20.5.2016 10:06

Πλοία στο Αιγαίο στέλνουν οι Αμερικανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να στείλουν πλοία στο Αιγαίο ώστε να ενισχύσουν τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση που συνδράμει στην αποτροπή των προσφυγικών ροών. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Τζον Κέρι ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει δημοσίως ότι προτίθεται να στείλει δυνάμεις στο Αιγαίο, αν και οι προθέσεις της είχαν καταστεί σαφείς εδώ και πολύ καιρό. Είχαν μάλιστα διατυπωθεί και από τον αμερικανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο στη Συμμαχία Ντάγκλας Λουτ σε συνομιλία του με τον έλληνα ομόλογό του πρέσβη Μιχάλη Διάμεση. Ανάλογη στάση έχουν τηρήσει στις αρμόδιες επιτροπές σχεδιασμού της Συμμαχίας οι αμερικανοί χειριστές του ζητήματος.

Δεν είναι ακόμη σαφές με ποιο ακριβώς τρόπο θα έλθουν τα αμερικανικά οία στο Αιγαίο, ούτε επίσης ο αριθμός τους. Πληροφορίες κάνουν λόγοι για ένα πλοίο. Καθίσταται ξεκάθαρο όμως ότι η αμερικανική κίνηση δεν μπορεί να ειδωθεί ανεξάρτητα από τη στρατηγική απόφαση, η οποία έχει μάλλον ήδη ληφθεί, για επέκταση της δράσης και της εντολής της νατοϊκής επιχείρησης Active Endeavor στη Μεσόγειο, με αφορμή και τα όσα εκτυλίσσονται στη Λιβύη, αλλά και στη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτό το τόνισε στις δηλώσεις και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος έχει δώσει έμφαση στη θαλάσσια διάσταση της νατοϊκής στρατηγικής. 

Η Active Endeavor αναμένεται να συνεργαστεί με την επιχείρηση Sophia της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για συνεργα σία στο πλαίσιο ΕΕ - ΝΑΤΟ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ως τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία τον προσεχή Ιούλιο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ