10.2.2017 9:21

Τα "ρίχνει" ο Ν. Μηταράκης στην κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΝΟΔΙΚΑ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θέματα που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού, την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών, την ίδρυση ξενόγλωσσου Τμήματος Τουρισμού  καθώς και τη βελτίωση των υποδομών του νησιού, θίγει μεταξύ άλλων  με παρέμβαση του στη Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας ο Ν. Μηταράκης.

Ο Βουλευτής Χίου στην παρέμβαση επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέσα από το νέο Τμήμα θα έχουμε μια παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών στον τομέα του τουρισμού. Οι απόφοιτοι θα είναι το νέο αίμα του κλάδου και θα συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος.

Η Χιακή κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα, όπως έχει αγκαλιάσει και το Πανεπιστήμιο γενικότερα. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αξιολογήθηκε μεταξύ των κορυφαίων της χώρας από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι ένα αποτέλεσμα που έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών και της κοινής δουλειάς του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα συμβαίνουν σε πείσμα πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης.

Εκκρεμεί ακόμα -αναφέρθηκε και ο κύριος Υπουργός- η ίδρυση του ξενόγλωσσου Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χίου, το οποίο έχει προβλεφθεί συγκεκριμένα με το άρθρο 73 του ν. 4316/2014. Στη Χίο υπάρχει ήδη το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και, όπως γνωρίζετε, η Χίος ήταν πάντοτε πρωτοπόρα στην Ελληνική Ποντοπόρα Εμπορική Ναυτιλία.

Η ίδρυση αυτού του ξενόγλωσσου τμήματος, που θα δεχόταν αποκλειστικά αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα πλήρωναν και δίδακτρα, θα βοηθούσε παράλληλα και την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου και θα μπορούσαν -ίσως- τότε να εφαρμόσουν και τον θεσμό του ακαδημαϊκού υποτρόφου για τους Έλληνες φοιτητές, που προβλέπεται στο άρθρο 19 του παρόντος.

Μετά από δύο χρόνια νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση της απέναντι σε αυτά τα ξενόγλωσσα τμήματα, διότι η ομιλία του κυρίου Υπουργού δεν μας διαφώτισε.

Επίσης, εκκρεμότητα παραμένει το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών, Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρ’ όλο που ανήκουν στην κατηγορία των μηχανικών, δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο (TEE), στερούμενοι έτσι επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι άλλη μία εκκρεμότητα που επηρεάζει το Πανεπιστήμιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Θέλω να ελπίζω ότι η ίδρυση αυτού του τμήματος θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, σε μία περιοχή που όλοι γνωρίζουμε ότι πλήττεται δυσανάλογα από την πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση.

Βεβαίως, η ίδρυση του τμήματος από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται βελτίωση βασικών υποδομών, όπως το αεροδρόμιο -για το οποίο θα συζητήσουμε σε επίκαιρη ερώτηση τη Δευτέρα-, όπως το λιμάνι, όπως η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων που εκκρεμούν στη Χίο από το 2014, παρ’ ότι τις υπάγαμε στο fast track όταν ήμασταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Καθυστερεί αδικαιολόγητα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, του «Ξενία» της Χίου, που επίσης πρέπει να δούμε.

Τέλος, για να μείνω εντός χρόνου, να σημειώσω ότι προχθές πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να ανανεώσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ειδικό πιλοτικό καθεστώς χορήγησης βίζας -θεώρηση Σένγκεν- στα νησιά του Αιγαίου, επιφέροντας ένα νέο μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, στερώντας από τα νησιά τη δυνατότητα να προσελκύσουν τουρισμό από τη γείτονα, που σήμερα αποτελεί τη βασικότερη αγορά για τα νησιά μας λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,και σε αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω, γιατί δεν έχει τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα, την τόλμη να δώσει αξιόπιστες και οριστικές λύσεις. Δεν έχει όραμα και προοπτική. Και κυρίως, δεν μπορεί να εφαρμόσει ακόμα και αυτά που και η ίδια ψηφίζει».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ