28.2.2017 15:51

Πρώτη κίνηση για Χωρέμικο από το Δήμο Χίου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ρόλο επεισπεύδοντα προκειμένου ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης, το γνωστό κτήμα Χωρέμη, να αποφύγει τον κίνδυνο οικοπεδοποίησης, αναλαμβάνει ο Δήμος Χίου, εκφράζοντας για πρώτη φορά δημόσια την πρόθεσή του να αποκτήσει τμήμα του οικοπέδου, καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο στην οικογένεια.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η οικογένεια Χωρέμη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκποιήσει το κτήμα, με δεδομένο ότι η Εφορία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έκταση των 30 στρεμμάτων ως οικοπεδική, απαιτώντας εξωφρενικά ποσά για μία κατ’ ουσία γεωργική ζώνη.

Έτσι, προκειμένου το κτήμα να μην οικοπεδοποιηθεί, ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης πρόταση με την οποία ο Δήμος θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να αγοράσει τμήμα του οικοπέδου και συγκεκριμένα αυτού που συνορεύει με την οδό Ριζαρίου.

Ποιο είναι το κτήμα Χωρέμη

Το κτήμα Χωρέμη αποτελεί αγρόκτημα συνολικής εκτάσεως 32 περίπου στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Χίου και καλλιεργείται αδιάλειπτα εδώ και περίπου 400 χρόνια.

Αποτελεί μοναδική περίπτωση ως σύνολο οικιστικού και αγροτικού συμπλέγματος, ανάλογο με αυτά του Κάμπου της Χίου, με αξίες τόσο υλικές όσο και άυλες. Εντός του κτήματος υφίστανται 3 κατοικίες, 5 παλαιά μαγγανοπήγαδα, τα οποία ακόμα και σήμερα εξυπηρετούν αρδευτικές ανάγκες του αγροκτήματος, αποθήκες, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, η οποία χρονολογείται το έτος 1659, τάφοι πλείστων ευεργετών της Χίου, αλλά και του Ιεράρχη της Χίου, Κοσμά, που χρονολογείται το 1899. Καταδεικνύεται λοιπόν τόσο η γεωγραφική όσο και η ιστορική σημασία του κτήματος για όλη την πόλη της Χίου.

Τα πλεονεκτήματα της αγοράς

Η απόκτηση μέρους του κτήματος Χωρέμη από το Δήμο Χίου αποτελεί σπουδαία προοπτική για τον μέλλον της πόλης της Χίου. Και αυτό γιατί η πόλη της Χίου, εξελισσόμενη ιστορικά χωρίς χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό,  απώλεσε σε μεγάλο βαθμό τους ελεύθερους χώρους της και ασφυκτιά.

«Η εν λόγω απόκτηση θα έδινε τη δυνατότητα στο Δήμο της Χίου να αναδείξει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Το σημαντικότερο όμως είναι η κομβικής σημασίας τοποθεσία του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται σε θέση νευραλγική για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων για τους δημότες, σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Η εγγύτητα του με το κεντρικό εμπορικό δίκτυο της Χίου θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της πόλεως. Επιπλέον, λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος του Κτήματος Χωρέμη έχει ήδη χαρακτηριστεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας, η απόκτηση του υπολοίπου από το Δήμο της Χίου διασφαλίζει ότι κανένα πλέον κομμάτι του Κτήματος δεν θα οικοδομηθεί και ότι όποιο μέρος του δεν χρησιμοποιείται ως αγρόκτημα θα διατεθεί για χρήση από το κοινό», αναφέρει στην εισήγησή του ο Μαν. Βουρνούς, τονίζοντας ότι το τμήμα που θα αποκτηθεί από τον Δήμο  θα αξιοποιηθεί σε χρήσεις και δράσεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει ήδη κατατεθεί από το Δήμο.

Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης θα κληθεί να εκφράσει τη θέλησή του για απόκτηση τμήματος του Κτήματος και να διερευνήσει δυνατότητες και τρόπους χρηματοδότησης. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ