26.9.2017 22:08

Εκτεθειμένη στις απειλές Ερντογάν η οικονομία της Χίου

Πως ένα δημοσίευμα για απαγόρευση προσέγγισης επιβατικών πλοίων της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά σήμανε κόκκινο συναγερμό σε επιχειρηματίες και φορείς του νησιού

Τον βαθμό της πλήρους εξάρτησης του τουρισμού της Χίου αλλά και της τοπικής της οικονομίας από την Τουρκία σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν αναδεικνύει για ακόμη μία φορά, η αποκάλυψη της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι με απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης σταματούν από 12 Οκτωβρίου όλα τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων με τουρκική σημαία προς τα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αιτία για την διακοπή των δρομολογίων αποτελεί το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου οι λιμενικές αρχές του Ανατολικού Αιγαίου κατέσχεσαν τουρκικά γιωτ για παράνομες ναυλώσεις.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ερευνά και να κατάσχει τόσο μικρά σκάφη, κάτω των 24 μέτρων, επικαλούμενη παραβίαση κανόνων, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς «λευκής σημαίας» της Τουρκίας. Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε στο τουρκικό TRT ο αρμόδιος υπουργός, Αχμέτ Αρσλάν, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε τον απόπλου προς την Ελλάδα, όσο η χώρα τηρεί αυτή τη στάση». Όπως ανέφερε μάλιστα, πρόκειται να συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την επίσκεψή στην Ελλάδα, στις 12 Οκτωβρίου», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

«Δεν έχουμε μία ενημέρωση…»

Προς το παρόν οι τουριστικοί πράκτορες της Χίου δηλώνουν καθησυχαστικοί, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία ακόμη απειλή χωρίς αντίκρισμα από τον Σουλτάνο Ερντογάν. «Από αυτή την οδηγία αυτοί που θα ζημιωθούν θα είναι κυρίως οι Τούρκοι πλοιοκτήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο κερδοφόρα γραμμή της «Turyol» στο Αιγαίο είναι αυτή της Χίου με τον Τσεσμέ. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρεία «Erturk». Συνεπώς αν σταματήσουν τα δρομολόγια οι τουρκικές εταιρείες θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά», ανέφερε τουριστικός παράγοντας της Χίου στον «π». Αυτή την άποψη πάντως πιστοποιεί και το γεγονός ότι μέσων των ιστοσελίδων τους οι δύο τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Χίο έχουν ανοιχτό το σύστημα κρατήσεων και για μετά τις 12 Οκτωβρίου.

Μετά τα πανηγύρια…

Το συγκεκριμένο πάντως περιστατικό έρχεται να δείξει το πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί για τη Χίο η εξάρτηση, οικονομική και τουριστική, αποκλειστικά από την Τουρκία. Μετά τα προ ημερών πανηγύρια για τον αριθμό των αφίξεων των Τούρκων, ο γείτονας έρχεται να υπενθυμίσει το πόσο επισφαλής μπορεί να είναι η οποιαδήποτε συνομιλία ή συμφωνία μαζί του. Το ίδιο άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν όταν με αφορμή την ψηφοφορία για την EXPO 2020, η Τουρκία είχε απειλήσει την Ελλάδα ότι αν δεν στήριζε την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης αντί του Dubai, τότε θα διέκοπτε την ροή των Τούρκων τουριστών προς τα ελληνικά νησιά. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται την περιβόητη επίσκεψη του Ekrem Demirtas στο Επιμελητήριο της Χίου, που διαμήνυσε ότι: «Ή στηρίζετε την Τουρκία, ή ξεχάστε μας». Οι διαθέσεις και η νοοτροπία της Τουρκίας του Ερντογάν είναι δεδομένες τα τελευταία 10 χρόνια. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνια πρέπει να περάσουν για να κατανοήσουμε εμείς ως κοινωνία ότι το βλέμμα μας πρέπει επιτέλους να στραφεί προς τη δύση. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ