21.6.2024 12:43

Χαράλαμπος Σημαντώνης: "Η πρόκληση της πράσινης μετάβασης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους εφοπλιστές" (Video)

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Χαράλαμπος Σημαντώνης, συμμετείχε στο ναυτιλιακό συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, με θέμα την πράσινη μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον «Π», ο κ. Σημαντώνης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της πράσινης μετάβασης στη ναυτιλία, τονίζοντας τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης.

Ο κ. Σημαντώνης ανέφερε ότι τα πλοία της Ένωσης που πραγματοποιούν ευρωπαϊκές και εθνικές μεταφορές, όπως και όλα τα πλοία που μεταφέρουν προϊόντα ή καύσιμα, βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανάγκη για ανανέωση του στόλου τους. Πολλά από αυτά είναι παλαιότερης ηλικίας και η αντικατάστασή τους με νέα πλοία που πληρούν τα πράσινα κριτήρια είναι κρίσιμη.

Η πρόκληση της πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με τον κ. Σημαντώνη, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους εφοπλιστές. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, καθώς το κόστος της μετάβασης είναι δυσβάστακτο για τους πλοιοκτήτες. Επίσης, σημείωσε ότι η ναυτιλία εξαιρείται από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, αλλά η ανάγκη για την πράσινη μετάβαση είναι επιτακτική και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ επεσήμανε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον. Παρά την αβεβαιότητα για το ποιο καύσιμο θα επικρατήσει, δήλωσε βέβαιος ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ