1.9.2014 11:11

Σβήνει η κτηνοτροφία στο νησί μέσω... δορυφόρου

- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5.500 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Καίριο πλήγμα δέχεται ο πρωτογενής τομέας της Χίου και συγκεκριμένα  η κτηνοτροφία από την αδυναμία οριοθέτησης των βοσκοτόπων από τη μια κι από το αυθαίρετο χαρακτηρισμό των επιλέξιμων ή μη επιλέξιμων βοσκότοπων από την ΕΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εφαρμογή της νέας Κοινοτικής αγροτικής πολιτικής βρίσκει τους Χιώτες κτηνοτρόφους εκτός επιδοτήσεων αφού για να επιδοτηθεί ο κτηνοτρόφος πρέπει να είναι ένας βοσκότοπος επιλέξιμος και ηλεκτρονικά αποτυπωμένος κι αυτή η ηλεκτρονική αποτύπωση από τον Δήμο Χίου για τις δημοτικές εκτάσεις δεν έγινε ποτέ. Παράλληλα ενώ πριν από κάποιους μήνες οι κτηνοτρόφοι θεωρούσαν ότι η τσιμπίδα του νέου συστήματος δεν τους αγγίζει, πλέον βρίσκονται προς δυσάρεστων εκπλήξεων.

 «Ενώ πριν από δύο μήνες νομίζαμε ότι το νέο σύστημα δεν μας ακουμπά, αναθεωρήθηκαν και πάλι οι επιλέξιμοι βοσκότοποι και πολλοί από μας μένουν εκτός. Συνέχεια αλλάζει ο χάρτης. Αρκετοί από μας δεν πληρώθηκαν την εξισωτική, κάποιοι μπορεί να χάσουν ακόμη και 5.500 ευρώ το χρόνο», δήλωσε στον «π» ο Ν. Γεωργούλης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Χίου.

Ντόμινο

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική, όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν, είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτήν την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020. « Είναι να τρελαίνεσαι. Είναι σαν να λέμε ότι τη μια μέρα έχει άδεια το σπίτι σου και την άλλη να έρχεται κάποιος και να σου λέει ότι δεν έχει άδεια βγάζοντας σε στο δρόμο επί της ουσίας. Ο χαρακτηρισμός των επιλέξιμων περιοχών έγινε μέσω δορυφόρου. Η Χίος είναι βραχώδης και θαμνώδης σε όλη της την έκταση, όλο της το τοπίο είναι μη επιλέξιμο» εξηγεί ο κ. Γεωργούλης όντας σε απόγνωση.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι ανατροπές αυτές θα πλήξουν κι όσους κτηνοτρόφους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα όπως των νέων αγροτών ή της βιολογικής κτηνοτροφίας αφού η προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση ήταν να μη μεταβάλλεται η μορφή και η έκταση της επένδυσης.

Παράλληλα η περικοπή στις επιδοτήσεις θα φέρει επιπλέον περικοπές στις δαπάνες για ζωοτροφές, στο ζωικό κεφάλαιο κ.λπ. με μια φθίνουσα πορεία σε όλο τον κτηνοτροφικό κλάδο από το ζωικό κεφάλαιο μέχρι τα παράγωγά αυτού.

«Ας μας πουν επιτέλους τι θέλουν. Αν θέλουν να σταματήσουν τις επιδοτήσεις, αν θέλουν να τελειώσουν τους κτηνοτρόφους. Πάνε να σταματήσουν κάθε κτηνοτροφική μονάδα αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι αν αφανιστούμε εμείς θα αφανιστούν κι εκείνοι στα γραφεία τους» καταλήγει ο κ. Γεωργούλης.

Για την  ιστορία πάντως στην υπόλοιπη Ελλάδα ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι ξεσηκωμένος ενώ εδώ ακόμη περιμένουν όλοι να έρθει η εποχή που ο ένας θα κοιτά με μισό μάτι τον άλλο. «Θα δημιουργηθούν και μεταξύ μας προβλήματα αφού ο ένας θα επιδοτείται και θα είναι σε επιλέξιμη περιοχή και ο άλλος όχι. Είναι αναμενόμενο ότι θα οδηγηθούμε και σε αυτές τις καταστάσεις με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο κ. Γεωργούλης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ