5.2.2018 13:29

Ομογένεια και εφοπλισμός δίνουν σύνθημα επενδύσεων στη Χίο

• ΔΥΟ ΧΙΩΤΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ διεκδικούν τη μίσθωση της μαρίνας του Καστέλου

Το δικό τους σύνθημα στήριξης της Χίου, σε μία χρονική στιγμή όπου το κλίμα αποεπένδυσης εξαιτίας του μεταναστευτικού είναι πιο έντονο από ποτέ, έρχονται να δώσουν δύο χιώτικα επενδυτικά σχήματα, δηλώνοντας ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την 30ετή εκμίσθωση της μαρίνας του Καστέλου.

Το για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται να καταρρίψει το κλισέ ότι ο εφοπλισμός απεχθάνεται και πολεμά με κάθε τρόπο την τουριστική ανάπτυξη της Χίου. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Ομίλου Τσάκου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της εταιρείας Avlum, της οποίας προΐσταται ο Νίκος Τσάκος. Από την άλλη, την πρώτη τους έμπρακτη ενέργεια στήριξης της Χίου εξέφρασαν και οι Αδερφοί Παντελίδη με καταγωγή από τον Άγιο Μάρκο του Βροντάδου και ιδιοκτήτες της εταιρείας «Pan Brothers Associates INC» με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο διαγωνισμός

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 4 μετοχικά σχήματα, τελικά συμμετείχαν τρία, με τα δύο από αυτά να διατηρούν σχέσεις με τη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π», παρότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από Τουρκικό όμιλο που συνδιαχειρίζεται τη μαρίνα του Τσεσμέ με την εταιρεία Arkas, τελικά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη, κάτι που θεωρείται θετική εξέλιξη, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν η μετατροπή της μαρίνας της Χίου σε επισκευαστική ζώνη, ως «παράρτημα» της μαρίνας του Τσεσμέ.

Οι συμμετέχοντες

Η πρώτη εταιρεία, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η «ΚΑΣΟΣ κτηματική τουριστική και εμπορική ανώνυμη εταιρεία», η οποία λειτουργεί ως ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του ξενοδοχείου «Alimounda Mare», 5 αστέρων στην Κάρπαθο.

Από τον Άγιο Μάρκο στη Νέα Υόρκη

Έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή στον διαγωνισμό της εταιρείας «Pan Brothers Associates INC» με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά πρόκειται για την επιχείρηση των Αδερφών Παντελίδη από τον Άγιο Μάρκο του Βροντάδου, που τα τελευταία χρόνια ολοένα και πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους στο νησί. Η εταιρεία «Pan Brothers» προσφέρει υπηρεσίες πλήρους ανάπτυξης ακινήτων, διαχείρισης και χρηματιστηριακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε το 1972 από τα τρία αδέλφια George, James και Peter Pantelides και ξεκίνησε με την αγορά κατοικιών και εμπορικών ακινήτων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με έμφαση στην προστιθέμενη αξία με την ανακαίνιση και τη μεγιστοποίηση των εσόδων. Διατηρώντας τις αρχικές επενδυτικές πρακτικές και το στυλ διοίκησης για τα τελευταία 42 χρόνια, η Pan-Brothers Associates αύξησε σταθερά το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, ενσωματώνοντας τις εμπορικές, λιανικές και οικιστικές αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι , τη Φλώριδα, την Καλιφόρνια και το Οχάιο.

Σκυτάλη στο Ν. Τσάκο 

Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση της μαρίνας της Χίου αποτέλεσε και το πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα του Νικόλα Τσάκου στην τοπική κοινωνία. Και αυτό γιατί επιβεβαιώθηκε έμπρακτα η θέλησή του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μέσω της εταιρείας Avlum Enterprises.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 με έδρα την Κύπρο και στην κορυφή του Διοικητικού της Συμβουλίου βρίσκεται ο Ν. Τσάκος, επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation, που αποτελεί τη μακροβιότερη ελληνική εταιρία στο NYSE.

Για τη διεκδίκηση της μαρίνας Χίου, η Avlum Enterprises, συμμετέχει σε επενδυτικό σχήμα μαζί με τις «Ιωάννης & Ηλίας Δ. Τέφας Ναυπηγοπλαστική – Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.» και «Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας ΑΕ Ειδικού Σκοπού».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι αξιοποίησης -αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος- θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ