28.3.2016 16:09

Τύμπανα πολέμου στην Ε.Μ.Χ.

ΥΠ΄ΑΤΜΟΝ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΜΧ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Μόνο ευαγγελισμός δεν ήταν για τα στελέχη της Ε.Μ.Χ. το άκουσμα της είδησης ότι, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η διατήρηση ή μη της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού θα παραμένει στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού.

Άγνωστα τα αίτια και οι επιδιώξεις, όμως για ακόμη μια φορά διαφαίνεται πως η κυβέρνηση πιεζόμενη ή όχι από την ΕΕ, έχει βάλει στο στόχαστρο την αναγκαστικότητα των συνεταιρισμών κι επιδιώκει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έχει το πάνω χέρι στη συγκεκριμένη παρτίδα που μόνο χαμένους θα έχει για τον τόπο μας.

Απόσταση μεταξύ λόγων και έργων

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις συμφωνίες που είχαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, τα στελέχη της ΕΜΧ, οι τοπικοί βουλευτές κ.λπ. από τα αντίστοιχα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, παρότι σημειώνεται ότι οι αναγκαστικοί ως σήμερα συνεταιρισμοί παραμένουν στο ίδιο καθεστώς, η διατήρηση της  αναγκαστικότητας της ΕΜΧ περνά ξεκάθαρα στη διοικητική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού ανάλογα τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του.

Άμεση αντίδραση

Σε επιφυλακή τέθηκε αμέσως όλος ο μηχανισμός της ΕΜΧ. Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ του συνεταιρισμού και αποφασίστηκαν  οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν οι μαστιχοπαραγωγοί, με πρώτιστη την ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων και τη σύσταση ενός κοινού μετώπου για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης. Ήδη το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΜΧ με τον βουλευτή Χίου Ανδρ. Μιχαηλίδη.

Παράλληλα εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτήν την απόφαση και δεν αποσύρει τη επίμαχη διάταξη οι μαστιχοπαραγωγοί θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση για την οργάνωση εκτεταμένων κινητοποιήσεων , που θα περιλαμβάνουν ακόμη και αποκλεισμό του νησιού.

Γ. Τούμπος:  "Αν δεν αποσυρθεί θα μας βρουν δυναμικά απεναντι τους"

Την Παρασκευή το πρωι πήραμε την πληροφορία, για το ότι πάνε να αλλάξουν εκ νέου το σχέδιο νόμου που είχαν καταθέσει στην Βουλή, και το οποίο σχέδιο εμάς σαν ΕΜΧ, μας κάλυπτε πλήρως. Μάλιστα εκτός του νέου σχεδίου νόμου μας έστειλαν και την εισηγητική έκθεση η οποία ήταν πάνω στις δικές μας προσδοκίες. Την Παρασκευή λοιπόν αλλάζουν πάλι το νομοσχέδιο (αυτή την φορά δεν μας το έστειλαν γραπτώς ) αλλά μας είπαν προφορικά ότι θα διατηρηθεί η διάταξη για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, ότι διέπονται από τους ιδρυτικούς τους νόμους, αλλά επίσης θα προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση και μόνον θα μπορεί ο υπουργός αυτόματα να μετατρέπει τον αναγκαστικό συνεταιρισμό σε ελεύθερο. Αυτό είναι απαράδεκτο δεδομένου ότι είχαμε συμφωνήσει και το είχαν συμπεριλάβει στο 2ο σχέδιο νόμου, ότι θα πρέπει η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού να συναινεί για να μπορεί ο υπουργός να εκδώσει μια τέτοια ΚΥΑ. Αν δεν αποσυρθεί, η διάταξη, προσανατολιζόμαστε σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, από κάθε άποψη. Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ειναι ο αποκλεισμός του αεροδρομίου. Όλα αυτά θα συζητηθούν μέχρι την ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και θα δρομολογηθούν με τέτοιο τρόπο που όλοι θα πάρουν το μήνυμα"

 

Ν. Μηταράκης: "Η κυβέρνηση εμπαίζει τους μαστιχοπαραγωγούς"

 Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επαναλαμβάνει την ίδια μεθόδευση που έκανε για την επιστροφή των αγροτικών επιδοτήσεων. Πρώτα νομοθετεί, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές και μετά στέλνει τα ραβασάκια.

Πριν από έναν μήνα στη Βουλή η ηγεσία του ΥΠ.Α.Ν. μας είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει η ΕΜΧ να λειτουργεί υπό το καθεστώς της αναγκαστικότητας. Σήμερα πληροφορούμαστε ότι τελικά θα την καταργήσουν με Υπουργική Απόφαση!

Πρόκειται για έναν ακόμη πρωτοφανή εμπαιγμό των Χιωτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Και επειδή πολλά θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ήθελα να προειδοποιήσω την κυβέρνηση να μην κρυφτεί πίσω από ανυπόστατες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Έχω ζητήσει με σχετική ερώτηση που κατέθεσα από 05/02/2016 όλα τα έγγραφα από την ΕΕ που έχουν έρθει στην Αθήνα για το θέμα της αναγκαστικότητας των συνεταιρισμών. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην σχετική ερώτηση γιατί προφανώς το … παραμύθι δεν έχει δράκο.

Ας μην επιχειρούν, λοιπόν, να κρύβονται πίσω από υποτιθέμενες ευρωπαϊκές πιέσεις ή τις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων που δεν αφορούν τους μαστιχοπαραγωγούς. Ας μας πουν επιτέλους τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προτίθενται να καταργήσουν τον αναγκαστικό χαρακτήρα της ΕΜΧ, που είναι η μόνη αποτελεσματική λύση στην ανάγκη προστασίας των  μαστιχοπαραγωγών και ανάδειξης αυτού του μοναδικού προϊόντος.

 

Ανδρέας Μιχαηλίδης: "Διορθώνεται άμεσα το ζήτημα"

Το Υπουργείο έχει κάνει αρχικά μια αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου μετά από υπόδειξη της νομικής του υπηρεσίας. Με τις αλλαγές αυτές από ότι γνωρίω συμφωνεί και η νομική σύμβουλος της Ε.Μ.Χ.  Η ουσία του προσχεδίου νόμου δεν αλλάζει.Παρόλα αυτά το υπουργείο είαι σύμφωνο σε παραπέρα βελτίωση της συγκεκριμένης διάταξης. Τη Δευτέρα θα γίνουν οι σχετικές επαφές και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.Πρόβλημα δημιούργησε η νομοπαρασκευαστική αρχή της Βουλής

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ