5.7.2024 6:57

ΠΕΣ ΝΑΤ - Εν αναμονή της απόφασης για τα αναδρομικά

Σε αναμονή βρίσκεται η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) για τη δημοσίευση της απόφασης 406/2024 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τις αγωγές για αναδρομικές πληρωμές. Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, από το 2018, αναμένουν την έκδοση της τελικής απόφασης για τις περικοπές δώρων, μειώσεις επικουρικών συντάξεων και το «ψαλίδι» 7% στις κύριες συντάξεις που θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση το 2012, μεταξύ άλλων αποφάσεων.

Η διαδικασία καθυστέρησε έξι χρόνια, και οι συνταξιούχοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι η καθυστέρηση θα αποθαρρύνει πολλούς από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ή ότι κάποιοι δεν θα είναι πλέον ζωντανοί για να τα διεκδικήσουν, εξοικονομώντας έτσι σημαντικά ποσά για το κράτος. Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία φημολογείται ότι εκδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Η μακροχρόνια αυτή διαδικασία αποδίδεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), γεγονός που οδήγησε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΣ ΝΑΤ ευελπιστεί ότι η απόφαση θα είναι υπέρ των συνταξιούχων, αίροντας τις αμφισβητήσεις και δίνοντας τέλος στην αναμονή.

Η ΠΕΣ ΝΑΤ υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την έκδοση της απόφασης το συντομότερο δυνατό, καθώς οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για την ικανοποίηση των αξιώσεών τους. Η εκδίκαση των υποθέσεων τους αναστέλλεται συνεχώς λόγω εκκρεμών σχετικών δικών. Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΣτΕ.

Επιπλέον, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του προσωρινού νόμου για την καταβολή της Ειδικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και η κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Πρωθυπουργός το 2019. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο νόμος «Βρούτση» (ν. 4670/2020) συνεχίζει τις δομικές αρχές του νόμου «Κατρούγκαλου», διατηρώντας σε ισχύ όλες τις αντισυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του γ’ Μνημονίου και του νόμου «Κατρούγκαλου».

Η ΠΕΣ ΝΑΤ καταλήγει ότι, παρά το τέλος των μνημονίων το 2018, οι νόμοι αυτοί παραμένουν σε ισχύ, υπογραμμίζοντας ότι οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να ζουν υπό τον ζυγό αυτών των πολιτικών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ