18.4.2017 18:20

ΒΙΝΤΕΟ - Στην αγκαλιά της Παναγίας Μούτσαινας ο Νικόλαος Λως

Πάνδημο το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Χιώτη ευπατρίδη και ευεργέτη

Στα πάτρια εδάφη, στην αγκαλιά της βρονταδούσικης γης, που τόσο αγάπησε και ουδέποτε λησμόνησε βρίσκεται από το απόγευμα της Νέας Τρίτης ο Χιώτης ευπατρίδης και ευεργέτης εφοπλιστής Νικόλαος Κ. Λως που την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 98 ετών άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος τη ναυτική οικογένεια της Χίου.

Σύσσωμος ο Βροντάδος, η οικογένειά του αλλά και προσωπικότητες από την πολιτική, τη ναυτιλία και τον επιχειρηματικό κόσμο είπαν το ύστατο χαίρε στον άνθρωπο που ευεργέτησε όσο κανείς άλλο τον Βροντάδο αλλά και ολόκληρη τη Χίο.

Μητροπολίτης Μάρκος

«Ο Διογένης με ένα φανάρι στο χέρι του εξακολοθούσε να αναζητεί ανθρώπους. Ανθρώπους όπως ο Νικόλαος Λως. Γόνους αυτής της ευλογημένης γης που το αγιασμένο χώμα της ζυμωμένο με την ιερή αρμύρα της θάλασσάς μας, δημιουργεί ανθρώπους όπως τους περιγράφει ο Σοφοκλής: «Πολλά τα δεινά, κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Ο άνθρωπος είναι εικόνα του θεού. Μια καθαρή λαμπρή εικόνα του Θεού, υπήρξε ο ευπατρίδης Νικόλαος Λως. Πνευματικός αδερφός του προκατόχου μου κυρού Διονυσίου του Μπαϊρακτάρη, εξεδήλωσε το απύθμενο βάθος της φιλανθρώπου καρδίας του σε έργα ευποιίας σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής, εκπαιδευτικής, αθλητικής, πολιτιστικής ζωής αυτού του τόπου. Αυτό που σφράγισε περισσότερο αυτές τις ευεργεσίες, μίας νέας ιστορικά κατηγορίας Αγίων του γένους μας, των Εθνικών Ευεργετών, ήταν το δυσθεώρητο ύψος της μεγάλης καρδιάς του. Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η αρχοντιά, που ήξερε να στέκεται με αξιοπρέπεια μέσα στον κόσμο και να εκφράζει από τους ισχυρότερους μέχρι και τους πιο απλούς και αδύναμους της γης. Ο Θεός διακρίνοντας το μεγαλείο και την κατά κόσμο αγιότητά του, τον κάλεσε στον ουρανό την ημέρα που ανοίγουν διάπλατα και απελευθέρουν τους νεκρούς οι πύλες του Άδη. Την ημέρα που ο άνθρωπος περνάει από την επίγεια ζωή, υπερπηδώντας τον θάνατο στην Ανάσταση και στην αθανασία. Η προσευχή η δική μας και των χιλιάδων Χίων αποδεκτών της μεγαλειότητας αυτής της ψυχής ας αποτελεί τους λίχνους που θα προπορεύονται σε αυτή την ουράνια λιτανεία. Καλή Ανάσταση μεγάλε Έλληνα, Χιώτη, Βρονταδούση άνδρα».  

Β. Ατσάλης

«Θα μας λείψει η πατρική στοργή σου,  το γλυκό σου χαμόγελο, η  έμφυτη ταπεινότητά σου. Ας είναι η πορεία και η δράση σου να αποτελέσει για εμάς, παράδειγμα φωτεινό»

Σ. Παληός

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ασχοληθεί νωρίς με τη θάλασσα. Ήταν μαθητής του Στ. Λιβανού. Ήταν ο άνθρωπος που έδινε περισσότερα από όσα εισέπραττε. Ήταν ένας αγνός Έλληνας Πατριώτης».

Αντώνης Φεγγουδάκης

«Ήταν ένας καλός άνθρωπος. Τον γνώρισα το 1952. Γίναμε φίλοι καλοί το 1964. Από τότε μέχρι σήμερα δεν με είπε ποτέ Αντώνη. Μου έλεγε παιδί μου έλα μαζί μου. Ήταν ένας άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Έκανε πολλά πράγματα, έκανε ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς. Εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύσει και όλος ο κόσμος να προσευχηθεί για έναν καλό άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ