1.2.2024 14:04

Στους δρόμους με δυναμική κινητοποίηση οι μελισσοκόμοι της Χίου - Βίντεο

Αντιδρούν στις ελληνοποιήσεις μελιού αλλά και στον πυροσβεστικό νόμο που τους απαγορεύει τις προσβάσεις στις κυψέλες τους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

Δυναμική κινητοποίηση με μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Χίου και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου 2024, οι Χιώτες μελισσοκόμοι, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία καθώς το κόστος παραγωγής έχει ανέβει τόσο πολύ που ουσιαστικά τους σπρώχνει εκτός επαγγέλματος.

Η ζάχαρη που τροφοδοτούν τα μελίσσια τον χειμώνα οι μελισσοκόμοι είναι πρωταθλητής στην ακρίβεια σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων που δυσχεραίνουν τις μεταφορές των μελισσιών και οι αυξήσεις στα λοιπά προϊόντα έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής σε επίπεδα τέτοια που οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να αντέξουν.

Μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει εξαιρέσει τους μελισσοκόμους από τα πακέτα στήριξης που έδωσε σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις

Όπως επεσήμαναν στο πλαίσιο δηλώσεών τους στον «Π», βασικότερος στόχος των κινητοποιήσεων είναι να μπει ένας φραγμός στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου μελιού, το οποίο προκαλεί έναν άνισο ανταγωνισμό.

«Παράλληλα», εξήγησαν, «θα πρέπει να θέσουμε σε άλλη βάση τη συζήτηση για την αύξηση του κόστους παραγωγής που καταγράφεται στη μελισσοκομία, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση όλων όσοι μπήκαν τα τελευταία χρόνια. Είναι άδικο να έχουμε το καλύτερο μέλι και να μην μπορούμε να προχωρήσουμε», επεσήμαναν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού καθώς και άμεση δημιουργία και εφαρμογή με αυστηρή ιχνηλασιμότητα του Ισοζυγίου μελιού για τους εμπόρους / τυποποιητές.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024

Τροποποιήσεις στον πυροσβεστικό νόμο

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έθιξαν οι Χιώτες μελισσοκόμοι και αφορά κυρίως τους μελισσοκόμους των νησιών είναι η άμεση αναμόρφωση των καλοκαιρινών περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων που αφαιρούν το δικαίωμά τους στην εργασία, αφού με τις σημερινές πυροσβεστικές διατάξεις, τους απαγορεύεται κάθε εργασία στην κυψέλη με ανέμους από 5 Μποφόρ και άνω.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι κυψέλες να μένουν στην τύχη τους, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι μελισσοκόμοι είναι αντιμέτωποι με τις κυρώσεις των πυροσβεστικών διατάξεων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι μελισσοκόμοι παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους αντιπεριφερειάρχες της Χίου Π. Βρουλή, Π. Μπουρνιά και Ν. Νύκτα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ