22.2.2021 1:18

Συμμετοχή του ΣΕΣΝΟΧ στην πανυγειονομική απεργία της Τρίτης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 στην πύλη του Νοσοκομείου

Αν και η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να επιβεβαιώνει την εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων των νησιών μας, αλλά συνεχίζει να «κουνάει το δάκτυλο» απειλητικά στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της επιδημίας.

Αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα στα σχολεία, χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει και να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Πρόνοια. Επισημαίνουμε ότι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες της περιοχής θα μεγαλώσουν, με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ. Αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών, που καλύπτουν προσωρινά ένα μικρό μέρος των  κενών οργανικών θέσεων, και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων – που αξιοποιούνται για την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Οι χώροι των εξωτερικών ιατρείων μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, με συνέπεια τη δυσλειτουργία τους και με κίνδυνο τον συγχρωτισμό υγιούς πληθυσμού (που προσέρχεται για να εμβολιαστεί) με ασθενείς (που προσέρχονται για εξέταση σε άλλα ιατρεία). Συνεχίζεται η υπολειτουργία διαφόρων τμημάτων, λόγω της μετακίνησης προσωπικού για τη στελέχωση του Sars και του εμβολιαστικού κέντρου.

Το 40% των οργανικών θέσεων προσωπικού εξακολουθούν να είναι κενές, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να κάνουν σε αρκετά τμήματα  μονές βάρδιες, ενώ  οι γιατροί  υπερβαίνουν συστηματικά το πλαφόν των εφημεριών, παίρνοντας ελάχιστα ρεπό και με τις άδειες σε αναστολή εδώ και μήνες.  Οι εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ένα καλό τηλεπικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης, ενώ οι προσλήψεις επικουρικών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «μπάλωσαν» προσωρινά ένα μικρό μέρος των κενών θέσεων. Μπαλώματα αποτελούν και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου, αλλά και προς την κλινική COVID από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν νοσήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις. 

Ταυτόχρονα, για να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών νόμων για την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η κυβέρνηση απειλεί με διώξεις υγειονομικούς, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των απαράδεκτων δηλώσεων σε βάρος συναδέλφων, που νόσησαν, στο νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ενώ σχηματίζονται δικογραφίες και καλούνται σε «απολογία» η Α. Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και ο Μ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, με βάση τον απαράδεκτο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Μάταια όμως ελπίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες ενέργειες. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνουν την αγανάκτηση όλων των υγειονομικών και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.

Συνεχίζουμε, αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης, να διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 
  • Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και ασφάλειας  και μετατροπή των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Χαρακτηρισμό τους θανάτους συναδέλφων από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα.
  • Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
  • Αποκλειστικά δωρεάν  Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
  • Να ανακληθούν όλες οι διώξεις σε βάρος των συναδέλφων. Να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος συναδέλφων που νόσησαν ή εκτέθηκαν.

Καλούμε τους εργαζόμενους υγειονομικούς και εργατικά σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση στις 23/2 στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου Χίου στις 10.30πμ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην απατηλή εικόνα θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να παρέχει καθολικά υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ