8.7.2013 14:48

Υπόγεια διαμάχη για την καύση ζωϊκών υπολειμμάτων

ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ

Το πρόβλημα της επαναλειτουργίας της δημοτικής μονάδας καύσης των επικίνδυνων ζωικών υπολειμμάτων από τα σφάγια   επανήλθε και πάλι στη δημοσιότητα, μετά από ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των περισσότερων κτηνοτρόφων, κρεοπωλών και εμπόρων με την ιδιωτική επιχείρηση του σφαγείου Μονιούκα.
Όλα άρχισαν όταν οι επαγγελματίες έστειλαν μια νταλίκα με ζώα για σφαγή στη Λέσβο, επειδή  βρήκαν φθηνότερη τιμή, αλλά και επειδή δεν θέλουν να πληρώνουν στην επιχείρηση Μονιούκα για την αποτέφρωση των επικίνδυνων ζωικών υπολειμμάτων. Οι επαγγελματίες απευθύνθηκαν στο Δήμο Χίου και ζήτησαν την μεταφορά και επαναλειτουργία της δημοτικής μονάδας καύσης, που στεγαζόταν στο σφαγείο στο Θόλος.
«Πρέπει να επαναλειτουργήσει, μη μας σπρώχνει ο δήμος στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν μπορούμε να τον παρακαλέσουμε  να μας εξυπηρετεί στις εγκαταστάσεις του», τονίζει ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ  Key Food Παντ. Λαμπρινούδης.

Στη χωματερή

Οι έμποροι ζήτησαν ο μηχανισμός να εγκατασταθεί στον παλιό σκουπιδότοπο του Δήμου, αλλά ο Πολ. Λαμπρινούδης τους πληροφόρησε ότι στο οργανόγραμμα του νέου ΧΥΤΑ νότιας Χίου στα Πόδορα της Βέσσας, υπάρχει πρόβλεψη για την εγκατάσταση και λειτουργία χώρου υποδοχής και επεξεργασίας των ζωικών, νοσοκομειακών και άλλων  επικίνδυνων υπολειμμάτων.

Έντεχνη ανακίνηση

Η εταιρία Μονιούκα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το που θα σφάζουν τα ζώα τους οι ντόπιοι επαγγελματίες, αλλά όπως υποστηρίζει ο Μιχ. Μονιούκας το θέμα ανακινείται έντεχνα από τους ίδιους επειδή δεν θέλουν να πληρώνουν για την αποτέφρωση. «Είναι καθαρά θέμα κόστους και συμφερόντων.  Δεν μας ενοχλεί το ότι πήγαν στη Μυτιλήνη Οι επαγγελματίες δεν θέλουν να πληρώνουν για την αποτέφρωση των υπολειμμάτων, έως τώρα τα πετούσαν στον παλιό σκουπιδότοπο, αλλά στο νέο ΧΥΤΑ δεν τα δέχονται και προσπαθούν να βρούν ένα ανέξοδο τρόπο διάθεσης».                                                                                                 
Ο αποτεφρωτήρας της επιχείρησης μπορεί να καίει έως πέντε τόνους υπολειμμάτων το οκτάωρο. «Όπως είναι λογικό αυτό δεν μπορεί να γίνει δωρεάν. Όποιος έλθει εδώ, πρέπει να πληρώσει, όπως κάνουν και πολλές άλλες τοπικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε άψογα».

Δημοτικός αποτεφρωτήρας                                                                                       

Αναφερόμενος στο θέμα του αιτήματος για τη λειτουργία του παλιού δημοτικού αποτεφρωτήρα στο Θόλος, ο κ. Μονιούκας υποστηρίζει ότι λόγω παλαιότητας και άλλων προβλημάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών.    
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ