25.2.2014 10:30

Νευρικός κλονισμός στο σύστημα υγείας

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ Π.Ε.Δ.Υ.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΟΠΥΥ και της Δ.Υ.Πε, με αίτημα την ακύρωση της πράξης διαθεσιμότητας και να συνεχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες των γιατρών με  τους ίδιους όρους πριν τη δημοσίευση του νόμου 4238/14, χωρίς τη διακοπή άσκησης του ελεύθερου επαγγέλματος, θα καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου εναρμονίζοντας τη στάση του με τις ενέργειες των κεντρικών Οργάνων της Ομοσπονδίας. Εναλλακτικά δεν έχει αποκλειστεί ακόμη και η  άσκηση αγωγής κατά της Δ.Υ.Πε.

Aντισυνταγματική θεωρούν ακόμη και θα προσβάλλουν τη διάταξη με την οποία είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν υπεύθυνη βεβαίωση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου για να καλύψουν τις νέες θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στην ενημερωτική συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα Μ.Μ.Ε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ιφιγένεια Τόπακα, Γιώργος Χαλκιάς και Γιάννης  Σταυράκης υποστήριξαν ότι το υπουργείο υγείας καταργεί τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας χωρίς κανένα σχεδιασμό για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΕΔΥ.

Τόνισαν ιδιαίτερα ότι κύριος στόχος των σχεδιασμών είναι να απολυθούν γιατροί, αφήνοντας 40.000 άνεργους, με βαριές επιπτώσεις και στους ασφαλισμένους.

Έξι μήνες

«Δεν είμαστε αντίθετοι με την αλλαγή ενός συστήματος που πάσχει, αλλά να αντικατασταθεί με κάτι σωστά οργανωμένο», επισήμαναν με έμφαση, τονίζοντας ότι το ΕΟΠΥΥ απέτυχε, αλλά δεν πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι ακόμη χειρότερο.

«Στο νόμο 4238/14 δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, μελέτη, ακόμη και πρόβλεψη ακόμη και για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Απλά θέλουν να απολύσουν γιατρούς και το κάνουν χωρίς να σεβαστούν τον κόσμο στον οποίο μετακυλίονται κυρίως οι συνέπειες, αλλά και τους γιατρούς. Για την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών και στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και τους ιδιώτες πληρώνοντας για κάθε επίσκεψη. Δικαίωμα συνταγογράφισης θα έχουν όλοι οι γιατροί, αλλά   οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν όλες τις πράξεις».

40.000 άνεργοι

Στο απόσπασμα μπαίνει ακόμη και η  χρήση του οικογενειακού γιατρού των ειδικοτήτων του παθολόγου, του γενικού γιατρού κα του παιδιάτρου.

«Η διεθνής αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό είναι ένας στους 2.200  ασφαλισμένους, δηλαδή γι’ αυτές οι τρείς ειδικότητες στη Χίο χρειαζόμαστε 25 περίπου τέτοιους γιατρούς, που δεν τους έχουμε», διευκρινίζει ο Γιώργος Χαλκιάς

«Αν βάλλουμε και άλλες ειδικότητες μέσα απλά θα χρησιμοποιήσουν τους παλιούς που δεν μπορούν να διώξουν και έτσι θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 για τις τρείς ειδικότητες με εξωτερικούς γιατρούς που θα έχουν ειδική σχέση με το ΠΕΔΥ, μια απλή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που  δεν θα απαιτεί άδειες, χωρίς συμβάσεις για το γιατρό, που θα είναι ξεκρέμαστος. Για τη δημόσια υγεία η Ελλάδα χρειάζεται γύρω στους 25 έως 27.000 γιατρούς. Δηλαδή απο τους 70.000  που υπάρχουν περισσεύουν περίπου 40.000 που δεν θα έχουν δουλειά, θα μείνουν άνεργοι ή θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Η κυβέρνηση αγνοεί το ιατρικό σώμα, δεν την ενδιαφέρει ότι οι οικογένειες και το κράτος έχουν επενδύσει χρήματα για να τους κάνουν γιατρούς και  τους πετάει για να τηρήσει τα διεθνή στάνταρ και τις εντολές των δανειστών. Οι ασφαλισμένοι δεν θα εξυπηρετούνται σωστά γιατί το σύστημα της δημόσιας υγείας μας και η κουλτούρα μας νοσούν  μας νοσεί».

Ι. Σταυράκης

Σωστός σχεδιασμός 

Έως την Πέμπτη οι γιατροί που υπηρετούν θα πρέπει να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση αν θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο πρώην ΕΟΠΥΥ, η αν θα περιοριστούν στα ιατρεία τους.

«Από εκεί και μετά το υπουργείο πρέπει να κινήσει διαδικασία πρόσληψης επικουρικών και συμβασιούχων για να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν», προσθέτει ο Γιάννης  Σταυράκης.

«Το περιθώριο του ενός μηνός είναι πολύ μικρό για να λειτουργήσουν κανονικά τα νέα κέντρα.  Μετά από περίπου δέκα μέρες το υπουργείο θα προκυρήξει τις θέσεις των επικουρικών και των συνταξιούχων, αλλά το μεγάλο κακό και κρίμα είναι ότι είχαμε ένα διάτρητο ΕΟΠΥΥ και ξεκινάμε και πάλι χωρίς κανένα σχεδιασμό. Οι γιατροί δεν είναι αντίθετοι με την αλλαγή του συστήματος υγείας, δεν ήταν ικανοποιημένοι με το παλιό, πρέπει να αλλάξει, αλλά με  σωστό σχεδιασμό που δεν υπάρχει, παρά το ότι έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ