17.3.2014 8:32

Έδωσε σε διαβούλευση το πρόγραμμά της

Η Χιακή Συμπολιτεία δημοσιοποίησε το προσχέδιο του προγράμματός της και καλεί σε ανοιχτή διαβούλευση τους κατοίκους και τους φορείς της Χίου

Την πρόθεσή της να συζητήσει με την κοινωνία και να την ακούσει καθαρά ξεκίνησε να κάνει πράξη η Χιακή Συμπολιτεία. Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής την Ερμιόνη Φρεζούλη άρχισε από το Σάββατο να δημοσιοποιεί τα προσχέδια των προγραμματικών της θέσεων αναμένοντας την κριτική και τις προτάσεις φορέων, ομάδων και πολιτών. Σκοπός, να καταλήξει ως το Πάσχα στην ολοκληρωμένη μορφή του προγράμματός της.

Στην ιστοσελίδα της Χιακής Συμπολιτείας αναρτήθηκαν ήδη τα προσχέδια των προγραμματικών της θέσεων σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα:

  • τις υποδομές στο νησί,
  • το κυκλοφοριακό,
  • τον προϋπολογισμό του δήμου,
  • την πρωτογενή παραγωγή
  • και τον αγροτικό τομέα.

Θα ακολουθήσουν άμεσα τα προσχέδια του προγράμματος για ζητήματα όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εργασία κ.λπ.

Η διαβούλευση για όλα τα ζητήματα θα γίνει τις πρώτες μέρες διαδικτυακά, με ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα για κατάθεση σχολίων, και στη συνέχεια με εκδηλώσεις ανά τη Χίο, οι οποίες όμως θα διαφέρουν πολύ από την καθιερωμένη πρακτική.  Σε κάθε εκδήλωση θα οργανώνεται με συγκεκριμένους τρόπους συμμετοχική διαδικασία διαβούλευσης ώστε όλες οι απόψεις να ακουστούν και να καταγραφούν.

Αναλυτικά:

  • Κυκλοφοριακό: Στόχος, μια πόλη βιώσιμη και λειτουργική

Για το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης, η ομάδα εργασίας της Χιακής Συμπολιτείας επισημαίνει τον κακό πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και τις κακές οδηγικές συνήθειες όλων μας, που έχουν οδηγήσει σε ένα κέντρο αφιλόξενο και ρυπογόνο. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί από την αρχή, τονίζει, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια προχωρά σε αναλυτική κατάθεση προτάσεων για πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, ποδηλατόδρομο στον Κήπο, αλλαγή της θέσης των ταξί, αναμόρφωση των δρομολογίων των λεωφορείων κ.ά., με τελικό στόχο «μια πόλη βιώσιμη και λειτουργική, φιλική στο περιβάλλον και φιλόξενη στον επισκέπτη».

  • Βασικές υποδομές: Η Χίος έχασε ευκαιρίες

Στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα των βασικών υποδομών και του χωρικού σχεδιασμού,  η σχετική ομάδα εργασίας της Χιακής Συμπολιτείας διαπιστώνει πως «η Χίος έχασε ευκαιρίες», ξόδεψε δημόσιο χρήμα και επέφερε βαριά πλήγματα στον τόπο και το φυσικό περιβάλλον, επισημαίνοντας τη βαριά κληρονομιά των ημιτελών έργων – μνημείων κακοδιαχείρισης, που μαρτυρούν απουσία σχεδιασμού για τον τόπο. Στο σχετικό προσχέδιο γίνεται λόγος για το λιμάνι της πόλης, τη δρομολογούμενη εκχώρηση της μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να μας βρει αντίθετους, τη διερεύνηση ανάδειξης του Λιμένα των Μεστών σε κύριο επιβατικό λιμάνι σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για συγκεκριμένα έργα στο αεροδρόμιο και ασκείται κριτική στο προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πόλη της Χίου. Επισημαίνεται ακόμα πως «η συνέχιση της συζήτησης για νέο λιμάνι στο Κοντάρι εγκλωβίζει τον τόπο σε αδιέξοδα. Η χίμαιρα του δημάρχου για φαραωνικά έργα, όπως αυτό, δεν πρέπει να συνεχιστεί».

  • Συμμετοχικός Προϋπολογισμός: Όταν οι πολίτες έχουν λόγο για τις δαπάνες του δήμου

Την άμεση συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός, προτείνει στο σχετικό κείμενο η ομάδα εργασίας της Χιακής Συμπολιτείας.

Αυτή η διαδικασία, που ήδη δοκιμάζεται σε πόλεις όπως η Ρώμη και το Βερολίνο,  στηρίζεται στην διοργάνωση ανοιχτών δημόσιων συνελεύσεων, οι οποίες διεξάγονται με βάση συγκεκριμένους κανόνες, που περιγράφονται αναλυτικά. Αυτός ο «Προϋπολογισμός των πολιτών» δεν θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή κατάσταση – «το πολυσέλιδο βιβλίο με τους εκατοντάδες κωδικούς για τα έσοδα και τις δαπάνες που ο δήμαρχος καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι διαβάζουν και ακόμη λιγότεροι κατανοούν, και ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από την πλειοψηφία», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο μέγα ζήτημα της αγροτικής παραγωγής, η ομάδα Εργασίας της Χιακής Συμπολιτείας επισημαίνε πως κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας σε συνδυασμό με την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και την προστασία των περιορισμένων φυσικών πόρων (παραγωγική γη και νερό).  Η φυτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η  Μελισσοκομία,  η Μαστιχοκαλλιέργεια και η δραστηριότητα της ΕΜΧ είναι οι επιμέρους τομείς για τους οποίους η ομάδα εργασίας της Χιακής Συμπολιτείας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένει φυσικά την τεκμηριωμένη κριτική και κατάθεση προτάσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ