29.3.2019 10:32

Πισώπλατη μαχαιριά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο

Πρόταση για ίδρυση τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας ενώ υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα Τουρισμού εδώ

Μόνο ως πισώπλατη μαχαιριά στη Χίο, μπορεί να εκληφθεί η πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Υπουργείο Παιδείας για δημιουργία Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Οργάνωσης εκδηλώσεων στη Ρόδο ενώ από το 2017 (υπό)λειτουργεί Τμήμα Τουρισμού στο νησί μας.

Ροδίτες αυτοδιοικητικοί πίσω από την πρόταση

Ειδικότερα, προ ημερών η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Οργάνωσης Εκδηλώσεων, με έδρα στη Ρόδο. Οι πανεπιστημιακοί που ψήφισαν υπέρ της πρότασης ίδρυσης προβάλλουν τα οφέλη που θα μπορούν να έχουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του τμήματος από την ανάπτυξη του τουρισμού στη Ρόδου. Μάλιστα, θετικές στην πρόταση φέρεται να είναι τόσο οι αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού όσο και παραγωγικοί φορείς όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» η δημιουργία του τμήματος δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να οδηγήσει στην απορρόφηση από αυτό της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, έστω κι αν η Σχολή ανήκει στο υπ. Τουρισμού.

Καμία στήριξη στο Τμήμα της Χίου

Ωστόσο, η πρόταση για το νέο τμήμα συναντά αντιδράσεις, προς το παρόν μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αφού οι αρχές της Χίου κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Και αυτό διότι μόλις το 2017 ιδρύθηκε το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Χίο, το οποίο δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το περασμένο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Το τμήμα, ενταγμένο στη σχολή Επιστημών της Διοίκησης, λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές που διδάσκουν και στα άλλα τμήματα της Σχολής, ενώ για τη συμπλήρωση του ακαδημαϊκού έργου προσλαμβάνονται και συμβασιούχοι με κονδύλια ΕΣΠΑ.

Από την άλλη, ακόμη κι αν θεωρηθεί αναγκαία η ίδρυση τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Οργάνωσης Εκδηλώσεων, το εύλογο θα είναι αυτό να συνδεθεί με το συγγενές του τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.

Θετική η πρυτανική αρχή

Η κ. Βιτσιλάκη, μιλώντας στην «Καθημερινή», ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζοντας τη διαχρονική στρατηγική του, θεραπεύοντας διεπιστημονικά καινοτόμα αντικείμενα σε επιστημονικούς τομείς αιχμής και επαγγέλματα του μέλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αποφάσισε να εισηγηθεί την ίδρυση του τμήματος. Το τμήμα θα θεραπεύει από την πλευρά κυρίως των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών τα αντικείμενα της φιλοξενίας και του σύγχρονου φαινομένου της ανάγκης για αναψυχή, καθώς και του σύγχρονου φαινομένου οικονομικής δραστηριότητας, όπως τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων». Το τμήμα θα ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Οι πανεπιστημιακοί που αντιτίθενται στην ίδρυση νέου τμήματος θέτουν ευρύτερο θέμα στρατηγικής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που ζητεί από τα ΑΕΙ να ιδρύσουν νέα τμήματα, ενώ σε αυτό συμφωνεί και η «άλλη» πλευρά. Ουσιαστικά υπάρχει σύγκλιση στην άποψη ότι... «στη χώρα γίνονται συγχωνεύσεις ΑΕΙ χωρίς καμία ακαδημαϊκή λογική και βάσει πελατειακών σχέσεων».

Διετή προγράμματα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σπουδαστές (θα είναι απόφοιτοι ΕΠΑΛ και θα εισάγονται βάσει απολυτηρίου) των διετών προγραμμάτων κατάρτισης που θα οργανωθούν από τα ΑΕΙ να μπορούν να έχουν δίοδο στα ΑΕΙ. «Ας αρχίσει η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων στα ΑΕΙ και θα δούμε τι θα γίνει με τους αποφοίτους των για να μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Προφανώς θα υπάρξει μια θετική ρύθμιση», δήλωσε ο υπουργός.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ