι τα γνωστά σε όλους αβγά ελευθέρας βοσκής.

Ο στόχος είναι η φάρμα μας να συμβάλει στην αναβίωση και εξέλιξη του προβάτου Χιακής φυλής. Ένας επίσης στόχος μας είναι κάποιος επισκέπτης να μπορεί να συναντήσει διάφορα ζώα της φάρμας όπως κατσίκια, αγελάδες γαϊδουράκια, άλογα και φυσικά  τα Χιώτικα πρόβατα μας.

Σεβασμός και αγάπη για τα ζώα

Ποια είναι η ηθική σας απέναντι στην εκτροφή των ζώων;

Η εκτροφή των ζώων μας είναι στηριγμένη στην αγάπη μας προς αυτά.

Όταν μπορείς να προσφέρεις σε ένα ζώο την ευζωία, τότε και αυτό θα έχει μια φιλική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο αλλά και το προϊόν που θα παράγει θα είναι υψηλής ποιότητας.

Πώς ξεκινήσατε να εκτρέφετε χιώτικο πρόβατο; Γιατί επιλέξατε αυτή την φυλή;

Όταν πριν κάποια χρόνια ακούσαμε για την αξία και την ιστορία μιας φυλής η οποία πρωτοπορεί στον παγκόσμιο χάρτη της προβατοτροφίας αλλά στον τόπο της είναι σχεδόν υπό εξαφάνιση, μας γεννήθηκε το όραμα να ξανακάνουμε τον τόπο προέλευσης δηλαδή την Χίο κυρίαρχο πυρήνα της φυλής.

Είμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο που εκτρέφουμε αυτή  την τόσο σπουδαία φυλή του τόπου μας σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία Χίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ευτυχώς ακόμα στο νησί υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός προβάτων ώστε να αναπαραχθεί σωστά η φυλή.

Το χιώτικο πρόβατο -η καλύτερη ελληνική φυλή για γαλακτοπαραγωγή- κατατάσσεται στις 3 πρώτες παγκοσμίως

Ποια η διαφορά του χιώτικου πρόβατου συγκριτικά με άλλες φυλές;

Το Χιώτικο πρόβατο σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλές έχει δύο σημαντικά στοιχεία:

1. Έχει πολύ υψηλή γαλακτοπαραγωγή.

2.Η πολυδημία, δηλαδή σε έναν τοκετό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 5 προβατάκια.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το  πρόβατο Χίου όσον αφορά την γαλακτοπαραγωγή είναι η καλύτερη ελληνική φυλή και κατατάσσεται ανάμεσα στις τρείς πρώτες φυλές παγκοσμίως.

Πως εκτρέφεται το χιώτικο πρόβατο; Έχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση;

Το Χιώτικο πρόβατο δεν είναι ένα ζώο που μπορεί να ζήσει έξω όπως τα  "τσοπάνικα" πρόβατα.

Το ιδανικό σύστημα εκτροφής είναι η λεγόμενη ημιεκτατική εκτροφή, δηλαδή το ζώα να ζουν σε κάποιον σταύλο και για λίγες ώρες τις μέρας να βγαίνουν για βοσκή στην ύπαιθρο.

Ποια είναι η ακριβής προέλευση της φυλής;

Η ακριβής καταγωγή του χιώτικου πρόβατου δυστυχώς  δεν είναι γνωστή με ακρίβεια. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι πιθανώς προήλθε από διασταυρώσεις ντόπιων ζώων με φυλές της δυτικής Μικράς Ασίας.

Γι' αυτό παράλληλα με τα υπόλοιπα είμαστε σε ιστορική αναζήτηση της δημιουργίας της φυλής.

Πόσα πρόβατα εκτρέφετε ;

Ακολουθώντας πρόγραμμα επιλεκτικής εκτροφής είναι αυστηρά τα κριτήρια για τα ζώα που θα μπουν στην αναπαραγωγή, οπότε ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού δεν είναι πολύ μεγάλος.

Αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζώων μας να είναι πολύ υψηλά.

Σήμερα μετά από τρία χρόνια προσπάθειας έχουμε φθάσει στα 30 πρόβατα και στόχος μας είναι τα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε ξεπεράσει τα 100.

Το χιώτικο πρόβατο έχει ετήσια απόδοση σε γάλα 500 κιλά

Ποιες είναι οι αποδόσεις και ποιες οι μορφολογικές ιδιαιτερότητες του χιώτικου προβάτου;

Η ετήσια  απόδοση σε γάλα ενός χιώτικου προβάτου μπορεί να φθάσει τα 500 κιλά.

Το πρόβατο Χίου είναι από τα πιο μεγαλόσωμα ελληνικά πρόβατα.

Η φυλή ανήκει στα ομοιόμαλλα πρόβατα. Ο χρωματισμός τους είναι λευκός με μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα άκρα και στην κοιλιακή χώρα.

Το χιώτικο πρόβατο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι στο νησί της Χίου εξακολουθούν να υπάρχουν φυσικοί θησαυροί που Χιώτες με σεβασμό και αγάπη προς την φύση αξιοποιούν. Ο Θοδωρής στην Φάρμα Παφυλίδα είναι από τους λίγους που αναγνωρίζει στην Χίο την αξία του χιώτικου πρόβατου.

Η παραγωγή που εστιάζει στον σεβασμό του προϊόντος το καθιστά σε μια εποχή μαζικής παραγωγής ένα προϊόν ηθικής και διατροφικής αξίας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ