24.7.2022 9:40

Σεπτέμβριος 1922- Όταν έφθασαν στη Χίο οι πρώτες ειδήσεις για το ψυχορράγημα της Σμύρνης

Στις αρχές Σεπτέµβρη 1922 φτάνουν στη Χίο οι πρώτες ειδήσεις σχετικά µε το ψυχορράγηµα της Σµύρνης.
 
Oι Tσέτες και ο συντεταγµένος Kεµαλικός στρατός παρελαύνουν στην προκυµαία της και κραυγάζουν προς τον ελληνικό πληθυσμό της αρχόντισσας πόλης: «Kόρκµαγιν. Mπιζ καρντασίζ», δηλαδή «Mη φοβάστε. Eίµαστε αδελφοί σας». H ποµπή του στρατού καταλήγει στο ∆ιοικητήριο, όπου υψώνει την τουρκική σηµαία. Oι στρατιώτες αµέσως αρχίζουν τη διανοµή της προκήρυξης του Kεµάλ προς τους κατοίκους: «Mη φοβηθείτε χριστιανοί. Mη φεύγετε. O Kεµαλικός στρατός έρχεται ως λυτρωτής και δε θα πειράξει κανέναν. Oι κάτοικοι ας επιδοθούν στα ειρηνικά τους έργα. Oποιοσδήποτε Tούρκος πειράξει και τον έσχατο από τους χριστιανούς, η µικρότερη τιµωρία που θα υποστεί θα είναι ο θάνατος επί τόπου».
 
Στις 28 Ιουλίου 2022 και ώρα 19.30 στο Περιβόλι ο Γιάννης Μακριδάκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή θα μιλήσει με θέμα τη Χίο κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π., της Μικρασιατικής εκστρατείας, των διωγμών 1914 και 1922 αλλά και την μετέπειτα της Μικρασιατικής καταστροφής ζωή στο νησί. 
 
Μια ιστορική και δύο λογοτεχνικές προσεγγίσεις, η πρώτη μέσα από το ιστορικό αφήγημά του "10.516 μέρες" και οι επόμενες μέσα από τα μυθιστορήματά του "Οι βάρδιες των πουλιών" και "Ήλιος με δόντια". 
 
Αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα του συγγραφέα θα διαβάσει η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ